Adaptív irányítottság
A digitális hallókészülékekben található rendszer (irányzott mikrofonok, zajcsökkentés) behatárolja, hogy a használó csendes, vagy zajos környezetben van-e és a hang forrását is. A hallókészülék beállításait a teljesítmény optimalizálásához igazítja.
Agytörzsi implantátum
Az agytörzsi implantátum javíthatja az idegi hallássérüléssel élők hallását, melyet hallóidegrák, vagy a hallóideg fejlődésének leállása okozhat. Az implantátumok a hangot elektromos impulzusokká alakítják, melyekkel közvetlenül stimulálják az agyat, ahogy áthaladnak a hallóidegen.
Aminoglikozid antibiotikumok
Az aminoglikozid azon gyógyszerek neve, melyek valószínűleg hallássérülést okoznak. Ilyenekpéldául a gentamycin, streptomycin és neomycin. Az aminoglikozid antibiotikumokat csak életveszélyes fertőzések, mint pl. tuberkulózis kezelésére használják.
Analóg hallókészülékek
Az analóg hallókészülékek mikrofonja hangokat vesz fel, melyeket kis elektromos jelekké konvertál. Ezeket az elektromos jeleket aztán felelrősíti, majd egy, a készülékben lévő fülhallgatón keresztül már hallhatóan jutnak el a fülbe. Nagyrészt ezeket már digitális hallókészülékek helyettesítik.
Audiogram
Az audiogram egy olyan táblázat, mely egy személy hallóképességét mutatja meg, melyet egy hallásteszttel határoznak meg. Az audiológusok arra használják az audiogramot, hogy megítéljék, van-e hallássérülése valakinek és milyen segítségre van szüksége.
Audiológus
Az audiológusok specialitása a fül és egyensúlyi problémák azonosítása és értékelése. Megfelelő támogatást, termékeket és kezeléseket ajánlanak és biztosítanak, hogy segítsenek enyhíteni a hallássérülés hatásait.
Az audiológusok magánrendelőkben és az országos egészségügyi ellátórendszerben is dolgoznak.
Auditív feldolgozás izavar
Olyan rendellenesség, mely az auditív információk agybéli feldolgozásának folyamatára van hatással. A AFZ összefoglaló név minden olyan dologra, mely hatással van erre a folyamatra.
Általában olyasvalaki, akinek külső, közép- és belső füle is megfelelően funkcionál; Habár általában képtelenek ugyanúgy feldolgozni a hangokat, mint a többiek. Általában a hangok felismerésében és interpretációjában mutatnak nehézségeket, különösen a beszédhangokéban.
Beszakadt dobhártya
Egy lyuk vagy szakadás a dobhártyán. Általában magától begyógyul, de néha egy myringoplasty nevű műtét alkalmazása is szükséges lehet, amikor egy kicsi kendővel pótolják a hiányzó részt.
Cochleáris implantátum
A cochleáris implantátumok azokszámára biztosítanak hallási benyomást, akik súlyosan, mélyrehatóan hallássérültek. Az implantátum egy mikrofonból és egy a fejen kívül található transzmitterből áll, mely egy beültetett fogadóegység számára továbbít jeleket. Ez a jeleket a csigába ültetett elektródának küldi. Mikor az elektródák jeleket kapnak, elektromos hullámok stimulálják a hallóideget, mely a csigából az agyba továbbítja a hangot.
Cytomegalovirus
A cytomegalovirus (CMV) a herpeszvírusok családjába tartozik. Aki megfertőződik, a vírus állandó hordozójává válik, mivel nincs rá gyógymód. Ha egy nő először terhesség során fertőződik meg, fennáll annak az esélye, hogy továbbörökíti a vírust a még meg nem született gyermekre. A babáknál a fertőzés veleszületett CMV-ként ismert és hallássérülést vagy siketséget okozhat.
Csatornák vagy kötelékek
Amikor egy digitális hallókészülékben a hangok feldolgozásra kerülnek, a hangspektrum csatornákra vagy kötelékekre osztott. Ezen kötelékek kibővítése lehetővé teszi, hogy a hallókészülék beállításait az egyén hallássérülésére szabják.
Csiga
A csiga a belső fül „hallószerve.” Egy folyadékkal teli kamra. Amikor egy hanghullám a középfülből a belső fülbe jut, a folyadék vibrálni kezd ezzel arra késztetve a piciny szenzoros szőrsejteket, hogy vegyék át a mozgást, mely elektromos jelet indít a hallóidegbe. Ez továbbítja az elektromos jelet az agynak, ahol hangként hallható.
Csontvezetésű hallókészülékek
A csontvezetésű hallókészülékek azok számára készültek, akiknek vezetőképes hallássérülésük van, vagy nemviselhetnek megszokott hallókészülékeket. A koponyán keresztül továbbítják a hangot, rezgések segítségével.
Digitális hallókészülék
