Voltál valaha koncerten, és ott érezted azt, hogy a füleid csengenek? Vagy érezted azt, hogy a hang egy kicsit eltorzul, azután, hogy hallgatsz zenét az okos-telefonodon vagy más eszközön? Ki vagy téve annak a veszélynek, hogy zaj okozta halláskárosodásod lesz, vagy állandó fülzúgásod.

Milyen hangerőt nevezhetünk biztonságosnak, amikor mobiltelefonomat vagy más eszközt használok?

Erre a kérdésre nincsen egyszerű válasz. Függ az eszközöd fajtájától, a fejhallgató típusától és hogy mennyire vagy érzékeny a halláskárosodásra. A zene akkor túl hangos, ha:

  • kényelmetlennek érződik, amikor hallgatod azt.
  • Nem hallasz külső hangokat, amikor a fejhallgatódat viseled.

De ez még nem a teljes kép, mert 2 tényezőből áll a zajosság veszélye – a hangerőn múlik, amilyenen hallgatod és hogy milyen hosszan hallgatod azt. Amikor a hangerőn, az idő hosszán változtatsz, akkor „biztonságosan” egyszerűen tekerd alacsonyabbra a hangerőt, és rövidítsd az időt, amelyet hallgatsz.

Más tippek:

  • Tegyél legalább 5 perces szüneteket minden órában, hogy a füleid pihenni tudjanak.
  • Ha az eszközödön van hangerő korlátozás, használd azt – ezt azt jelenti, hogy nem leszel képes feltekerni a zenét.
  • Ha eggyel lejjebb fokozatra kapcsolod, akkor nagyobb különbséget fogsz kapni ahhoz, hogy milyen hosszan hallgasd a zenét.

Mi a helyzet az élő zenével és eseményekkel?

Hangos zene a klubokban, a koncerteken és fesztiválokon, az okos-telefonodon és más eszközökön keresztül veszélyezteti a hallásodat. Ez okozza az állandó a fülzúgást (csengést a fülekben) vagy korai halláskárosodást.

A sérülés kockázata függ, hogy milyen hangos a zene, hogy milyen hosszan hallgatod, és hogy mekkora a zajérzékenységed.

A legjobb megoldás, hogy megvédd a füledet, hogy füldugót használsz, amely a zenehallgatásra való. Ezek nem tompítják a hangot, csak a hangot csökkentik. Sok különböző füldugó elérhető, a legolcsóbbtól kezdve a legdrágábbig. De egy CD-hez választhatsz egy jó minőségű füldugót, amely megfelelően védik a hallásodat.

Más tippek:

  • Ne légy túlságosan közel a beszélőhöz – minél közelebb vagy, annál zajosabb lesz a füleidnek.
  • Tarts szüneteket – ha van lehetőséged egy csendesebb/nyugisabb helyre menni a klubban, tedd meg.

A füleim nem lesznek hozzászokva a hangos zenéhez?

Röviden, nem. A hangos zene mindenki hallására hatással van. Néhány ember érzékenyebb a veszélyekre mint mások, de csak akkor lehetséges, hogyha egyszer már ezt átélted.

Ezért is fontos, hogy lépéseket tegyél ennek a megelőzésére.

Mi történhet, ha sérül a hallásom?

Ha ki vagy téve a hangos zenehallgatásnak, akkor valószínű, hogy a füleid csengenek. Ez gyakran átmeneti és 24 órán belül elmúlik.


Ha továbbra is kiteszed magadat a hangos zenehallgatásnak, az fülzúgáshoz, vagy fülcsengéshez vagy korai halláskárosodáshoz vezet. Ez nyomással van az emberek életére, az alvásukra és a koncentrálásukra.

Találkozhatsz a korai halláskárosodással is. Noha nem veszed észre ezt azonnal, de évek múltával jön elő.