A hangos zajokból származó halláskárosodás kockázata két dologtól függ. Milyen hangos a hang és milyen hosszú ideig vagy annak kitéve.

Hogy mérik a hangot?

A hang „hangerejét”, vagy intenzitását a decibel (dB) skála használatával mérik, ahol a 0 dB jelenti azt a legcsendesebb hangot, melyet az egészséges emberi fül érzékelni képes.

Innentől kezdve minden 3 dBs növekedés esetén a hang intenzitása duplázódik.

Tehát egy 85 dB értékű hangtól számítva egy 88 dB értékű hang kétszer olyan intenzív, még akkor is, ha a hang nem lesz kétszer olyan hangos.

Mi az a zajszint, ami már nem biztonságos?

A 85 dB alatti hangok biztonságosan hallgathatók, hallásvédelem alkalmazása nem szükséges. De ha zajos környezetben dolgozol és a hangszint eléri a 80 dBt, alkalmazódnak figyelembe kell vennie a hallásodat érő kockázatot és információt kell adnia ezzel kapcsolatban.

85 dB az a szint, melytől kezdve hallásod idővel károsodhat. Az időtartam, ami még „biztonságos” ilyen hangszint mellett attól függ, milyen hangos zajról van szó.

A biztonságos kitettségi idő 85 Dbnél nyolc óra. Ahogy a hang intenzitása duplázódik 3 dBenként, úgy feleződik a biztonságos kitettségi idő. Így például 88 dB esetén a biztonságos kitettségi idő négy óra. (Az útmutatót lásd lejjebb) 110, 120 dB-es hangok esetén a nagyon rövid kitettségi idő is halláskárosodáshoz vezethet.