A digitális hallókészülékek a mikrofonból veszik a jeleket, melyeket kóddá konvertálnak. A kódot egy kis, a hallókészülékben található számítógép manipulálja így lehetővé téve a digitális hallókészülékek számára, hogy az egyén hallási igényeire szabják azokat.
Fülben lévő hallókészülékek
Az FL hallókészülékek elég kicsik ahhoz, hogy teljes egészük beférjen a fülbe, habár nem annyira kicsik, mint a fülcsatornában elhelyezkedő hallókészülékek. Működő részeik vagy egy kicsiny, a fülkagylóra csíptetett dobozkában találhatók, vagy magában a fülkagylóban. A fülben lévő hallókészülékek gyakrabban szorulnak javításra, mint a fül mögötti hallókészülékek.
Fülcsatornában lévő hallókészülékek
A fülcsatornában lévő hallókészülékek a fülben lévő hallókészülékeknél is kisebbek, így még kevésbé láthatók. Súlyos hallássérülés, vagy gyakori fülfertőzés esetén nem ajánlottak.
Fülgyulladás
A fülgyulladás rövidtávú fülfertőzés, mely gyakran hirtelenkövetkezik be. Tünetei, hogy a belsőfülben folyadék gyűlikössze, mely fertőzést okozhat.
Fülmögötti hallókészülékek
Az FM hallókészülékeknek egyik része a fülbe illeszkedik, míg a készülék többi része a fül mögött helyezkedik el. Néhány modell ikermikrofonokkal rendelkezik, így váltani tud a használó körül érkező hangok és a különböző irányból érkező hangok között, segítve az egyes hangokra való fókuszálást zajos környezetben.
Fülön belüli hallókészülék vevője
RITE, vagy a külső mikrofonnal rendelkező fülön belüli hallókészülékek kisebbek, mint maguk a készülékek, mert a készülék egy részea fülön belül helyezkedik el. Nem annyira kicsik, mint az ITE vagy a CIC készülékek. Ahogy a nyitott fülhallgatójú hallókészülékeket, ezeket is könnyebb behelyezni a fülbe. Többféle hallókészülék létezik a különböző nagyothallási szintekhez igazodva.
Fülzúgás
A fülzúgás egyfajta zajnak hallatszik a fülben. A fülzúgás által létrejövő hangot általában csengésnek, fütyülésnek, vagy zúgásnakírják le.
Gennyes kközépfülgyulladás / OME
A középfülgyulladás ismeretes még fülgyulladás néven is, ami gyakran előfordulhat kisgyerekeknél. Ezt a középfülben felgyülemlett folyadék okozza, ami gyakran elmúlika  középfül felszúrásával.
Hallássérülés
A „halllássérülés” szót általánosságban használjuk bármely hallássérülési típus lefedésére, az enyhe hallássérüléstől (a 25 Db alatti hangokat nem hallja valaki) a mély szintű hallássérülésig (95 Db alatt nem hall hangokat valaki.)
Hallássérült
Ezt a szót olyan emberek leírására használjuk, akiknek enyhe, vagy mérsékelt halláskárosodásuk van (nem hallják a 25-69 Db közötti hangokat.) Gyakorta alkalmazzuk olyanok esetében is, akik a kor előrehaladtával fokozatosan vesztik el hallásukat.
Hallócsontok
A hallócsontok a középfülben található kicsi csontok, amik könnyen megsérülhetnek. Igény szerint javíthatók vagy egy ossiculoplasty nevű műtét során lecserélhetők.
Hallóideg
A hallóideg (cochleáris vagy akusztikus idegként is ismert) jeleket továbbít a belsőfülből az agyba.
Hallókészülékes programok
A hallókészülékekben különböző halló programok állíthatók be attól függően, milyen környezetben dolgoznak. Például mindennapi használat, háttérzajjal vagy hurokrendszer használatával.
Hiperakúzis
A hiperakúzis (hangok felerősödése a fülben) abnormális kényelmetlenség, melyet az átlagos hallással rendelkezők számára elviselhető hangok okoznak. A legtöbb embernek, akik hiperakúzist tapasztalnak nem lesz hallássérülésük, de gyakorta más hallásproblémák kapcsolódnak hozzá, mint a fülzúgás, vagy a Meniére-betegség.
Hurokrendszer
Indukciós hurokként is ismert; a hurokrendszer olyan hallást segítő eszköz, amely hallókészülékkel is használható olyan helyeken, ahol egyébként nehézséget okozna a háttérzajt csökkentve hallani. A hurokrendszerek a nyilvános helyeken érhetőek el, tehát bankban, postán, színházban.
A hallókészüléket használóknak a t- vagy telecoil beállításra kell átkapcsolniuk a hurokrendszer használatához.
idegi alapú siketség
Az idegi alapú siketség az, amikor vagy nincs hallóideg, vagy sérült, így a belső fül nem küld információt az agynak.
Irányhatású mikrofonok
Néhány hallókészülék több mikrofonnal rendelkezik, melyek segítenek meghatározni a hangforrás irányát. Ez segít abban, hogy a készülék inkább a személyhez képest szemből érkező hangokra koncentráljon, mint az oldalról, vagy hátulról jövőkre. A mikrofonok könnyebbé teszik a társalgás követését zajos környezetben.
