Ez az adatlap információkat tartalmaz a fülbe illeszkedő standard illeszkedésű hallókészülékekről (lásd az alábbi képet). A hallójáraton belüli kis fülhallgatóval (más néven „kupolával”) ellátott hallókészülékekről anyitott kialakítású  hallókészülékekről az azonos című hallókészülékek gondozása című adatlapon olvashat.

Hagyományos illeszkedésű hallókészülékek

Minden audiológia szolgáltató kissé eltérő stílusú vagy elnevezésű, szabványos illesztésű hallókészülékekkel rendelkezhet, de mindegyik hasonló az itt látható modellhez.

Szűrők Program gomb

Három szűrő jelzi a bekapcsolt állapotot, ez általában vevő vagy mikrofon, amely megakadályozza, hogy a csövek hallóhurok -programja és/vagy szennyeződése bejusson a lyukba, és csatlakozik a háttérzaj -programhoz. A modell szél- és időjárás elleni védelmet is kínál.

Fülilleszték

Ha probléma esetén bizonytalan, lépjen kapcsolatba a rezidens audiológiai szolgáltatójával, mert ezeket meg kell nézni, és cserélni kell, amikor legközelebb találkoznak vele.

Ha a készülék kezd  elszíneződni, 3–6 havonta cserélni kell.

A hallókészülék eredeti beállításainak visszaállításához kapcsolja ki a hallókészüléket, és • Ellenőrizze, hogy nincs -e benne fülviasz. Ezt  a készülék kikapcsolt állapátában ellenőrizze, majd újra kapcsolja azt be.

Páralecsapódás

 mivel eza mennyiségű víz is  lecsapódhat a könyökben, mely  összeköti a hallókészüléket a csövekkel, megállíthatja a hallókészülék működését, mert elzárja az eszközt a  csövektől.

Hangerőszabályozó

Fülgyűrű

Ha aktiválva van (audiológiai beállítás  szerint), akkor a mozgató kerék  a fülig illeszkedik, vagy a könyökig; győződjön meg arról, hogy biztonságosak az illesztések,  és elég hangos a hangerő, és ügyeljen arra, hogy az illesztések között ne legyenek rések. A rések lecsökkenthetik a hangerőt.A nem megfelelő illeszkedés sípoláshoz vezet – ez nem jelenti azt, hogy a hallókészülék elromlott.

Akkumulátor tartó fedele

A benne rekedt viasz elzárhatja, ezért  Nyitva kell lennie: a hallókészüléket ki kell kapcsolni mialatt ezt ellenőrzi. Tisztítsa meg az elzáródástól: Kapcsolja be a hallókészüléket. Az elzáródás szintén befolyásolja a hangminőséget.

Ha repedéseket/ hasadásokat észlel – vegye fel a kapcsolatot a rezidens audiológiai szolgáltatójával.

Ha egy személynek két hallókészüléke van, akkor azokat egy kis színes ponttal jelölik, hogy tudja, melyik készülék melyik fülhöz való. Piros = jobb fül, kék = bal fül.

Szabványosan illeszkedő hallókészülékek használatba vétele

Nyomja be határozottan a hallókészülék fülkagylóhoz kialakított részét a fül „kagylójába”, és tegye a hallókészüléket a fül mögé. Az 1. kép azt mutatja, hogyan néz ki a megfelelően felszerelt hallókészülék.

Hallókészülékek tisztítása és ellenőrzése

Ha valakinek van telepített hallókészüléke, írásos utasításokat kell kapnia arról, hogyan kell gondoskodni róluk. Ha nem fér hozzá ezekhez az információkhoz, vagy ha nem világos, kérjen tanácsot a rezidens audiológiai szolgáltatójától.

Naponta egyszer:

 • Tisztítsa meg a hallókészülék fő részét – óvatosan törölje le puha, száraz ruhával vagy törlőkendővel. Ügyeljen arra, hogy ne legyen nedves – ez károsíthatja a hallókészüléket.
 • Tisztítsa meg a füldugót – ismét használjon puha, száraz ruhát vagy törlőkendőt. Ne használjon vegyszereket, mert károsíthatják. Használjon egy tűt vagy valami hasonlót, hogy eltávolítsa a viaszt vagy törmeléket, amely a füldugón keresztül vezető csatornába került.
 • Ellenőrizze a csöveket – győződjön meg arról, hogy nem kemények vagy törékenyek, nem hasadtak vagy viasznem  blokkolta őket. A csöveknek puháknak és rugalmasnak kell lenniük. Ha  úgy tűnik, hogy a cső  viasz által sérült vagy eltömődött, azt audiológusnak ki kell cserélnie.
 • Ellenőrizze a füldugót – győződjön meg arról, hogy nem repedt vagy szakadt. A füldugók idővel természetesen elszíneződnek. Ha a füldugó sérültnek vagy töredezettnek tűnik, azt audiológusnak ki kell cserélnie.

