Ki voltál téve valaha is a hangos zajnak, és nehéznek találtál egy beszélgetést követni zajos háttér mellett, vagy csengett a füled?

Akkor lehet, hogy zaj okozta halláskárosodásod van. Ez a második leggyakoribb formája a korral járó (halláskárosodás) után.

Mi is az a zaj okozta halláskárosodás?

A zaj okozta halláskárosodást okozhatja az, hogyha túlzott mértékű zajnak vagyunk hosszú ideig kitéve – például zajos munkahelyen, vagy hangos zenehallgatás közben. Szintén okozhatja rendkívül hangos hang is, mint pl.: puskalövés és robbanás amely a fül szerkezetén belül sérülést okozhat. Miután a hangos zajnak először ki voltál téve, azután évekig nem is veszed észre a zaj okozta halláskárosodás hatásait. Néhány ember fülzúgást tapasztal, ami az első jele annak, hogy zaj hatására a hallásuk kezd megsérülni.

Hogyan mondjam el, hogyha a hangok túlságosan hangosak?

A zajszintek általában decibelben vannak mérve, a decibel skála megmutatja a különböző szinteken lévő emberi fülek érzékenységét és a hangmagasságokat. A 80 decibelen túli hangmagasságok sérthetik a füledet.

Gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy anélkül, hogy kiabálnál, nem tudsz beszélni az emberekkel 2 méteren belül a háttérzaj miatt, a zajszintek veszélyesek lehetnek. Ha mész valamerre, ahol a hang sértheti a füledet, akkor el kell onnan menned.

Hogyan hat a hallásodra a zaj?

Ha a halláskárosodásodat az okozza, hogy zajnak van kitéve, akkor a magas frekvenciás hangok belemásznak a hallásodba, amely azt jelenti, hogy nem fogod hallani ezt a hangmagassági szintet a többiektől eltérően. Ha továbbra is a zaj ki van téve ennek, akkor ez halkabbá és magasabb frekvenciássá teszi ezt. És egyre rosszabb lesz, a szélesebb frekvenciatartományt érinteni fogja, nehéznek fogod találni, hogy egy beszélgetést kövess, ha háttérzaj van. Később, nehéznek fogod találni, hogy kövesd azt, hogy mit mond valaki, még ha egy csöndes szobában teszi, akkor is.

Mit tehetek, ha zaj okozta halláskárosodásom van? A hallókészülékek hasznosak, mert javíthatják a hallásodat a mindennapi helyzetekben, könnyebb beszélgetéseket kezdeményezni, és csökkentik a fülzúgás mértékét. Ugyanakkor, a hallókészülékek nem adják vissza teljesen a hallásodat, ezért fontos, hogy elsősorban megelőzd a hallásodat, hogy ne sérüljön meg. Próbáld meg kerülni a hangos zajokat a munkahelyen, otthon, és amikor kimozdulsz.