Egyéb körülmények, amelyek befolyásolhatják a hallás károsodás mértékét

Vannak olyan egészségügyi tényezők,  amelyeket a sztereotípiák szerint a halláskárosodáshoz szokás társítani és vannak olyanok amelyek tényleg hatással is vannak rá. Ez az oldal néhány ilyen esetet taglal, mint például az auditív feldolgozási zavar , hyperacusis és trauma.

Mi az auditív feldolgozási hallás zavar (APD)?

Az APD egy olyan kifejezés, amelyet számos olyan hallási rendellenesség leírására alkalmaznak, amely az agynak azt a  feldolgozási folyamatát vizsgálja,  amely  a levegőn keresztül kapott információ befogadásával hozható össze. Az APD-vel rendelkező emberek normál hallással bírnak az álltalános tesztek felmérése szerint, de ugyanakkor problémákat tapasztalnak a hangok megértésében és értelmezésében, különösen bonyolult és gyorsan változó hangok esetén, például ilyen a hétköznapi beszéd.

Az APD általában fiatal korban jelentkezik, bizonyos feltételezések szerint, összekapcsolják más fogyatékossággal, betegséggel, például az autizmus spektrum zavarral és a figyelemhiányos hiperaktivitás rendellenességgével. Bizonyos esetekben időskorban jelentkezik, mert ahogy az agy elöregszik, a hangok feldolgozásának képessége csökken és ezáltal auditív feldolgozási zavarok lépnek fel olyanoknál is, akiknek  korábban nem volt semiféle halláskárosodásuk.

Mi a hyperacusis?

A Hyperacusis fokozott érzékenységet jelent a hangokra, amelyeket általában normál körülmények között nem tartunk kellemetlenül irritálónak. Akinek hyperacusisa van, egy bizonyos hangerő felett nagyon érzékenyen reagáll a mindennapi hangokra, például a folyóviz hangjára vagy az újság zörgésére, melyek nyugtalanítóak és esetenként fájdalmasak is lehetnek. Sok hiperacusissal küzdő  ember érez telítettség-érzést a fülében.

A hyperacusis két féleképp alakulhat ki, vagy fokozatosan és lassan romlik az idő múlásával, vagy bekövetkezhet egyik pillanatról a másikra. Ez befolyásolhatja mindkét fül működését. könnyen meglehet, hogy kellemetlenséget okozhat bizonyos emberek számára, de nagyon zavaró lehet a közvetlen környezetükben élőknek  is, ezért kihatással van környezetükre és egész életükre.

Ha úgy gondolja, hogy hyperacusisa van, két lehetősége van: 1. forduljon háziorvosához, aki elirányítja Önt egy audiológushoz  (hallásgondozó)-hoz,  2. vagy keresse fel a helyi kórház fül-, orr- gégészetét  , ahol tanácsot kap az esetleges betegségének vagy állapotának kezelésére, akár konzultációkon keresztül, és vagy hangterápia segítségével.

Traumatikus balesetekből származó halláskárosodás

A traumás hallásvesztés átmeneti vagy végleges lehet, a fül sérülésének mértékétől függően. A halláskárosodást előidéző traumák típusai a következők lehetnek:

• Fejsérülés, amely közvetlenül érinti a belső fület és annak struktúráját, mely halláskárosodást okozhat.
• Hangrobbanás, amely károsíthatja a közép és a belső fület.
• hirtelen nagy változás a légnyomásban (bár ez nagyon ritkán fordul elő).
• A fülműtét is magában hordozza a halláskárosodás kockázatát, ezért javasoljuk, hogy műtét előtt konzultáljon kezelőorvosával.

Hallásvesztés és egyéb egészségügyi tényezők

A legújabb kutatások  eredményei azt igazolják, hogy a halláskárosodás az egyéb hosszú távú betegségek kialakulására is hatással lehet, illetve növelheti azok kockázatát. Ugyanakkor, mivel sok egészségügyi tényező szorosan kapcsolódik a megöregedéshez, így pl a halláskárosodás is lehet az egyik velejárója.

A kutatások azt mutatják, hogy a halláskárosodás megduplázza a depresszió kialakulásának lehetőségét, és növeli a szorongás, és más egyéb mentálhigiénés problémák kialakulását – bár a hallókészülékek használata esetenként csökkenthetik a fenti hatásokat.

Emellett egyre több bizonyíték van arra, hogy szoros az összefüggés a halláskárosodás és a demencia között. Enyhe halláskárosodás esetén a demencia kialakulásának lehetősége megduplázódik, mérsékelt halláskárosodás esetén a kockázat háromszorosára nő, súlyos halláskárosodás esetén még nagyobb lesz, ötszörös.

A kutatások összefüggést észlelnek a cukorbetegség és a halláskárosodás között. A kutatások eredményeinek köszönhetően az is Bebizonyítható,  hogy a halláskárosodás összefügg a szív- és érrendszeri betegségekkel, továbbá az agyvérzéssel és az elhízással is.