Általános információk a képzésről:
Kurzus cím: Barista/ 40 óra | |
A jelölt profilja:
jó kézügyesség jó egészségi állapot személyes higiénia stressz tűrés jó csapat munka pontosság aprólékosság, lelkiismeretes munka rendszerező, szisztematikus munka képesnek lenni dolgozni a procedúrák figyelembevételével |
|
Elvárt tudás és kötelezettségek:
alapismeret a különböző kávéfajtákról, minőségükről, az előkészítés módszereiről és az adminisztrációról a kávéfőzés különböző módjainak ismerete eszpresszó-alapú kávék főzésének ismerete alapismeretek a latte-ről és a cappuccino-ról vendégek kiszolgálása a kávé felszolgálás eszpresszó főzés, tejhabosítás a napi barista felszerelések tisztán tartása a kávégép takarítása naponta kávé őrlés /darálás és a darálók takarítása a legjobb minőségű termék kiválasztása áru rendelések a rendelt áruk ellenőrzése |
|
A képzés célja:
(C1) – Az egészségi és biztonsági szabályok bemutatása és a minimum egészségügyi munka a bárban és kávézóban (C2) – A szükséges tevékenységek bemutatása a munkanap nyitása és zárása során a bárban /kávézóban (C3) – Alapvető információk biztosítása a kávé alapanyagok vonatkozásában (C4) – A kávé felszolgálás története (C5) – Kávéfajták, kávé szüretelés/betakarítás, kávépörkölés bemutatása (C6) – Az eszpresszó különböző elkészítési technikái a kávé felszolgálás alapjai (C7) – A barista eszközök és felszerelések alapvető működése (C8) – A kávégép tartozékainak bemutatása (C9) – A tejhabosítás technikáinak bemutatása |
|
A képzés hatása a teljes programban | ¾ Tudás A tanuló:(W1) ismeri a bárban/kávézóban történő munka alapvető egészségügyi és biztonsági előírásait (W2) ismeri a kávéfelszolgálás szabályait(W3) ismeri a bár/kávézó nyitása előtti feladatokat, és tudja milyen feladatokat kell elvégezni zárás után(W4) ismeri a kávé áruismereti témakörét(W5) ismeri a felszolgálás alapvető szabályait egy bárban/kávézóban(W6) ismeri a különböző kávé alapú italok felszolgálásának módjait (W7) ismeri hogy hogyan kell tejhabot készíteni tejhabosítóban ¾ Készség (U1) kiválasztja és megnevezi a szervezet és a bár megfelelő működéséhez szükséges szabályokat és alkalmazza azokat a vendégek kiszolgálásában. (U2) különböző kávékat készít a bárban található aktuális italkínálat alapján (U3) kávé alapú italokat állít elő az előírt szabályok és az aktuális itallap alapján (U4) előkészíti a bárban a porcelán és üvegpoharakat, csészéket a napi használatra (U5) napi szinten előkészíti a bár eszközeit (kávéfőző, mosogatógép és más eszközök) a használatra, karbantartja és tisztítja őket.
¾ Kompetencia: (K1) kreatív, nyitott a vendégek olykor változó igényeire, valamint a gasztronómiában alkalmazott új technológiák elsajátítására (K2) Tisztában van a vendégkiszolgálás megfelelő alapelveinek fontosságával, ami alapvető hatással van a bár pozitív megítélésére. (K3) helyesen felismeri és megoldja a feladatokat a vendégkiszolgálás valamint a kávé és tea alapú italok előkészítésének szintjén |
A képzési program szerzője | Dariusz Serwatka, F&B Manager, Hotel HP Park Plaza-Wrocław |
Képzési keret
1. Tematikus blokk: Bevezetés, 8h | |
Témakörök | |
1. A kávé története
2. A kávégépek története 3. A kávészemek felismerése 4. A kávé betakarítás módszerei, gabona választás 5. Gabonaőrlés, kávé csomagolás, tárolás |
|
A tematikus blokk kimenete | |
Tudás | A tanulóknak ismernie kell:
(W1) A kávé történetét (W2) A kávégépek történetét (W3) a barista szakma jellemzőit (W4) a támasztott igényeket, amik szükségesek a jelöltnek ahhoz hogy baristaként dolgozzon (W5) a kávék besorolása osztályozása (W6) az alapelveket amelyek a kávé csomagolásánál jelentkeznek |
Ismeret | A tanuló tud:
A létező sztenderdekre alapozva a tanulóknak tudni kell a bariszta jellemzőit a munkavállalók igényeinek leírása a felszolgálás során Az alapvető kávé típusok leírása A kiválasztási szabályok leírása, kezelés, a kávébabok kiválasztásának leírása |
