Halláskárosodásod van és először kapsz hallókészüléket? Rengeteg választék között választhatsz különböző méretben és alakban a halláskárosodás szintedhez mérve. Az audiológus együtt fog dolgozni veled, hogy felderítse a legmegfelelőbb egyéni halláskárosodás típusát és annak szükségletét.

A fül mögötti hallókészülékek

Sok ember, aki az országos egészségügyi szolgáltatástól kapja a hallókészüléket, annak van fül mögötti hallókészüléke is. A füleid mögött helyezkednek el, és a füledbe továbbítják a hangokat három különböző módon.

  1. Egy darab tiszta, hajlékony csövön keresztül kapcsolódik a fülillesztékhez, ami a füleden belül található meg.
  • Nagyon vékony, tiszta csövön keresztül kapcsolódik egy kicsi kupolához, ami a fülcsatornádon belül van. Ezt úgy hívjuk, hogy nyitott fül vezérlése. Mert ez kevésbé blokkolja a fület, mint a fülilleszték, természetesebb zajokat ad, és kevésbé észrevehető. De csak akkor működik, ha enyhe vagy közepes halláskárosodásod van. Valószínű, hogy akkor nem megfelelő számodra, ha gyakran van fülfertőzésed vagy ha nehézkes feladatokat már nem tudod megcsinálni
  • A dróton keresztül, amelyik a hallókészülékedtől fut egészen az apró hangszóróig tartja a füledben azt a kis kupolát. Sok fajtája van a hallókészüléknek – pl.: a vevő a füledben, vevő a csatornában és hangszóró a füledben -. Mint pl a nyitott fül vezérlésében, ők nem alkalmasak arra, hogy megállapítsák, hogy milyen szinten vagy halláskárosult. Valószínűleg arra sem képesek megfelelően erre, ha félig siket vagy, ha nehézkes feladatokat már nem tudod megcsinálni, vagy ha gyakran van fülfertőzésed.

Belsőfülben hordott és csatornában hordott hallókészülékek

Belsőfülben hordott és csatornában hordott hallókészülékeknek a részüket végzik a fülillesztékben, ezért illik bele az egész hallókészülék a füledbe. A belső fülben hordott hallókészülékek különböző méretben és erősségekben találhatók meg, de ezek csak a fülben oldalról láthatóak. A csatornában hordott hallókészülékek kisebbek és kevésbé láthatóak, de bele illeszkednek a hallójáratodba.

Ha erős halláskárosodásod van, nagyon kicsi hallójáratod vagy gyakran kapsz el fülfertőzést, akkor a csatornában hordott hallókészülékek valószínűleg nem fognak neked segíteni. Ha kisebb esélyed van rá, hogy elkapj ebből bármit is, akkor ezek a hallókészülékek nem fognak illeszkedni rád, hacsaknem távirányítás vezérléssel vannak ellátva.

Teljes csatornában hordott hallókészülékek

A teljes csatornában hordott hallókészülékek tovább van benne a füledben, mint a belsőfülben hordottak. Ők kevésbé láthatóak, hacsak nem valaki meg nem vizsgálja közelebbről a füledet. Ezek a hallókészülékek kicsik, nem valószínű, hogy hallókészülék beállításokat kell végezni rajta, mert ezek túl kicsik, hogy elvigyük őket a szervizbe. Ez a hallókészülék típus nem érhető el az országos egészségügyi szolgálattól.

Parányi csatornában hordott hallókészülékek

A parányi csatornában hordott hallókészülékek újak, és elérhetőek arra, hogy magányilag megvedd ezt néhány hallókészülék szolgáltatónál. Nagyon mélyen vannak a hallójáratodban. Néhány típus akár néhány hónapig is maradhat a füledben egy bizonyos ideig és csak az audiológuusod tudja azt kivenni, aki karbantartja és kitisztítja azt neked. Másik típust is választhatsz egyedül. A parányi csatornában hordott hallókészülékek csak  akkor megfelelőek számodra, ha enyhe vagy közepes halláskárosodásod van, és ugyanúgy, mint az előzőnél, nekik is vannak limitált tartozékai.

Ha érdekelnek az olyan hallókészülékek, amiket a füleden belül hordhatsz, akkor egy audiológus tud segíteni neked eldönteni, hogy melyik a legjobb típus számodra. Függ a halláskárosodástól, a hallójárataid méretétől, az életmódodtól, és hogy mennyi pénzt szeretnél költeni erre. I

Egyéb hallókészülék fajták

Testhez illeszkedő hallókészülékeknek van egy kis dobozuk, amelyet fel tudsz helyezni a ruhádra vagy a zsebedbe is teheted. Ezt kapcsolódik közvetlenül a fülillesztékhez vagy a vevőhöz. Ez a hallókészülék típus akkor jó rád, ha látásproblémád is van vagy ha a kis gombokat nehezen tudod kezelni. Némelyik típus nagyon erős.

CROS/BiCROS hallókészülékek csak az kaphat, aki csak az egyik fülére hall. CROS hallókészülékek felveszik a hangokat arról az oldalról, amelyikről nem hallasz, és közvetítik aztán a másik fülbe. BiCROS hallókészülékek felnagyítják a hangokat mindkét oldalról, és közvetítik a jobb hallás érdekében. Most csak drótnélküli variáció érhető el az országos egészségügyi szolgálattól. Csonton át vezető hallókészülékek azoknak szól, akik nem viselhetnek konvekciós hallókészüléket vagy vezetéses halláskárosodásuk van. Ez a hallókészülék típus a hangot közvetlenül a cohleához küldi, a koponyán keresztül, rezgések használatával. Egyik tartalmaz szemüveget vagy hajpántot, amelyek mellé csonton át vezetés is tartozik, a másik típus tartalmaz fül mögötti feladatot, amely, ahhoz kell, hogy beépítsen egy állandó rögzítést a csontba, és ami eltávolítja a fejpántot. Ez egy kis hangot adó készülék, amelyet csonton át vezető hallókészüléknek is hívunk, amely összekapcsolódik ezzel az alkatrésszel.