Ha úgy gondolja, hogy fülzúgástól szenved, első lépésként forduljon háziorvosához, aki megnézi a füleit, és ha nem talál olyan problémát, ami kezelhető, beutalja Önt további vizsgálatra egy specialistához.

Mi fog történni a háziorvosnál?

A háziorvos a tüneteivel kapcsolatban kérdéseket fog feltenni, mint például:

  • Milyen típusú hangot hall?
  • A hangot alkalmanként vagy folyamatosan hallja?
  • Egyik vagy mindkét fülében hallja a hangot?
  • A fülzúgás befolyásolja-e a mindennapi életét?
  • Észlelt-e egyéb tüneteket is, mint pl. halláscsökkenést vagy egyensúlyi zavarokat?

Háziorvosa megkérdezheti, hogy szed-e valamilyen gyógyszert, mert bizonyos típusú gyógyszerek kapcsolatba hozhatók a fülzúgással.

Magyarázza el részletesen, milyen hatással van Önre a fülzúgás, például feszült-e, tud-e aludni, vagy nehezebben boldogul-e a mindennapokban.

Háziorvosa meg fogja vizsgálni a fülét, hogy van-e olyan egyértelmű probléma, ami kezelhető, mint például fülzsír okozta elzáródás. Egyszerű hallásvizsgálatot is végezhet, és vérvizsgálatot is kérhet, hogy megnézze, van-e olyan fülzúgással összefüggő körülmény, mint a cukorbetegség vagy pajzsmirigy probléma.

Ha nincs a fülzúgásnak egyértelmű oka, a háziorvos beutalja Önt egy hallás specialistához további vizsgálatokra. 6-18 hét várakozási időre kell számítania.

Mi történik, ha nem kapok beutalót?

Ha nehéz beutalót kapnia egy hallás specialistához, lehet, hogy háziorvosa nem ismeri a fülzúgás hatásait, vagy nem tudja, milyen segítség áll rendelkezésre. Emiatt fontos, hogy elmondja, hogyan hat a fülzúgás mindennapi életére. Hasznosnak találhatja fülzúgásról szóló szórólapunkat, amit háziorvosával együtt átnézhet.

Ha még mindig nem kap beutalót, keressen fel egy másik háziorvost, joga van egy második véleményhez.

Mi történik, ha beutalót kapok?

Audiológus (hallás specialista) vagy fül-orr-gégész fogja Önt fogadni, aki megvizsgálja, mi a kiváltó oka fülzúgásának. Hallásvizsgálaton is részt kell vennie. Ha fülzúgása kellemetlenül zavaró, tinnitusz klinikára kaphat beutalót, ahol segítenek a kezelésében. Egyes kórházaknak van tinnitusz klinikájuk, de ha nincs, akkor egy kicsit távolabb kell utaznia.