Mi a fülzúgás?

A fülzúgás egy szakkifejezés arra a jelenségre, amikor olyan hangokat hallunk az egyik vagy mindkét fülünkben vagy a fejünkben, melyeknek nincs külső forrásuk. A hangok inkább a test belsejéből jönnek, nem a külvilágból.

Mi okozza a fülzúgást?

A fülzúgás pontos oka még nem ismert, jelenleg is folynak a kutatások.

Általában hallórendszeri problémát jelez, és sok dologgal lehet összefüggésben, mint például a korral járó halláscsökkenés és a zajártalom.

Milyen gyakori a fülzúgás?

A fülzúgás nagyon gyakori, az Egyesült Királyságban kb. 6 millió embert, a lakosság 10 %-át érinti.

Kinél alakulhat ki fülzúgás?

A fülzúgás minden korosztályban előfordul, beleértve a gyerekeket is, de a 60 év felettieknél a leggyakoribb.

Hogyan hat a fülzúgás az emberekre?

A fülzúgás mindenkire másként hat. A legtöbb embert nem zavarja, vagy enyhén zavarónak tartja, de előfordul, hogy csak alkalmanként észlelik, vagy rövid ideig.

Kb. 600 000 embernek az Egyesült Királyságban viszont súlyosan befolyásolja az életminőségét. Nehéz miatta koncentrálniuk és aludniuk, ami stresszhez, szorongáshoz, ritkább esetben depresszióhoz vezet.

A hangerőnek és a hangzás típusának nincs jelentősége arra nézve, hogy az emberek zavarónak találják-e.

Lehet-e gyógyítani a fülzúgást?

A fülzúgásra még nincs gyógymód, a kutatás folytatódik. Természetesen, ha van egy kiváltó ok, ami könnyen kezelhető, mint például fülzsír okozta elzáródás vagy fülgyulladás, akkor ennek kezelésével a fülzúgás megszüntethető.

A legtöbb ember a fülzúgás lassú javulását tapasztalja. Ez azért van, mert az agy fokozatosan megtanulja kiszűrni a fülzúgást, és egy idő után nem fordít rá figyelmet. Ezt habituációnak hívják, ami a fülzúgás terápiák fő célja.

Mi segíthet fülzúgás esetén?

Ha fülzúgást észlel, mindenképpen keresse fel háziorvosát, aki ellenőrzi, hogy kezelhető panasza van-e, és ha nem, akkor szakorvoshoz irányítja. 

Az ajánlott gyógymód függ a fülzúgás típusától és páciensre gyakorolt hatásától. Terápiát javasolhatnak, ha a fülzúgás nagyon zavaró, például hangterápiát és tanácsadást. Speciális tinnitusz központba küldheti az orvos, ha ezek a terápiák nem elérhetők az audológián.

Vannak önsegítő technikák is, melyek segítenek a fülzúgás kezelésében, mint például a relaxáció elsajátítása és az elalvást segítő nyugtató hangok alkalmazása.

Milyen kapcsolat van a fülzúgás és a zajérzékenység között?

Vannak zajérzékeny emberek, akik fülzúgással is küzdenek, de az egyik panasz megléte nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a másik is ki fog alakulni. A kettő egymástól teljesen függetlenül is előfordulhat.

A zajérzékenységnek két típusa van:

  • Hyperacusis vagy ’túlhallás’ – A túlhallástól szenvedő emberek átlagos zajokat vagy bizonyos zajokat kellemetlennek vagy fájdalmasan hangosnak érzékelnek.
  • Misophonia vagy ’hangok gyűlölete’– Vannak emberek, akiket egyes zajok rendkívüli módon ingerelnek, annak ellenére, hogy a zajokra általában nem érzékenyek. A phonophobia a hangos zajoktól való félelmet jelenti.