King Kopletzky szindróma
Ismeretlen eredetű hallászavarként is azonosítják, és a hangos ingerek feldolgozási rendellenességére (az APD-re) egy jó példa.
Hallási fogyatékosság, melynek következtében az egyén nehezen hallja meg a beszédet háttérzajban, miközben a hallásvizsgálat eredményei normális hallási küszöböt mutatnak.
Kolaszteatóma
A középfülben fordul elő, leghamarabb egy lyuk keletkezésével kezdődik a füldobban. Általában a füldob felső részében. Ez elfertőződhet, így a középfülben lévő halott bőr és más szövettörmelék együtt gócot alkot – amit kolaszteatómának neveznek.
Ha nem kezelik, a góc növekszik, károkat okozhat a fül más részeiben. Ez hallássérüléshez, fülzúgáshoz, néha egyensúlyi problémákhoz is vezethet. Nagyon súlyos esetben agyhártyagyulladást, vagy agyi fertőzéseket okozhat, habár ez nagyon ritka.
Középfülgyulladás / Otitis media
A középfül fertőzése vagy specifikus betegsége, amit általában virális vagy bakteriális fertőzés okoz.
Krónikus középfülgyulladás
A krónikus középfülgyulladás a középfület érinti. Hosszú ideig is tarthat, de lehet visszatérő is. Tünetei, hogy a középfülben folyadék gyűlik össze.
Küktető fülzúgás
A lüktető fülzúgást általában ritmikus zajnak írják le, ami egyszerre ver a pulzusával.Ennek a fülzúgásnak egy speciális oka van, úgymint magas vérnyomás, vagyfülgyulladás.
Megnagyobbodott egyensúlyi vezeték
Az egyensúlyi vezeték és a belsőfül a koponyában a halántékcsontban helyezkednek el. Az egyensúlyi vezeték egy szűk csontos csatorna, melyben a hallóhólyag járata található, mely az endolymph nevű folyadékot szállítja a belsőfülből az endolymph zsákba. Az endolymph elengedhetetlen a normál hallásműködéséhez. Úgy gondolják, a hallóhólyag járata és endolymph zsák felelősek az endolymph kémiai összetételéért. Ha az egyensúlyi vezeték nagyobb, akkor a hallóhólyag járat és endolymph zsák is nagyobbá válhat.
Nem teljesen értjük, mi okozza az egyensúlyvezeték megnagyobbodását. A legtöbb embernek, akinek megnagyobbodott az egyensúlyi vezetéke, bizonyos fokú állandó idegi hallásvesztése lesz, mely idővel rosszabbá válhat. Előfordulhat önmagában és szindróma részeként is, mint a Pendredszindróma vagy a branchio-oto-renal (BOR) szindróma. A megnagyobbodott egyensúlyi vezeték egyensúlyi problémákhoz is kapcsolódik.
Megsiketült
Ezzel azokra az emberekre utalnak, akik hallónak születtek és azután váltak súlyosan, erősen hallássérültté, miután megtanultak beszélni. Ezt örténhet hirtelen, vagy fokozatosan. Szerzett súlyos hallássérülésként is ismert.
Meniérè-betegség
A Meniérè-betegség egy olyan ritka állapot, amelya belső fülre hat. Okozhat szédülést, fülzúgást, hallássérülést és nyomást vagy telítettség-érzetet a fülben. A tünetek rendszerint minden előjel nélkül jelennek meg, és általában két-három óráig tartanak.
Nyitott fülhallgató
A hallókészülékeken található hagyományos fülhallgatók nem szükségesek a nyitott fülhallgatót tartalmazó hallókészülékek esetében. Helyettük egy kis tubus továbbítja a hangot a hallókészülékből a fülbe, amit egy vékony pánt vagy egy vékony műanyagzsinór tart a helyén. Ezek a pici fülhallgatók sokkal természetesebb hangot képesek leadni, és nem tömítik el annyira a fület, mint a hagyományos fajta, viszont használatuk nem mindenkinek javasolt.
Nyomás
A hallókészülékek a gyenge hangokat a használó számára hallható szintre erősítik. Arról is meg kell bizonyosodni, hogy a hangok nem túlságosan hangosak-e, így a kényelmetlenség elkerülhető. A nyomási rendszer felügyeli ezt annak érdekében, hogy a hallókészülék használója a csendes és hangos hangokat is gyors egymásutánban hallhassa anélkül, hogy kézi beállítások elvégzésére volna szükség.
Otosclerosis
Egy olyan állapot, ami a középfülben egy csontkinövést eredményez..Ez akár vezetőképes hallásvesztést is okozhat. A kinövés megakadályozza a hallócsontok szabad mozgását. Ennél a fajta hallásvesztésnél a hangokat inkább halkabban lehet hallani, mint torzítva.
Ototoxikus gyógyszerek
Azokat a gyógyszereket, amelyek veszélyesek lehetnek a fülre vagy a hallásra,  ototoxikus gyógyszereknek nevezzük. Néhány ototoxikus gyógyszer fülzúgást és / vagy a hallóképesség tartós csökkenését, míg néhányuk állandó hallásvesztést eredményez.
