Ha munkahelyén vagy otthonában elkerülhetetlen zajnak van kitéve, elgondolkodhat azon, hogy melyik füldugót érdemes választania, amelyik segít a jelen körülményeit elviselhetőbbé tenni és még kényelmes és könnyen használható is.

Milyen eszközök képesek a hallás védelemre?

A fülvédők – füldugók, fülvédő és csatorna sapkák – a fülünket érő hangszint csökkentésével védheti hallását. Ha végképp elkerülhetetlen a zaj forrása, akkor használjon füldugót vagy fülvédőt. A kifejezés a fülvédők által csökkentett zajszint meghatározására szolgál. A mérséklést decibelben (dB) vagy egy egyszerűsített zajszintcsökkentő (SNR) értékben mérjük. Például a legtöbb ipari szabványú füldugó esetében 25 és 32 dB között mérhető SNR.

Milyen esetekben érdemes füldugót, vagy hallásvédőt használni?

Hallásvédelemre van szüksége, ha zajnak van kitéve:
• munkában
• amikor zenét hallgat
• ha nagy zajjal járó sportot – vagy hobbi tevékenységet végez, például motorozik versenyszerűen és ehhez kapcsolódó rendezvényeken vesz részt, fafeldolgozást végez, vagy vadász puskát használ.
Hogyan működnek a hallásvédő eszközök?

Az Ön által választott fülvédők elégséges zajcsökkentést biztosítanak a hallása védelme érdekében. Általában a csomagoláson  fel van tüntetve a zajcsökkentés mértéke, amellyel különböző frekvenciák érhetők el. A legtöbbek nagyobb védelmet nyújtanak a potenciálisan káros magasabb frekvenciákkal szemben(4-8 kHz). De ne felejtsük el, hogy valós környezetben a zajcsökkentés valószínűleg kisebb, mint ahogy írtuk, mert ideális körülmények között teszteltünk olyan vadonatúj hallásvédőket, melyek jól működtek.

A hallásvédő eszközök kényelmesek?

A füldugók valószínűleg hosszú távú használat során a leghatékonyabbak, de ha a zajszintek magasak, komolyabb hangtompítót kell viselnie. A füldugók és a bélelt sapkákat könyebb felvenni és levenni, így kényelmesebbek, ha újra és újra megint zajos környezetbe kerül. Nagyon magas zajszint esetén fülvédő és füldugó együtt is viselhető. Ez általában 10-15 dB-vel  több védelmet nyújt, mint ha csak az egyiket használná az ember.

Hogyan érdemes fülvédőt választani?

Annak érdekében, hogy a füldugók elegendő védelmet biztosítsanak, válasszon olyat, amely legalább 20 dB SNR-zajcsökkentést biztosít. Ügyeljen arra, hogy a füldugók hallásvédelemre legyenek tervezve. Számos füldugót, amelyet a gyógyszertárak és sportüzletek árulnak, úszásra vagy az irritáló háttérzaj csökkentésére terveztek, és nem védi Önt hatékonyan a káros zajszintektől.
Eldobható füldugók Az eldobható füldugóknak lágynak kell lenniük, és kényelmesen kell, hogy illeszkedjenek a fülbe. Általában habból, ásványi gyapotból, vagy puha szilikonból  készítik őket. A legtöbb eldobható füldugót az ujjak közé kell feltekerni, a fülbe helyezve és addig bent tartani, amíg kellően kitágul a hallójárat. A szokásos pamutgyapot nem ajánlott erre a célra.

Újrafelhasználható füldugók
Az újrafelhasználható füldugók habból, lágy műanyagból vagy gumiból készülnek. Mosás után újra használhatóak. Az újra öntött , újrahasznosítható füldugók nagyon időt állóak de nem feltétlen az a szerepük, hogy  tökéletesen illeszkedjenek a fülébe. annak ellenére, hogy nem olyan könnyen illeszkednek, mint az egyedi füldugók, és nem is valószínű, hogy annyi védelmet nyújtanak mint az egyediek.

Fülvédők a vendéglátó iparban

Ha a vendéglátóiparban dolgozik, olyan füldugókat kaphat, amelyek észlelhetőek fémdetektorral, ha beleesnek az ételbe.

Egyedi füldugók
A füldugók testre szabhatóak, ezért jobban illeszkednek a füljáratba. Ezek általában drágák, de a személyre szabott illesztés miatt, a zajokat hatékonyabban csökkenti és még ráadásul kényelmesebbek is. Ezek több évig is kiszolgálnak, ezért hosszútávon mindenképp olcsóbb befektetés mint az egyszer használatos füldugók.

Zenészek füldugói
A zenészek füldugói akusztikus szűrőket tartalmaznak, hogy a szükséges mennyiségű hangsávokat csökkenteni tudják, így a zenét kellemes, de még biztonságos jelszinten hallják. Ez azt jelenti, hogy a füldugók védik a használót a hangok káros hatásaitól, de ugyanakkor megőrzik az eredeti hangminőséget is. A zenék és a zajszintekkel kapcsolatosan bővebb információkért forduljon a Zenészek szövetségéhez, vagy a Brit orvostudományi és gyógyszerészek Egyesületéhez.

Sportlövészek füldugója
Kaphat olyan füldugókat, amelyek megvédik a hirtelen robbanó hangoktól, például a lőfegyverekétől. Ezek lehetővé teszik a normál hallást, normál szinten, de az összes nagy intenzitású hangot elviselhető szintre csökkentik. Számos közülük elektronikus, míg mások speciális anyagokat és szűrőket tartalmaznak.

Mi a helyzet a fülvédőkkel?
A fülldugók és a fülvédők nagy fejhallgatókhoz  hasonlítanak. A fül párnák a füléhez illeszkednek, és a pánton a fejtetőn párnázottak. A szabványos modellek ugyanolyan védelmet nyújtanak a szabványos füldugókhoz képest, de magasabb feszültség csökkentéseket is kaphatnak. Néhány fülvédőt úgy terveztek, hogy minden frekvencián hasonló csökkentést hajt végre, ami lehetővé teszi a beszéd és a figyelmeztető hangok tisztább felismerését.
A fülvédő is könnyedén hordozható és tárolható, összehajtható fejpántokkal és fülvédőkkel, és nyakpántokkal felszerelt, amelyek arcvédőkkel és sisakokkal együtt is viselhetőek. Az is lehetséges, hogy olyan fülvédőhöz  jutunk, amely a sisakhoz kapcsolható, nem pedig egy fejpánthoz. Néhány fülvédő csak akkor aktiválódik, ha hangos zaj jelen van. Ezek általában elektronikusak és a sportlövészek füldugóihoz hasonlóan működnek. A füldugók beépített rádió- és hullámok hangrendszerei is segítik a könnyebb kommunikációt a könnyebb megértés érdekében.
Mi a bélelt sapka?
A bélelt sapkák egy fejsávhoz vagy ínszalaghoz vannak csatolva, amelyet a nyak köré tekerve lehet hordani, így a fülre helyezhető, amikor csak szükség van rá. A bélelt sapkák hasznosak lehetnek a közeledő és távolodó zajok esetén.
Webes áruházunban széles választékban vásárolhat hallásvédőt és füldugót is.