Ha ön mindkét fülében súlyos hallás károsodást tapasztal, és nem mutat javulást a hallókészülék használata, az implantátum javíthatja a hallását és a beszéd megértését,  így bátrabban tud majd kommunikálni és ezáltal szabadabbnak, függetlenebbnek érzi majd magát.

Mi is a hallás javító implantátum?

A hallásjavító implantátum a jó hallás érzetét kelti azoknál, akik súlyos halláskárosodással ill súlyos siketséggel élnek. Ez azt jelenti, hogy bizonyos hangokat meghallanak, de nem mindent, amit ember képez.

A hangot nem felerősíti mint a hallo készülék, hanem az implantátum elektromos jeleket használ és közvetlen stimulálja a halló idegeket illetve ( idegpályát, amely elszállítja a hangot a csigából az agyba).

Az ötlet az, hogy elérést biztosít olyan hangok számára amelyek csak a beszéd által lehetségesek. Az eredmény eltérő lehet, egyéntől függ, amely a közvetlen környezeti hangoktól a beszéd hallható hangjáig terjed.

Hogyan működik a hallást javító implantátum?

A hallást javító implantátum több részből áll, belső tartozékai (nem láthatóak), külső elemei viszont (az emberi testhez vannak rögzítve)

  • a belsőrész áll egy vevőből melyhez egy mágnes is tartozik amit a felhasználó füle mögött a bőre alá van beültetve, és még pluszban elektródák vannak a csigában elhelyezve.
  • A külső rész egységei egy mikrofon és egy hangprocesszor adó tekercs.
  • ..

A mikrofon felszedi a hangot a hallást javító inplantátumba, és elektromos jelekké alakítja azt, majd át adja a hangprocesszor adótekercsnek.         

Az adó tekercs radio hullámokon keresztül elektronikus jeleket ad le, a bőrön át a beültetett vevő készülékbe. A vevő dróton át leküldi a jeleket az elektródáknak amikor az elektródák megkapják a küldött jelet egy apró elektromos áram stimulálja a hallo idegeket amely a tökéletes hallás érzetét kelti.

Ki igényelheti a hallást javító implantátumot?

ha súlyos hallássérüléssel vagy siketséggel él, és ha szeretné megtudni, hogy Önnek tényleg segítene az implantátum beültetése, akkor a házi orvosa vagy logopédusa vagy a helyi full-orr gégészeten tudnak implantátum központot ajánlani ahol  elvégzik a megfelelő felmérést. tudjon meg többet, olvassa el a tájékoztató lapunkat a hallásjavító implantátumról. Hogyan segíti az (action on hearing) a kutatást???

Támogatunk minden olyan kutatást, amely a  hallást javító implantátumok technológiájának javítása és annak biztosítása érdekében történik, hogy minnél több ember részesüljön azok előnyeiben.

A kutatás a következőkre összpontosít:

• Bemutatja a hallást javító implantátumok előnyeit
• finomítja annak  az eljárásnak a menetét, amely meghatározza, hogy valaki alkalmas- e az implantátum használatára vagy sem
• Megtalálni annak a  módját, hogyan javíthatja a beültetett implantátum felhasználói számára a beszéd megértését, különösen zajos környezetben
• rehabilitációs eszközök kifejlesztése, képzési programok, amelyek segítségével használói megtanulják értelmezni az implantátumon keresztül hallott hangokat.