Általános információk a képzésről:

Kurzus cím: Barista/ 40 óra
A jelölt profilja:

jó kézügyesség

jó egészségi állapot

személyes higiénia

stressz tűrés

jó csapat munka

pontosság

aprólékosság, lelkiismeretes munka

rendszerező, szisztematikus munka

képesnek lenni dolgozni a procedúrák figyelembevételével

Elvárt tudás és kötelezettségek:

alapismeret a különböző kávéfajtákról, minőségükről, az előkészítés módszereiről és az adminisztrációról

a kávéfőzés különböző módjainak ismerete

eszpresszó-alapú kávék főzésének ismerete

alapismeretek a latte-ről és a cappuccino-ról

vendégek kiszolgálása a kávé felszolgálás eszpresszó főzés, tejhabosítás

a napi barista felszerelések tisztán tartása

a kávégép takarítása naponta

kávé őrlés /darálás és a darálók takarítása

a legjobb minőségű termék kiválasztása

áru rendelések

a rendelt áruk ellenőrzése

A képzés célja:

(C1) – Az egészségi és biztonsági szabályok bemutatása és a minimum egészségügyi munka a bárban és kávézóban

(C2) – A szükséges tevékenységek bemutatása a munkanap nyitása és zárása során a bárban /kávézóban

(C3) – Alapvető információk biztosítása a kávé alapanyagok vonatkozásában

(C4) – A kávé felszolgálás története

(C5) – Kávéfajták, kávé szüretelés/betakarítás, kávépörkölés bemutatása

(C6) – Az eszpresszó különböző elkészítési technikái a kávé felszolgálás alapjai

(C7) – A barista eszközök és felszerelések alapvető működése

(C8) – A kávégép tartozékainak bemutatása

(C9) – A tejhabosítás technikáinak bemutatása

A képzés hatása a teljes programban ¾   Tudás
A tanuló:(W1) ismeri a bárban/kávézóban történő munka alapvető egészségügyi és biztonsági előírásait (W2) ismeri a kávéfelszolgálás szabályait(W3) ismeri a bár/kávézó nyitása előtti feladatokat, és tudja milyen feladatokat kell elvégezni zárás után(W4) ismeri a kávé áruismereti témakörét(W5) ismeri a felszolgálás alapvető szabályait egy bárban/kávézóban(W6) ismeri a különböző kávé alapú italok felszolgálásának módjait

 (W7) ismeri hogy hogyan kell tejhabot készíteni tejhabosítóban

¾     Készség
A tanuló:

(U1) kiválasztja és megnevezi a szervezet és a bár megfelelő működéséhez szükséges szabályokat és alkalmazza azokat a vendégek kiszolgálásában.

(U2) különböző kávékat készít a bárban található aktuális italkínálat alapján

(U3) kávé alapú italokat állít elő az előírt szabályok és az aktuális itallap alapján

(U4) előkészíti a bárban a porcelán és üvegpoharakat, csészéket a napi használatra

(U5) napi szinten előkészíti a bár eszközeit (kávéfőző, mosogatógép és más eszközök) a használatra, karbantartja és tisztítja őket.

 

¾     Kompetencia:
A tanuló:

(K1) kreatív, nyitott a vendégek olykor változó igényeire, valamint a gasztronómiában alkalmazott új technológiák elsajátítására

(K2) Tisztában van a vendégkiszolgálás megfelelő alapelveinek fontosságával, ami alapvető hatással van a bár pozitív megítélésére.

(K3) helyesen felismeri és megoldja a feladatokat a vendégkiszolgálás valamint a kávé és tea alapú italok előkészítésének szintjén

A képzési program szerzője Dariusz Serwatka, F&B Manager, Hotel HP Park Plaza-Wrocław

Képzési keret

1. Tematikus blokk: Bevezetés, 8h
Témakörök
1. A kávé története

2. A kávégépek története

3. A kávészemek felismerése

4. A kávé betakarítás módszerei, gabona választás

5. Gabonaőrlés, kávé csomagolás, tárolás

A tematikus blokk kimenete
Tudás A tanulóknak ismernie kell:

(W1) A kávé történetét

(W2) A kávégépek történetét

(W3) a barista szakma jellemzőit

(W4) a támasztott igényeket, amik szükségesek a jelöltnek ahhoz hogy baristaként dolgozzon

(W5) a kávék besorolása osztályozása

(W6) az alapelveket amelyek a kávé csomagolásánál jelentkeznek

Ismeret A tanuló tud:

