Valamennyi fülzsír normális, de ha túl sok termelődik, az elzáródáshoz vezethet, amelyet el kell távolítani.

Mi az a fülzsír?

A fülzsír normál, olajos anyag, amely fertőtlenítő hatású, és segít megvédeni és tisztítani a fület. Általában magától jön ki a fülből, az állkapocs mozgásával. Előfordulhat azonban, hogy el kell távolítania a fülzsírt:

• ha halláscsökkenése, fülfájása, fülzúgása, viszketése vagy szédülése (forgó érzése) van, amelyet fülzsírblokk elzáródás okozhat

• ha a fülzsír elzárja a hallójáratot, és megakadályozza, hogy az egészségügyi szakember teljes mértékben megvizsgálja a fülét, hallásvizsgálatot végezzen, vagy lenyomatot készítsen a fülről hallókészülék kialakításához.

• ha hallókészüléket használ, és a a fülzsír befolyásolja annak működését.

Hogyan távolíthatom el a fülzsírt?

Forduljon háziorvosához, ha úgy gondolja, hogy fülzsír halmozódott fel a füleiben. A szakember fülcseppeket írhat fel, hogy fellazítsa a fülzsírt, és megnézze, hogy az magától kioldódik -e a füléből. Ha az elzáródás nem szűnik meg, akkor neki kell eltávolítania. Ezt általában öntözőgépnek nevezett eszköz segítségével végzi, amely meleg vízzel mossa ki a fülzsírt a fülből. Ha ez a módszer nem megfelelő – például ha perforált dobhártyája van – a szakember speciális műszerek segítségével emelheti ki vagy szívhatja ki a blokkot a fülből; lehet, hogy ehhez fül-, orr- gégészhez kell utalnia önt.

Ne próbálja meg egyedül eltávolítani a fülzsírt a füléből. Soha ne nyomja a pamutpamacsokat, ujjakat vagy bármi mást a fülébe – bármilyen fülzsírblokkot mélyen a fülbe nyomhat, és akár a dobhártyáját is károsíthatja.