Az ismétlődő fülfertőzések kényelmetlenséget és halláskárosodást okozhatnak, és ritka esetekben akár cholesteatomához is vezethetnek.

A krónikus gennyes középfülgyulladás a középfül olyan gyulladása, amely ismétlődő folyadékürítéssel jár, és ez általában a fertőzés ismétlődő epizódjainak eredménye. A dobhártya nem tud meggyógyulni, és állandó perforációt (lyukat) hagy maga után.

Cholesteatoma

Ha a füldob felső (padlás) régiójában perforáció alakul ki, az problémásabb lehet, mert a dobhártyája lehullajtja az elhalt bőrt, amely felhalmozódhat és beléphet a középfülbe. Ez a bőr ezután fülviasszal és más törmelékkel keveredve cisztaszerű masszát képez. Ezt a masszát cholesteatoma néven ismerik, amely kezelés nélkül egyre nagyobb lehet; károsíthatja a fül közeli részeit, például a dobhártyát és a csontocskákat, osteoporosishoz, az itt elhelyezkedő csontocskák elvékonyodásához, ritkulásához vezethet. Ez az állapot nagyon büdös váladékot hoz létre, és enged ki a fülből; halláskárosodása lehet, amely fülzúgásként jelentkezik, és ha a belső fül egyensúlya sérült, akkor szédülést okoz.

Esetenként a cholesteatoma károsíthatja az arcát ellátó ideget borító csontot, ami gyengítheti az arcizmokat. Nagyon súlyos esetekben a csont akár a koponyán keresztül is átkophat, ami agyhártyagyulladást vagy agyi fertőzést okozhat. A károsodás jelei közé tartozik a szédülés, az arcizmok gyengesége és az erős fejfájás.

Hogyan kezelik a cholesteatoma-t?

Ha cholesteatoma-ja van, a háziorvos fül-orr-gége szakorvoshoz irányítja Önt kezelésre. Ha cholesteatoma-ja van, műtétre lesz szüksége a rendellenes bőrnövekedés és a fertőzés minden nyomának eltávolítása érdekében, hogy megakadályozza a középfül és még a belső fül károsodását. A sebész ezután megpróbálja újjáépíteni a sérült középfület, beülteti a dobhártyát, és ha lehetséges, helyreállítja a hallását.