Forgó jellegű szédülést szoktál érezni, amikor a fejed mozog vagy amikor nem mozog, vagy ha felnézel vagy amikor ledőlsz az ágyra?

A jóindulatú helyzetű szédülés egy belsőfül betegség, amely egy rövid ideig tartó szédülést okoz (forgó jellegű szédülés), különösen, ha a fejedet mozgatod – például, ha felnézel az égre vagy amikor először ledőlsz vagy ráfekszel az ágyra. Ha jóindulatú helyzetű szédülésed van, akkor úgy fogod magadat érezni, mintha a fejed mozogna, amikor nem is. Általában a szédülés kevesebb, mint 30 másodpercig tart, de szétszórtnak érezheted magadat és bizonytalannak néhány percig, legfeljebb néhány óráig.

A jóindulatú helyzetű szédülés következtében a kis kalcium kristályok a belsőfülben egymással szemben állnak a fül egyik részében, tehert okozván, és mozognak a fül egyik részében, a fej állapotáról hírt adva.

A jóindulatú helyzetű szédülés nem ismert okból alakul ki, nagy részében idősebb embereknél, de egy fejsérülés, fülműtét, hosszabb pihenés vagy egy belsőfül fertőzés vagy betegség után is kifejlődhet. Emellett más egyéb fülproblémákat okozhat: pl.: Méniére féle betegséget.

Mivel orvosolható?

A legtöbb ember néhány hét alatt gyógyszerek nélkül leküzdi, de a tünetek néha sokkal hosszabb ideig tartanak és újból előjöhet ez a betegség. A legtöbb esetben, egy szakember csökkentheti a tüneteket, egy egyszerű procedúrát használva, „Epley” féle módszert, amelynél néhány különböző fejmozdulatot kell végre hajtanod. Ebből a mozgásból a kristályok átmennek a belsőfül másik részébe, ahol nem okoznak egyensúlyproblémát.