A hangos zene azelőtt károsíthatja a hallásod, hogy erről tudomást szereznél, maradandó hallássérülést és fülzúgást okozva. Bizonyosodj meg róla, hogy tisztában vagy a kockázattal és vigyázz a füleidre.

Hogyan működnek a füleid

Mélyen a fülben helyezkedik el a fülcsiga, egy folyadékkal teli kamra, melynek formája hasonlít kissé a csigaházéra. Ezt hangérzékelő sejtek, melyeket „szőrsejteknek” hívnak, hálózzák be.

A szőrsejtek a halláshoz elengedhetetlenek: hanghullámokat (rezgéseket) vesznek fel, melyek a külvilágból jutnak el a fülbe és elektromos jelekké konvertálják azokat. Ezt követően a hallóideg az agyba továbbítja az elektromos jeleket, amely hangokként ismeri fel azokat ,mint például az emberi beszéd, vagy léptek hangja.

Milyen hangos zene van hatással a fülre

A fül rendkívül érzékeny és képes a legapróbb hangot is meghatározni, de nem arra tervezték, hogy hosszú ideig képes legyen elviselni hangos zajokat. A hangszintet a decibel skála használatával mérik. A szakértők egyetértenek abban, hogy a 85 decibel, illetve afeletti tartományban kezdődik a szőrsejtek károsodása.

Ha már károsodtak, a szőrsejtek helyébe nem lépnek újak, az agyba jutó elektromos jelek szintje pedig csökken, vagy leáll. Lehet, hogy nem figyelsz fel a hallásod romlására ebben a stádiumban, vagy azt veszed észre, hogy egy-két napig rosszabbul hallasz. De idővel a halláskárosodás észrevehetővé válik.

Kutatások kimutatták, hogy a szőrsejtek károsodásának esetén az agyban található neuronok (idegsejtek) olyan elektromos jeleket kezdenek keresni, melyeket nem kapnak meg a fülből és túlműködhetnek. Úgy gondolják, ez a túlműködés okozza, hogy az agy sokkal inkább fókuszál a neuronoktól érkező elektromos „zajra”, mely fülzúgás formályában hallható. Ismét, ez lehet időszakos, de ha továbbra is hangos zajnak teszed ki füleid, akkor valószínű, hogy a fülzúgás állandóvá válik.

Egy egyszerű módja annak, hogy megjegyezzük, milyen könnyen is jön a baj

Egy kicsit olyan, mikor a hangos zene hatással van a füleidre egy szórakozóhelyen töltött éjszaka során, mint mikor valaki rátapos egy friss fűfoltra. Mielőtt valaki végigsétálna a füvön, a szálak egyenesen, magasan állnak.

Az éjszaka során valaki átmegy a fűfolton és a szálak némelyike lelapul. Egy-két napon belül néhány szál újra kiegyenesedik, de ha folyamatosan átsétálnak a fűfolton, több kár keletkezik és a kár állandó marad.

Vigyázz a füleidre, mielőtt túl késő volna

A zajjal kapcsolatos hallássérülés és fülzúgás teljességgel elkerülhető, így ne várj addig, míg túl késő lesz. Most védd meg a füleid, mert csak egy pár van belőlük.

Vigyél magaddal füldugót, ha szórakozni mész, a klubokba járók és zenészek számára tervezett típus nem szigeteli el a hangot, csak halkabbá és biztonságosabbá teszi azt. A klubokban maradj távol a hangszóróktól és rendszeresen iktass be egy kis szünetet, kilépve a különösen hangos területekről, erre tökéletesek a chillout zónák. Nincs a fülvédelemre vonatkozó törvény a klubokban, ez csak rajtad múlik!

Ha zenét hallgatsz a telefonodon, ne menj a „biztonságos” hangszint fölé, melyet a képernyőn láthatsz a hangerő változtatásakor. Áldozz egy zajszűrő fülhallgatóra, ez nem csak a körülötted lévő zajokat blokkolja, de nem kell a hangszintet sem veszélyesre növelni ahhoz, hogy jól halld a zenét.