Ez az adatlap információkat tartalmaz a nyitott hallókészülékekről, amelyeknek kis fülhallgatója van, amely a hallójáratban helyezkedik el.

A füldugós hallókészülékekkel kapcsolatos információkért lásd a szabványos illesztésű hallókészülékek gondozása című adatlapot.

Hallójárati illesztésű hallókészülékek

Az egyes audiológiai szolgáltatóknak kissé eltérő stílusuk vagy nevük lehet a nyitott hallókészülékeket illetően, de mindegyik hasonló az itt bemutatott modellhez.

Program / hangerő gomb

Ha aktiválva van, ez általában olyan problémákat jelezhet, mint hangerő, hallóhurok interferencia,  vagy páralecsapódás, mivel ez megállíthatja a hallókészülék működését.

A csövek különböző méretűek (a méretszámok a cső oldalán találhatók). A piros számmal ellátott csövek a jobb fülhöz, a kék számok pedig a bal fülhöz tartoznak.

Ez illeszkedik a hallójáratba; győződjön meg arról, hogy biztonságos.

Ellenőrizze a fülzsírt és a háttérzaj gombot. Néhány hallókészülékhez külön gomb vagy kerék tartozik a hangerő szabályozásához. Ha bizonytalan, forduljon a rezidens audiológiai szolgáltatójához.

Ha vissza szeretné állítani a hallókészüléket az eredeti beállítására, kapcsolja ki, majd újra be a hallókészüléket.

Akkumulátor tartó fedlapja

Ha a kupolát nem tolja be megfelelően a hallójáratba, ez sípolást okozhat – ez nem jelenti az Open: hallókészülék kikapcsolódását, vagy hogy  a hallókészülék elromlott.

Zárt: hallókészülék bekapcsolva.

A kupola belsejében rekedt viaszt el kell távolítani, mivel ez befolyásolhatja a hangminőséget.

Ha egy személynek két hallókészüléke van, azokat egy kis színes ponttal jelölik, így tudja, melyik fül melyik fülhöz való. Piros = jobb fül, kék = bal fül.

Nyitott hallókészülékek felszerelése

Helyezze a hallókészülék fő részét a fül mögé, és a puha hegyét a hallójáratába. Nyomja a hegyét a hallójáratba, amennyire csak kényelmesen elmehet, különben a személy nem hall olyan jól, mint kellene.

Ha van egy „farok” cső, hajtsa hátra a fül fülébe. A megfelelően felszerelt nyitott hallókészüléknek az alábbi képen kell kinéznie.

Hallókészülékek tisztítása és ellenőrzése

Ha valakinek fel van szerelve hallókészüléke, írásos utasításokat kell kapnia arról, hogyan kell gondoskodni róluk. Ha nem világos valamelyik információ, vagy nem fér hozzá, kérjen tanácsot a rezidens audiológiai szolgáltatójától.

Naponta egyszer:

 • Tisztítsa meg a hallókészüléket – törölje le az egész hallókészüléket, beleértve a csövet és a kupolát, puha, száraz ruhával vagy törlőkendővel. Ügyeljen arra, hogy ne legyen nedves – ez károsíthatja a hallókészüléket.
 • Ellenőrizze a csöveket és a kupolát – győződjön meg arról, hogy nem hasadt -e el vagy nem blokkolta -e viasz. Ha a cső vagy a kupola viasz által sérültnek vagy eltömődöttnek tűnik, azt audiológusnak ki kell cserélnie. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a nyitott hallókészülékekhez kis huzal tartozik, amely segít a viaszmaradványok átnyomásában a csöveken és a kupolán.
 • Az alábbi képek bemutatják, hogyan kell egy nyitott hallókészülék csövét tisztítóhuzallal tisztítani. A csövek tisztításhoz történő eltávolításának módja kissé eltér a hallókészülékek márkáitól a másikig, ezért ellenőrizze a mellékelt utasításokat.

Hetente egyszer:

 • Cserélje ki a hallókészülék elemét – ellenőrizze, hogy melyik színt/típust használja; ezt az információt rögzíteni kell a lakó „Hallókészülék -ellátási tervébe”. Távolítsa el a matricát az akkumulátorról, és ellenőrizze, hogy a megfelelő irányban van -e.
 • Az Action on hearing loss webáruház tisztítóberendezéseket és hallókészülék -tároló dobozokat kínál, amelyek segítenek tisztán és biztonságban tartani a lakók hallókészülékeit. Látogasson el a actiononhearingloss.org.uk/ shop/ hallókészülék-tartozékok webhelyre

A hallókészülékek nem úgy működnek, ahogy kellene?

Ellenőrizze, hogy:

 • hallókészülékek be vannak kapcsolva
 • a hallókészülékek a szokásos „program/beállítás” -on vannak, ha kikapcsolják és újra bekapcsolják
 • hangerő fel van kapcsolva
 • a cső nem sérült, nem csomósodott, nem hasadt el vagy fülzsírral nem volt eltömődve
 • a cső mentes a vízcseppektől; ha nem, óvatosan húzza le a csövet a segédeszköz kampós részéről, és rázza meg.

A hallókészülékek sípolnak?

 • Csökkentse kissé a hangerőt (ha a hallókészülék rendelkezik hangerőszabályzóval).
 • Ellenőrizze, hogy a hallókészülékek nincsenek -e hurokbeállításon.
 • A füleket elzáró viasz miatt sípolhat a  hallókészülék – ezt a háziorvos ellenőrizheti. Lásd még a viaszkezeléssel kapcsolatos információkat az útmutatóban

Halláskárosodásban szenvedő idős emberek támogatása gondozási körülmények között.

Ha a hallókészülék továbbra sem működik megfelelően, lépjen kapcsolatba a rezidens audiológiai szolgáltatójával.

Mikor érdemes az audiológiára hivatkozni

 • A hallókészülékkel kapcsolatos problémák felmerülésekor és a következő esetekben fel kell vennie a kapcsolatot a rezidens audiológiai szolgáltatójával:
 • Amikor a hallókészüléket újra kell csöpmentesítetni
 • A csöveket 3–6 havonta, vagy korábban kell cserélni, ha elhasadt, viasz eltömődött vagy sérült.

További információ a hallókészülék beállításairól

 • A hallókészülékek beállíthatók önállóan vagy szinkronban való működésre (az egyik hallókészülék vezérli a másikat). Néha az egyik hallókészüléket úgy állítják be, hogy megváltoztassa a programokat (például „hallóhurok”, „zene”, „zajcsökkentés” stb.), A másik pedig a hangerőt szabályozza. A hallókészülékek személyenként eltérő módon vannak beállítva; némelyiknek lehet programgombja, néhánynak hangerőgombja/kapcsolója vagy mindkettő. Ha egy lakó hallókészülék -kézikönyve nem tartalmazza ezeket az információkat, lépjen kapcsolatba audiológiai szolgáltatójával.
 • Ha a hallókészülék elromlottnak tűnik – vissza kell térnie az audiológiához javítás vagy csere céljából.
 • Amikor a lakónak hallásvizsgálatot kell végeznie-háromévente a hallókészülékkel rendelkező emberek jogosultak az NHS hallás-felülvizsgálatára. Ez ajánlott, mivel a halláskárosodás idővel változhat.