A tudatos jelenlét a meditáció egy egyszerű formája, ami segít, hogy az ember tudatában legyen annak, amit tapasztal, anélkül hogy ítélkezne vagy küzdene ellene. Segíthet a fülzúgás kezelésében.

A tudatos jelenléttel több figyelem irányul a jelen pillanatra – gondolatokra, érzésekre, testérzetekre és a környező világra. Gyakorlásának számos pozitív hatása van – javítja az általános közérzetet, segít a stressz, a krónikus fájdalom és a fülzúgás kezelésében.

A fülzúgás terápiaként alkalmazott tudatos jelenlét nem a fülzúgás természetét változtatja meg, hanem azt, hogy pozitívabban reagál rá a beteg, így könnyeben el tudja viselni. Segíti a fülzúgás elfogadását, hogy ne kelljen küzdeni ellene, és ne legyen többé stresszforrás.

Tudatos jelenlét tréning nem minden szakrendelésen érhető el, lehet, hogy speciális tinnitusz központba kell mennie, ha ilyen terápiát javasol Önnek orvosa. Ha kezelési programjában nincs erre lehetősége, helyi tréningek, könyvek, applikációk és online források állnak rendelkezésre.