Őssejtek
Az őssejtek nek van egy nagyszerű képessége, mellyel meg tudják újítani saját matukat, és különböző egyéb sejtekké tudnak válni. A sérült területre történő őssejtbeültetés például a cochlea-ba többféle sejtet is helyre tud állítani– úgymint érzékelő-, szőr-, támogató-, vagy idegsejt. Az őssejtterápia egy alternatíva lehet a gyógyszeres vagy génterápiákkal, vagy a cochleáris implantátummal szemben.
Presbycusis
A legtöbb ember, ha a hallását a kora előrehaladtával egyre rosszabbnak találja –ezt nevezik időskori hallásvesztésnek vagy presbycusisnak. Ha zajártalom következtében fellépő hallássérülése van, és emellett úgy érzi, presbycusisa is van, ez a kombináció azt jelenti, hogy a hallássérülése rosszabb, mintha csak presbycusisa lenne.
Siket
A “siket” szót általánosságban akkor használjuk, amikor hallássérültekről beszélünk, különösen abban az esetben, amikor a hallássérülés súlyos vagy erős (70 Db alatt semmit nem hall.)
Siket közösség
Sok siket, akiknek első, vagy előnyben részesített nyelvük az angol jelnyelv, a siket közösség részének tekinti magát. A Siketet nagy S-el írva hangsúlyozhatják identitásukat.
Siketvak
A siketvak kifejezés olyan emberekre utal, akiknek hallás- és látássérülésük is van, valamint azokra, akik teljesen siketek és vakok.
Szédülés
Egy olyan állapot, amiegyensúlyvesztéssel, vagy a mozgó környezet érzetével jár. A szédülés émelygést vagy állási nehézségeket okozhat. A szédülést leggyakrabban a belső fülben történő egyensúlyvesztés érzete okozza. Máso okok pl. Meniérè-betegség vagy a vestibuláris ideg inflamációja lehet, ami a belső fülbe megy, és ingerületeket küld az agynak.
Szőrsejtek
A szőrsejtek olyan, a fülcsigában elhelyezkedő érzékelő sejtek, melyek a rezgéseket elektromos jelekké alakítják, melyek ezt követően a hallóidegen keresztül jutnak el az agyba. A szőrsejtek fogyása, vagy károsodása állandó hallássérülést eredményez.
Távirányító
Néhány hallókészülék rendelkezik egy távirányítóval, amiről olyan beállítások érhetők el és változtathatóak meg, mint például a hangerő, vagy a programválasztó.
Teletekercs
A teletekercs vagy telecoil egy olyan kábeltekercs, ami a hallókészüléken belül található, és ami lehetővé teszi, hogy a hallókészülék felhasználója hurokrendszert tudja használni.
Testen viselt hallókészülékek
A testen viselt hallókészülékek egyik része egy kis doboz, mely ruhára tehető, vagy zsebre rakható. Ez egy vezetékkel csatlakozik a fülhallgatóhoz. Néhányan kevésbé nehezen irányíthatónak találják, mint a kisebb hallókészülékeket. A testen viselt hallókészülékek nagyon erősek lehetnek.
Transzlációs kutatás
A transzlációs kutatás a laboratóriumi felfedezéseket visziát a klinikai alkalmazási körbe. A transzlációs kutatás célja az, hogy terápiává, kezeléssé vagy eszközzé fejlessze az alapvető kutatást, amit klinikai vizsgálatoknak vetnek alá, mielőttelérhetővé tennék a páciensek számára.
Valódi fülmérés
A valódi fülmérés egy autiológusok által használt módszer, hogy bizonyosságot szerezzünk, hogy a hallókészüléket a felhasználója számára megfelelően   állították-e be. Oly módon történik, hogy a zajok a fülcsatornán keresztüli áthaladását mérik.
Vezetéses halláscsökkenés
Vezetéses halláscsökkenés akkor áll fenn, ha a hang nem képes szabadon áthaladnia külső- vagy középfülön. Ezt általában egy a középfülben képződő blokád okozza, mely származhat fülfertőzésből, vagy az összegyűlt fülzsír is alkothatja. Az októl függően lehet időszakos, vagy állandó és néha kisebb műtéttel, vagy gyógyszeres kezeléssel gyógyítható.
Zajártalom következtében fellépő halláscsökkentés
egy hallókészülék nélküli rendszer, ami azért működik, hogy automatikusan csökkentse a túl erős zajokat, amiket ezáltal jobb érzés hallgatni.
Zajelnyomás
A zajelnyomás az, amikor nagyon erős hangokkal, vagy sokáig hangzó erős zajokkal vagyunk körülvéve, amik ingerlik a fülünk érzékeny szerkezetét (szőrsejtek), ami ezáltal megsérülhet. Ez okozza a zajártalom következtében fellépő halláscsökkenést. Ha egyszer megsérőlt, a szőrsejtjeink nem tudnak visszanőni,így ez a halláscsökkenés többé nem visszafordítható.

