Ha gyorsan kezded elveszíteni a hallásodat egyik vagy mindkét fülednél, és nem nyilvánvaló az oka, akkor fontos, hogy lássa ezt egy orr, fül, és gégész szakember sürgősen. Ebben az esetben, nem kell gyógyszereket beszedned.

M is a gyors halláskárosodás?

Gyors halláskárosodás egyik vagy mindkét fület érintheti és lehet még vezetéses halláskárosodás vagy szenzorális halláskárosodás is, ez függ attól, hogy a füled melyik részét érintik. Történhet azonnal vagy néhány hét leforgása alatt (a ‘gyors’ szó helyett) és fülzúgással együtt járhat vagy egyensúlyzavarral. A hallásod felépülése függ a probléma okától és milyenjétől.

Mit kell tennem, ha gyors halláskárosodásom van?

Ha gyors halláskárosodásod van, akkor azonnal menj el a háziorvosodhoz, ő kizárhatja az elsődleges okokat, mint pl.: a fülzsír szerepét. Ha nincs nyilvánvaló oka, akkor a háziorvosod sürgősen beutal egy fül, orr, gégész szakemberhez. Ha bármilyen okból kifolyólag nem látogatod meg a háziorvosodat, akkor el kell menned a legközelebbi sürgősségi osztályra. A kórházban, a fül, orr, gégész szakember részletesen megvizsgál, hogy megtudja, hogy milyen fokban és milyen típusban kezded elveszíteni a hallásodat. A kezelések miatt a kórházban kell maradnod, vagy járóbetegként is kezelhetnek téged.


Mi okozhat gyors halláskárosodást?

Gyors halláskárosodás okaiba beletartozik:

  • a fülzsír
  • a fertőzések
  • a trauma
  • az ototoxikus gyógyszerek
  • az akusztikus neuronima
  • Ménière kór

Hogyan küzdhetek meg vele?

Azonnali hallásvesztést okozhat egy traumatikus élmény, főleg, ha a hallásvesztés súlyos és fülzúgás vagy egyensúlyzavarod is van. Ha a hallásod nem épül fel, akkor időre lesz szükséged, hogy meggyógyuljon. Kaphatsz szintén segítséget szakértőktől, barátoktól, családtól és munkatárstól. A siket és hallásvesztés fórumunk teli van tippekkel és információkkal, ezek olyan emberektől származnak, akik voltak már hasonló helyzetben.


Ha a partnerek, rokonod, vagy egy közeli barátod elmegy meglátogatni veled együtt a fül, orr, gégész szakembert vagy audiológust, akkor ő is tanulhat abból, hogy hogyan kommunikáljon veled könnyebben.

A gyors halláskárosodás hogyan fog hatni a munkám teljesítésére?

Ha épp csak elveszítetted a hallásodat, vagy akkor történt ez, amikor épp dolgozol, akkor a foglalkoztatási tanácsadónk segíthet neked a tréningek és a munkavilágában közbenjárni. Fordulj az információvonalhoz a részletekért.

A munkáltatódnak kötelessége, hogy eszközöket biztosítson neked az egész munkád során. Lásd az „Az Equality Act 2010”-es munkáltató jogaidról szóló részt.

Mi más segíthet neked?

Ha a halláskárosodásod nem javul, akkor a következők segíthetnek:

  • Hallókészülékek
  • Cochleáris implantátumok
  • Eszközök, amelyek otthon, a kocsiban, a munkahelyen, és amikor kimozdulsz elérhetők és még:

Szájról olvasási órák