Ha a hallóideg sérült, akkor a hallókészülék vagy a kohleres implantátum nem segít, de hasznos lehet egy az agyban található halló ősidegek beültetése, amely közvetlen tudja stimulálni az agytörzset.

Hogyan működik az agytörzsi implantátum?

Az auditív agytörzsi implantátumok (ABI) a mai napig is nagyon új technológiai megoldásnak számítanak. A fül és a halló ideg megkerülésével, valamint a halló agytörzsének közvetlen ösztönzésével dolgozik, hogy minnél job hallást produkáljon.

Miért segíthet az ABI?

Az ABI-t leginkább olyan felnőttek használják, akiknek a hallo idegei valamilyen traumát szenvedtek el, ezért nem tudják a hallókészülékek által biztosított előnyt élvezni,  valamint a hallóidegeket stimuláló kohleres implantátumot, amelyek felerősíthetnék a hangokat.

Mi az ABI és hogyan különbözik a cochleáris implantátumtól?

Az ABI két részből áll:

• a külső rész áll egy mikrofonból és egy beszédprocesszorból (amely a fül mögött a testen kívül helyeszkedik el), valamint egy ólom adó tekercsből, és egy mikrofonból.
• a belső rész magában foglalja a vevőt és számos olyan elektródát, amelyek közvetlenül stimulálják az agytörzset, hogy minél részleteseb hangképet tudjon adni. A műtéti eljárás során az őssejtek közvetlenül az agytörzsbe kerülnek, így megkerülve a csigát és a hallóidegeket.

Néhány héttel a belső rész behelyezése után a külső részek kerülnek felszerelésre és az implantátumot  ilyenkor lehet üzembe helyezni. A beszédprocesszornak  kell egy idő mire behangolódik, hogy ki tudja elégíteni az Ön igényeit. A beültetést követően a szakemberek hosszú távú utókövetése elengedhetetlen ahhoz, hogy meg tudja tanulni hallani az implantátum által képzett hangok hallgatását és megértését.

Kinek és mikor ajánlható fel egy ABI?

Az ABI olyan felnőtteknek ajánlható, akiknél a Neurofibromatózis

 egy olyan típusa 11 (NF2) ( van jelen, amely olyan állapotot eredményez, hogy daganatok keletkeznek a hallóidegekben), vagy akik a halló idegeikben valamilyen traumát szenvedtek el. Ha a hallo ideg sérült, akkor a hallókészülékek és a cochleáris implantátumok nem tudják elérni a kívánt hatást, mivel a hangok nem jutnak el az agyba az ideg pályákon  keresztül.