Milyen hangos zene károsítja a hallást?

A hangos zene azelőtt károsíthatja a hallásod, hogy erről tudomást szereznél, maradandó hallássérülést és fülzúgást okozva. Bizonyosodj meg róla, hogy tisztában vagy a kockázattal és vigyázz a füleidre. Hogyan működnek a füleid Mélyen a fülben hely...

Biztonságos zenehallgatás

Voltál valaha koncerten, és ott érezted azt, hogy a füleid csengenek? Vagy érezted azt, hogy a hang egy kicsit eltorzul, azután, hogy hallgatsz zenét az okos-telefonodon vagy más eszközön? Ki vagy téve annak a veszélynek, hogy zaj okozta halláskáros...

A megfelelő hallásvédő, füldugó kiválasztása

Ha munkahelyén vagy otthonában elkerülhetetlen zajnak van kitéve, elgondolkodhat azon, hogy melyik füldugót érdemes választania, amelyik segít a jelen körülményeit elviselhetőbbé tenni és még kényelmes és könnyen használható is. Milyen eszközök ...

Veszélyes hangszintek

A hangos zajokból származó halláskárosodás kockázata két dologtól függ. Milyen hangos a hang és milyen hosszú ideig vagy annak kitéve. Hogy mérik a hangot? A hang „hangerejét”, vagy intenzitását a decibel (dB) skála használatával mérik, ahol a 0 dB jele...

Zajos munkahely

Tudtad, hogyha zajos munkahelyen dolgozol, akkor a munkáltatónak kötelessége, hogy megvédje a hallásodat? Hogyan védjem meg magamat a zajos munkahelyen? A munkáltatóknak kötelessége, hogy megvédjék a hallásodat „a zaj ellenőrzése a munka szabályza...

Védd meg a gyereked hallását

Valaha is észrevetted, hogy a kisgyereked akkor sír, amikor hangos zaj veszi őt körbe? Ez azért lehetséges, mert a füleik sokkal érzékenyebbek a magas hangokra, mint a mienk. A gyerekem hallása mikor van veszélyben? Nehéz elmondani, hogy mikor ...