A létező sztenderdekre alapozva a tanulóknak tudni kell a bariszta jellemzőit

a munkavállalók igényeinek leírása

a felszolgálás során

Az alapvető kávé típusok leírása

A kiválasztási szabályok leírása, kezelés,

a kávébabok kiválasztásának leírása

Képesség széles tudás a kávé főzésről

kávé felszolgálásról széleskörű ismeretek

amely szükséges amikor bárban /kávézóban dolgozunk

Munkamódszerek
hagyományos oktatás

gyakorlatok

workshop-ok

2. Tematikus blokk: A kávéfőzés, 8h

kávéfőzés módszerei 8 óra

témák

a kávé a szűrőn át a kávégépbe

kávé a mokkás kannába

kávétípusok az expresszót alapul véve

A tematikus blokk kimenete
Tudás a tanulóknak tudni kell

hogyan készítünk kávét a filteres kávégépből

mik az alapelvei a filteres kávégépben való kávékészítésnek

mik az alapelvei a kávégép használatának

hogyan készítünk el egy kávét mokkás kannában

mik az alapvető kávétípusok az expresszóra alapozva

Ismeret A tanulók képesek legyenek kávé készítésre egy filteres kávégépből

kávé főzés kávéfőzőből

kávéfőzés mokka kannából

Képesség

milyen fajta kávék készíthetőek az expresszót alapul véve

tisztában kell lenniük azzal hogy különböző kávék készíthetőek különböző eszközökkel

képeseknek kell lenni az elkészített kávék felismerésére

Munkamódszerek
hagyományos oktatás

gyakorlatok, workshop-ok

3. tematikus blokk A kávéfőzőből történő kávékészítés technikái 8 óra 8h                            
Témák
a kávédaráló összeszerelése

a kávéfelszerelések kezelése daráló, kávégép,

A felszerelések /eszközök tartozékai

 

Napi felszolgálás

 

Tudás oktatási kimenete a tematikus blokknak

a tanulónak tudni kell

hogy kell megfelelően összeszerelni a kávédarálót

fontos a kávé sűrűsége,amikor a kávégépben expresszót főzünk

milyen más paraméterek hatnak még a főzött kávéra

mik a kávéfőző használatának alapelvei

és az expresszó gép alapjai

hogy kell használni a kávégép biztonsági berendezését

mik az alapvető lépések a kávégép tisztításakor használat után

Ismeret

a kávégép /daráló szétszerelése

Az alapvető felszerelések műküdése

a kávégép biztonsági felszerelésének korrekt használata

megfelelő tisztítás használat után

Képesség tisztában lenni az alapvető összeszerelési paraméterek kel és fontosságukkal

a bariszta felszereléseknek

tisztában kell lenni a lehetséges hibákkal akkor, amikor kávét főzünk

Munkamódszerek
1. hagyományos oktatás

2. gyakorlatok

3. workshop-ok

4. tematikus blokk: Kávétípusok, 8h
Topics
kávétípusok

tematikus blokk 4 8 óra

expresszó meghatározása, jó keverés,

a megfelelő minősége az espresso-nak

espresso doppio

Macchiato

Espresso macchiato

Latte macchiato

Cappuccino

Americano

Mocha

Art latte, art cappuccino

Irish coffee

A tematikus blokk kimenete
Tudás

oktatási kimenet

a tanuló tudja

hogyan főzzön megfelelően különböző típusú kávékat

Ismeret a lista szerint

a tanuló képes legyen

azonosítgatni és értékelni a különböző kávékat

a lista szerint

Képesség A kávé kihatásaival az emberi testtel tisztában kell lennie

A megfelelő kávéscsésze kiválasztásának fontossága a különböző kávé típusokhoz

Munkamódszerek

gyakorlatok, workshop-ok

5. blokk tejhabosítás,

az elkészített kávé felszolgálása 8 óra

 

Témák
a tej hőmérséklete mielőtt  felhabosítjuk

a tej zsírtartalma

a habos tej öntési technikája a pohárba vagy csészébe

a kész kávé felszolgálása

A tematikus blokk kimenetei
Tudás a tanuló tudja

mi a megfelelő hőmérséklete és zsírtartalma a tejnek

a habosításhoz és a gőzöléshez

a kívánt hatás elérése

hogyan habosítsunk megfelelően tejet cappuccino-hoz

stb…

hogyan öntsünk habosított tejet

a pohárba latte esetében

hogyan kell felszolgálni a sztenderdek szerint a vendégnek a kávét

Ismeret

a tanuló képes legyen tejet habosítani

tejet önteni

a kancsóból tejet önteni a csészébe /pohárba

a különböző típusú kávék korrekt felszolgálása

a menüt tekintetbe véve

a munkaasztal takarítása

a kiadott recept megcsinálása

Képesség

saját ötlet alapján is

A felszerelések összeállítási paramétereinek fontossága

 

A kávé készítés alatt előforduló hibák

 

1. Munkamódserek

2.  gyakorlatok, workshop-ok