Hallásvizsgálat az gyors és nem kényelmetlen, és ha halláskárosodást vizsgáktak nálad, akkor ez legyen az első lépés, a jobb hallás érdekében.

Hogyan fogom megvizsgálni a hallásomat?

Akár elmész hallásvizsgálatra ingyen akár privátban, ott ki fogja mutatni a vizsgálat, hogy milyen típusú és milyen szinten romlott meg a hallásod. Meg fognak kérdezni a hallásodról és ugyanakkor egy vizsgálatot is csinálnak majd. Ez kb. 20 percet vesz igénybe, és nem kényelmetlen.

Mi tartozik a vizsgálatokhoz?

Többnyire, fejhallgatón keresztül fogsz hallgatni különböző hanglejtésben hangokat és ezeket különböző hangerőn is fogod hallani, és arra kérnek majd, hogy nyomd meg a gombot vagy intsél a kezeddel, ha hallasz valamit.  A hangok fokozatosan válnak halkabbá, csak azért, mert meg akarjják találni azt a leghalkabb hangot, amelyet még hallasz és az eredményeket rögzítik egy diagramban.

Kaphatsz egy hajpántot vibrációs paddal együtt.  Ez a pad elküldi  a csontokon keresztül a hangokat a fejjedbe közvetlenül a cochleáig (hallószerv) mindkét füledben.  Újjra, megfognak kérni, hogy jelezzél akkor, amikor hangot hallasz. Ez a vizsgálat ellenőrzi, hogy vajon a cochlea és/vagy a halló ideg műkődik-e vagy megsérült. 

Egy bizonyos ponton, az audiológus lejátszhat egy erőteljes zajt az egyik fülbe, ami a hangokat elrejti, miközben a másik fült vizsgálják.

A vizsgálatok különbözőek lehetnek és megkérhetnek, hogy gyere vissza még több vizsgálat miatt, hogy többet tudjanak meg a füledről és a hallásodról.

Mi történik, ha a vizsgálat során kiderül, hogy halláskárosodásom van?

Ha halláskárosodást állapítottak meg nálad, az audiológusod el fogja magyarázni neked a halláskárosodásod típusát és annak szintjét (enyhe, mérsékelt. erős, vagy mély). Több információt fogsz megtalálni a halláskárosodás és siketség részben. Az audiológus beszélni fog hogy milyen hallókészülék segíthetne neked vagy milyen kezelésre van