Képesség | széles tudás a kávé főzésről
kávé felszolgálásról széleskörű ismeretek amely szükséges amikor bárban /kávézóban dolgozunk |
Munkamódszerek | |
hagyományos oktatás
gyakorlatok |
workshop-ok
2. Tematikus blokk: A kávéfőzés, 8h | |
kávéfőzés módszerei 8 óra |
|
témák
a kávé a szűrőn át a kávégépbe kávé a mokkás kannába kávétípusok az expresszót alapul véve |
|
A tematikus blokk kimenete | |
Tudás | a tanulóknak tudni kell
hogyan készítünk kávét a filteres kávégépből mik az alapelvei a filteres kávégépben való kávékészítésnek mik az alapelvei a kávégép használatának hogyan készítünk el egy kávét mokkás kannában mik az alapvető kávétípusok az expresszóra alapozva |
Ismeret | A tanulók képesek legyenek kávé készítésre egy filteres kávégépből
kávé főzés kávéfőzőből kávéfőzés mokka kannából |
Képesség |
milyen fajta kávék készíthetőek az expresszót alapul véve tisztában kell lenniük azzal hogy különböző kávék készíthetőek különböző eszközökkel képeseknek kell lenni az elkészített kávék felismerésére |
Munkamódszerek | |
hagyományos oktatás |
gyakorlatok, workshop-ok
3. tematikus blokk A kávéfőzőből történő kávékészítés technikái 8 óra 8h | |
Témák | |
a kávédaráló összeszerelése
a kávéfelszerelések kezelése daráló, kávégép, A felszerelések /eszközök tartozékai |
|
Napi felszolgálás
|
|
Tudás | oktatási kimenete a tematikus blokknak
a tanulónak tudni kell hogy kell megfelelően összeszerelni a kávédarálót fontos a kávé sűrűsége,amikor a kávégépben expresszót főzünk milyen más paraméterek hatnak még a főzött kávéra mik a kávéfőző használatának alapelvei és az expresszó gép alapjai hogy kell használni a kávégép biztonsági berendezését mik az alapvető lépések a kávégép tisztításakor használat után |
Ismeret |
a kávégép /daráló szétszerelése Az alapvető felszerelések műküdése a kávégép biztonsági felszerelésének korrekt használata megfelelő tisztítás használat után |
Képesség | tisztában lenni az alapvető összeszerelési paraméterek kel és fontosságukkal
a bariszta felszereléseknek tisztában kell lenni a lehetséges hibákkal akkor, amikor kávét főzünk |
Munkamódszerek | |
1. hagyományos oktatás
2. gyakorlatok 3. workshop-ok |
4. tematikus blokk: Kávétípusok, 8h | |
Topics | |
kávétípusok
tematikus blokk 4 8 óra expresszó meghatározása, jó keverés, a megfelelő minősége az espresso-nak espresso doppio Macchiato Espresso macchiato Latte macchiato Cappuccino Americano Mocha Art latte, art cappuccino Irish coffee |
|
A tematikus blokk kimenete | |
Tudás |
oktatási kimenet a tanuló tudja hogyan főzzön megfelelően különböző típusú kávékat |
Ismeret | a lista szerint
a tanuló képes legyen azonosítgatni és értékelni a különböző kávékat a lista szerint |
Képesség | A kávé kihatásaival az emberi testtel tisztában kell lennie
A megfelelő kávéscsésze kiválasztásának fontossága a különböző kávé típusokhoz |
Munkamódszerek | |
gyakorlatok, workshop-ok |
5. blokk tejhabosítás,
az elkészített kávé felszolgálása 8 óra
|
|
Témák | |
a tej hőmérséklete mielőtt felhabosítjuk
a tej zsírtartalma a habos tej öntési technikája a pohárba vagy csészébe a kész kávé felszolgálása |
|
A tematikus blokk kimenetei | |
Tudás | a tanuló tudja
mi a megfelelő hőmérséklete és zsírtartalma a tejnek a habosításhoz és a gőzöléshez a kívánt hatás elérése hogyan habosítsunk megfelelően tejet cappuccino-hoz stb… hogyan öntsünk habosított tejet a pohárba latte esetében hogyan kell felszolgálni a sztenderdek szerint a vendégnek a kávét |
Ismeret |
a tanuló képes legyen tejet habosítani tejet önteni a kancsóból tejet önteni a csészébe /pohárba a különböző típusú kávék korrekt felszolgálása a menüt tekintetbe véve a munkaasztal takarítása a kiadott recept megcsinálása |
Képesség |
saját ötlet alapján is A felszerelések összeállítási paramétereinek fontossága |
A kávé készítés alatt előforduló hibák
|
|
1. Munkamódserek
2. gyakorlatok, workshop-ok |