A fülzúgás, különösen a kezdetekben, lehangoltságot, stresszt és szorongást okozhat. A tanácsadásnak különböző típusai léteznek, melyek segítenek kezelni a fülzúgást és a hozzá kapcsolódó stresszt, szorongást.

Audiológusa vagy tinnitusz specialistája tanácsadásra küldheti Önt, ha fülzúgása szorongást okoz. A tanácsadás nem elérhető minden tinnitusz klinikán, ezért speciális tinnitusz klinikára utalhatják be.  

Ha nem kap beutalót, de úgy érzi, hasznosnak találná a tanácsadást, beszéljen háziorvosával. Magán tanácsadás is elérhető.

Tinnitusz tanácsadás

Ezt a típusú tanácsadást hallás terapeuták vagy audiológusok vezetik, akiknek speciális ismereteik vannak a fülzúgásról. Célja, hogy csökkentse a stresszt és különböző módszerekkel segítsen a fülzúgás kezelésében:

  • tájékoztatást nyújtanak a fülzúgásról, hogy segítsék a megértését – segít leépíteni a félelmeket és elfogadni a fülzúgást
  • megmutatják, hogy lehet a fülzúgást egyszerű technikákkal hatékonyan kezelni
  • bátorítanak annak elfogadásra, hogy az emberek többsége végül megtanul együtt élni a fülzúgásával és mellőzni azt
  • tájékoztatnak az elérhető segítségről és felhívják a beteg figyelmét a lakóhelyén rendelkezésre álló más hasznos információforrásra és támogatásra

Kognitív viselkedésterápia (CBT)

Az, hogy Ön mit gondol a fülzúgásáról, befolyásolja az ezzel kapcsolatos érzéseit. Előfordulhat, hogy minél jobban figyel a fülzúgására, annál rosszabbul érzi magát.

A CBT segít Önnek átvizsgálni a gondolati mintáit, hiedelmeit, tetteit, hogy megértse, miért reagál bizonyos módon. Bár nem speciálisan fülzúgás kezelésére tervezték, a CBT nagyon sokat segíthet:

  • megtanítja a negatív érzések és stressz leküzdésének technikáit, hogy gondolatai és érzései pozitívabbak legyenek
  • segít átalakítani gondolkodását a fülzúgással és kezelésével kapcsolatban, csökkentve a stresszt – segít elviselni a hangokat, melyek végül kevésbé lesznek érzékelhetők

A CBT-t igénybe lehet venni egyénileg vagy csoportterápiában is. Bátorítja és segítséget nyújt Önnek, hogy megváltoztassa gondolkodását a fülzúgásról és megtalálja az Ön számára optimális hozzáállást.

Személyes tanácsadás

A legtöbb személyes tanácsadónak nincs speciális tudása a fülzúgásról, de a személyes tanácsadás hasznos lehet, ha Ön életkörülményeiből adódóan boldogtalan vagy szorongó, pl. gyász, párkapcsolati nehézségek esetén.

A stressz a fülzúgást rosszabbá teheti, míg a nehézségek megbeszélése javíthat rajta.

A személyes tanácsadásért általában fizetni kell. Az NHS-en (nemzeti egészségügyi szolgáltatón) keresztül azonban ingyen vagy alacsonyabb áron juthat hozzá –, tájékozódjon háziorvosánál. A tanácsadók tapasztalata és képzettsége nagymértékben eltérő, győződjön meg róla, hogy a tanácsadó, akihez jár, a British Association for Counselling and Psychotherapy (brit tanácsadók és pszichoterapeuták szövetsége) által elismert szakember.