Még nem ismert pontosan, hogy mi okozza a fülzúgást, de különböző dolgokkal lehet összefüggésben. Az esetek többségében a hallórendszer problémájának egy tünete.

A fülzúgás legtöbbször a belső fül károsodásából eredő halláscsökkenéshez köthető. Ez a sensorineurális halláscsökkenés. Egy másik hétköznapi oka a zajártalom.

Ritkább esetekben a fülzúgás olyan hallásvesztés eredménye, amit egy elzáródás vagy egyéb olyan állapot okoz, ami a külső vagy középfület érinti és megakadályozza, hogy a hanghullámok a belső fülbe jussanak. Ez a konduktív halláscsökkenés.

A fül problémái és állapotai, amik fülzúgáshoz vezethetnek:

 • Ménière betegség
 • idült savós középfülgyulladás
 • otoszklerózis
 • fülzsír lerakódás
 • perforált, beszakadt dobhártya

Nagyon ritkán a fülzúgást a következők is okozhatják:

 • fülgyulladások
 • fül-, fej- vagy nyaksérülések
 • érzelmi stressz
 • ototoxikus gyógyszerek, melyeket súlyos betegségek kezelésére használnak
 • idegrendszeri rendellenességek, mint például az akusztikus neurinóma, ami egy jóindulatú, hallóideget érintő tumor
 • anyagcsere rendellenességek, többek között pajzsmirigy alulműködés, pajzsmirigy túlműködés, cukorbetegség


Sok fülzúgástól szenvedő ember számára azonban nincs felismerhető összefüggés.

Mi a kapcsolat a fülzúgás és a hallásvesztés között?

Amikor hallunk, hanghullámok mennek át a fülön keresztül a csigába, ami a belső fülben lévő hallószervünk. A csigában több ezer hangérzékelő sejt, úgynevezett szőrsejt sorakozik. A szőrsejtek a hanghullámokat elektromos jelekké alakítják át. A hallóideg az elektromos jeleket az agy hallásért felelős részébe küldi, ami elemzi és hangként azonosítja be azokat.

Amikor a fül vagy a hallóideg egy része megsérül, vagy nem működik megfelelően, csökken az agyba eljutó elektromos jelek száma. Ez időszakos vagy tartós hallásvesztést okoz.

A kutatások szerint a kevesebb elektromos impulzus a neuronokat (agyi idegsejteket) érzékenyebbé teheti, mert keresik azokat a jeleket, melyeket nem kaptak meg a fültől, és ez hiperaktivitáshoz vezet. A hiperaktivitás miatt az agy jobban figyel a neuronoktól érkező elektromos zajra, ami a hallásban fülzúgásként jelentkezik.

Ha halláscsökkenése van valakinek, jobban érzékelheti a fülzúgást, mert nem hall annyi külvilági hangot, ami ezt egyébként elfedné. Ilyenkor a hallókészülékek a nagyothallást és a fülzúgást is javíthatják.

A fülzúgással küzdő emberek kétharmada hallássérült. Fontos azonban megjegyezni, hogy egy harmaduknak egészséges hallása van, és sok hallássérültnek nincs fülzúgása.

Hogyan okoz fülzúgást az erős zaj?

A zajártalom következtében sérülhetnek a szőrsejtek a csigában, ami halláscsökkenéshez és fülzúgáshoz vezet.

Sok ember tapasztal tompult hallást vagy fülcsengést egy zajos klubban vagy bárban töltött éjszaka után. Ezt a szőrsejtek kimerültsége okozza. Ha már tapasztalta, ne hagyja figyelmen kívül. Bár hallása pár nap alatt regenerálódhat, ez egy jelzés, hogy ha folyamatosan zajártalomnak van kitéve, a hallása tartósan károsodhat.

Az Egyesült Királyságban  négymillió fiatal kockáztatja hallását a bárok, klubok és koncertek hangos zenéje, a fej- és fülhallgatók túlzott hangerővel történő használata miatt. A zajjal összefüggő hallásvesztés és fülzúgás teljességgel elkerülhetők, olyan egyszerű módszerekkel, mint például a hallásvédelem.