Tudtad, hogyha zajos munkahelyen dolgozol, akkor a munkáltatónak kötelessége, hogy megvédje a hallásodat?

Hogyan védjem meg magamat a zajos munkahelyen?

A munkáltatóknak kötelessége, hogy megvédjék a hallásodat „a zaj ellenőrzése a munka szabályzata szerint” (2005), amikor zajos munkahelyen dolgozol.

A szabályzatok kimondják, hogyha hangos zaj van a munkahelyen, a főnöködnek kötelessége ezt figyelembe venni, és értékelést készítenie. Tudni fogod, hogy ez az értékelés akkor szükséges, ha kiabálnod kell, hogy kommunikálni tudj valakivel, aki 2 méterrel odébb áll tőled.

Ha a zaj meghaladja a 80 decibelt, a munkáltatóknak kötelességük legálisan intézkedéseket tenniük.

Ha zajos környezetben dolgozol – mint pl: építkezésnél, gyártásnál vagy egy zene találkozóhelyszínnél vagy ha úgy dolgozol, hogy hangos hangokat hallasz a fejhallgatón vagy füldugón keresztül – a munkáltatódnak biztosra kell vennie, hogy megvéded valahogy a hallásodat.

Kaphatok kárterítést arra a zajra, ami veszélyezteti a hallásomat?

Ha úgy érzed, hogy a jelenlegi vagy az előbbi munkáltatód hibás/hibázott abban, hogy megvédjen a munkahelyen, és ez volt az oka – vagy részben volt az oka –  a hallásod romlásának, akkor megpróbálhatsz kártérítést szerezni. Ehhez, szükséged lesz egy eredményes kárigényre a személyi sérülés okán a polgári bíróságon keresztül. Erősen ajánljuk, hogy menj el egy jogi tanácsadásra. IIDB kártérítést ad azoknak az embereknek, akik rokkant helyzetbe kerültek, egy betegség vagy munkahelyi baleset okán. Ezt akkor is igényelheted, ha dolgozol. De ezek korlátozottan elérhetőek azokon a munkahelyeken, amelyek zajosak.