Hetente egyszer:

 • Mossa meg a füldugót – először ellenőrizze a rezidens audiológiai szolgáltatójával, hogy az alábbi utasítások megfelelnek -e hallókészülékének:
 • Óvatosan húzza le a puha csövet a hallókészülék kampós részéről úgy, hogy egyik kezével a csőhöz, a másikkal pedig a segédeszköz kampójához tartja, és óvatosan rángassa. Ne húzza ki a csövet a füldugóból, mert nem fogja tudni visszahelyezni.
 • Mossa le a füldugót (csöveinek a helyén) meleg, szappanos vízzel. Használjon körömkefét vagy szellőzőtisztítót (vagy mindkettőt) a viasz eltávolításához. Öblítse le jól, fújja le, miközben lefelé tartja a csövet, hogy a víz kiszivárogjon, és hagyja egy éjszakán át száradni. Ezután tolja vissza a csövet a hallókészülékre (győződjön meg arról, hogy a fülkagyló a megfelelő irányban van, ahogy a jobb oldali képen látható).
 • Cserélje ki a hallókészülék elemét – ellenőrizze, hogy melyik színt/típust használja; ezt az információt bele kell foglalni a lakó hallókészülék -ellátási tervébe. Távolítsa el a matricát az akkumulátorról, és ellenőrizze, hogy megfelelően van -e behelyezve.

A hallókészülékek nem úgy működnek, ahogy kellene?

Ellenőrizze, hogy:

 • hallókészülékek be vannak kapcsolva
 • a hallókészülékek a szokásos „program/beállítás” -on vannak, ha kikapcsolják és újra bekapcsolják
 • hangerő fel van kapcsolva
 • a fülpárnák és a csövek nem sérültek, nem csomósodtak, nem hasadtak el vagy nem blokkolódtak fülzsírral
 • a cső mentes a vízcseppektől; ha nem, óvatosan húzza le a csövet a segédeszköz kampós részéről, és rázza meg.

Sípolnak a hallókészülékek?

 • Ellenőrizze, hogy a füldugó megfelelően vanilleszkedve  a fülben.
 • Csökkentse kissé a hangerőt (ha a hallókészülék rendelkezik hangerőszabályzóval).
 • Ellenőrizze, hogy a hallókészülékek nincsenek -e hurok beállításban.

Viaszblokkolás

A fülek is sípoltatni tudják a hallókészülékeket – ezt a háziorvos ellenőrizheti.

Ha a hallókészülék továbbra sem működik megfelelően, lépjen kapcsolatba a rezidens audiológiai szolgáltatójával.

Mikor érdemes az audiológiára beutaltatni?

 • A hallókészülékkel kapcsolatos problémák felmerülésekor és a következő esetekben fel kell vennie a kapcsolatot a rezidens audiológiai szolgáltatójával:
 • Amikor a hallókészüléket újra kell páramentesíteni
 • A csöveket 3–6 havonta, vagy korábban kell cserélni, ha kemények/törékenyek, hasadtak, viasz által eltömődtek vagy sérültek.

Amikor a füldugókat ki kell cserélni

cserélni kell őket, ha repedtek vagy meghasadtak, vagy már nem illeszkednek megfelelően. Javasoljuk, hogy háromhavonta ellenőrizze a füldugók kopását. Háromévente cserélni kell őket.

Amikor a szűrőket cserélni kell –  ezt az jelzi hogy a kicserélés feltétlenül szükséges, , amikor azok elszíneződnek, vagy kötelezően az előírt félévente.

Ha többet szeretne megtudni a hallókészülék beállításairól – a hallókészülékeket beállíthatja úgy, hogy önállóan vagy szinkronban működjenek (az egyik hallókészülék vezérli a másikat). Néha az egyik hallókészüléket úgy állítják be, hogy megváltoztassa a programokat (például „hallóhurok”, „zene”, „zajcsökkentés” stb.), A másik pedig a hangerőt szabályozza. A hallókészülékeket személyenként eltérő módon állítják be; némelyiknek lehet programgombja, néhánynak hangerőgombja/kapcsolója vagy mindkettő. Ha egy lakó hallókészülék -kézikönyve nem tartalmazza ezeket az információkat, kérjük, vegye fel a kapcsolatot audiológiai szolgáltatójával.

Amikor a lakónak hallásvizsgálatot kell végeztetnie-három évente, hasznos információ, hogy  a hallókészülékkel rendelkező emberek jogosultak az NHS hallás-felülvizsgálatára. Ez ajánlott, mivel a halláskárosodás idővel változhat.