Ha úszik vagy szörfözik, hallhatott az exosztózisról, amelyet szörfös fülnek is neveznek. Ha sokat tartózkodik a vízben, érdemes megfontolnia néhány füldugó beszerzését a füle védelme érdekében.

Exostosis akkor alakul ki, ha a hideg vízzel való ismételt expozíció a csont rendellenes növekedését okozza a fülében. Általában két csontos duzzanat (exostosis) jelenik meg lassan a hallójárat mély részének alsó falán, gyakran egy harmadik, kisebb csomóval a felső részen.

Azok az emberek, akik sokat úsznak vagy szörföznek hideg vízben, gyakran exostozist kapnak. A hideg szél és a víz folyamatos expozíciója esetén az exostosis rosszabbodik. Ha a duzzanatok túlságosan szűkítik a hallójáratot, fülzsír és víz csapódhat be a fülbe, ami fertőzést és halláskárosodást okozhat.

Ha nem úszik, vagy úszás közben füldugót használ, elkerülheti a hideg víznek való kitettséget, és megakadályozhatja a duzzanatok növekedését.

Hogyan kezelik az exosztózist?

Lehet műteni a rendellenes csontnövekedések eltávolításával. A hallójárat állapotától és a műtét típusától függően több hétig is eltarthat, amíg a hallójárat meggyógyul.