Fontos tudni, hogy a babádnak van-e halláskárosodása, ezért a legjobb lehetőséget biztosíthatod neki a nyelv, beszéd és kommunikáció fejlesztése során.

Mi is az az újszülött hallásvizsgálat?

NHS szerint, 10,000 közül, egy vagy két baba születik állandó halláskárosodással egyik vagy mindkét fülre. 100 közül egynél fordul elő, hogy az intenzív osztályon 48 órán át tölti az idejét. 

Az NHS újszülött hallásvizsgálat program célja, hogy azonosítja az állandó halláskárosodást minél előbb, hogy biztosak legyenek, hogy a babádra nincs hatással rá:

  • képes lenni arra, hogy fejlődjön a beszéd nyelv és a kommunikációs képesség
  • iskolai teljesítmény, bizalmi és szociális képességek

A hallásvizsgálatot kell előszór meglátogatni az első néhány kórházban, otthon, az orvosi rendelőben vagy a helyi klinikában eltöltött hét születése után. Ha a babád hallását nem vizsgálták ki, akkor kérdezd meg az egészségügyi foglalkoztatót, a szülésznőt, a helyi audiológus osztályt vagy a háziorvosodat ahhoz, hogy tegyenek is érte.

Mit tartalmaz az újszülött hallásvizsgálat?

Az újszülött hallásvizsgálat nem fájdalmas és általában akkor végzik el, amikor a gyereked alszik. Maradhatsz a babáddal, amíg a vizsgálat el nem készül.

A vizsgálat, amelyet úgy ismernek, hogy automatikus otoakusztikus emissziós teszt felméri a cochlea (hallószerv) működését a belső fülben. Csak néhány percet vesz igénybe és hamar meglesznek az eredmények. Mindkét fület leellenőrzik.

Néha, egy második vizsgálat szükséges, amelyet automatikus agytörzsi válasz (AABR) vizsgálatnak  hívunk. A babádnak szükséges, hogy aludjon a vizsgálat során, mely 5 és 15 perc közötti időt vesz igénybe. Biztonságos, fájdalommentes és hamar meglesznek az eredmények. Itt is maradhatsz a gyerekeddel.

Ha a második vizsgálat nem ad érthető választ az egyik vagy mindkét fülről, akkor a babádat beutaljuk alaposabb vizsgálatokért audiológushoz négy hétre.

Mi történik, ha a babámnak halláskárosodása van?

A helyi gyermekgyógyászati audiológus szolgálat elintézi, hogy a babád megkapja a hallókészüléket, olyat, amilyet te szeretnél ráadni. Vagy, a babádnak van erős vagy mély halláskárosodása, akkor beutalják őt egy speciális cochleáris implantátumos központban, hogy megállapítsák, hogy vajon van-e előnye annak, ha cochleáris implantátumot használsz.