A tévé hangerejének rendszeres felkapcsolása, a viselkedés megváltozása vagy a beszédfejlődés késleltetése jelezheti, hogy gyermeke ragacsossá vált hallójárat miatti halláskárosodástól szenved.

A ragacsos fül, más néven otitis media, leggyakrabban kisgyermekeknél fordul elő, ahol gyakran jelentkezik középfülgyulladás, amely középfülgyulladás után visszamaradott fertőzést okoz. Felnőtteket is érinthet.

A folyadék felhalmozódhat a középfülben, és nem tud visszafolyni az ausztag kürtőbe, a keskeny csőbe, amely a középfültől a torok hátsó részéig vezet. Ez ideiglenes halláskárosodást okozhat az egyik vagy mindkét fülben. Ha ez továbbra is fennáll egy kisgyermeknél, észrevehető siketséghez, viselkedésbeli változásokhoz és a beszédfejlődés késleltetéséhez vezethet.

Hogyan kezelik a ragacsos fület?

A legtöbb esetben a ragacsos fül három hónapon belül természetesen tisztul. Ha nem javul, a fül-, orr- gége szakorvos vagy szaksebész javasolhat egy olyan műtétet, amikor egy apró szellőzőcsövet, az úgynevezett átmérőt helyezik átmenetileg a dobhártyába. Ez lehetővé teszi a levegő bejutását a középfülbe, és lehetővé teszi a folyadék visszafolyását az ausztag kürtőben.

Hallókészülékek ajánlhatók, ha a műtét más egészségügyi problémák miatt nem megfelelő, vagy ha más oka van annak, hogy kerülje a tömítések behelyezését – például, ha a rések nem működtek a múltban, és a ragacsos fül folyamatosan visszatér.