Halláskárosodást tapasztal 20-as, vagy 30-as évei végén? Tudjon meg többet az otosclerosisról és a rendelkezésre álló kezelésekről.

Az otoszklerózis a középfül állapota, amely halláskárosodást okoz az egyik vagy mindkét fülben; leggyakrabban a 20-as vagy 30-as évek végén járó felnőtteket érinti.

A rendellenesen viselkedő csont fokozatosan növekszik a középfül egyik apró csontja körül, és ezért ez csökkenti a többi csont mozgásterét. Ennek eredményeképpen egyik csont sem tud olyan hatékonyan mozogni és átadni a hanghullámokat a belső fülbe, mint korábban, halláskárosodást okozva. Végül a csontok rögzülnek, így egyáltalán nem tudnak már mozogni és ez akár visszafordíthatatlanul súlyos halláskárosodást okozhat.

A legtöbb esetben az otosclerosis csak a kis szemcséket érinti. De ritka esetekben a cochlea héja és a benne lévő szőrsejtek is érintettek.

Hogyan kezelhető az otosclerosis?

A hallókészülékek nagyon hasznosak, ha otosclerosisban szenved, de nem akadályozzák meg a halláskárosodás súlyosbodását. Az orvos megvitathatja a sztapedektómiának nevezett műtét lehetőségét, ahol a sebész a csontokat egy fémből vagy műanyagból készült mesterséges csonttal helyettesíti, hogy a hang eljusson a belső fülbe. Ennek a műveletnek nagy a sikerességi rátája.