Némelyik orvosi recept és nem orvos által felírt gyógyszerek hallássérüléshez vezethetnek, szóval ha gyógyszeres kezelés alatt állsz és hallássérülést, egyensúlyzavart és fülzúgást tapasztalsz, akkor el kell menned az orvosodhoz, hogy lássa, hogy van-e kapcsolat a kettőnek egymáshoz.

Mik azok az ártalmas gyógyszerek?

A gyógyszerek okozhat sérülést a belsőfülben, hallássérülést, egyensúlyzavart és fülzúgást  okozván, amelyek ártalmasak. Több, mint 100 különböző orvosi recept és nem orvos által felírt gyógyszerek ártalmasak. De, általában, csak akkor veszélyes a hallásodra, ha nagy dózisban kapod őket vagy erős gyógyszereket kapsz – például, rák kezelésére.

Meg kéne-e változtatnom a gyógyszereimet?

Ha úgy gondolod, hogy a gyógyszer amelyet beszedsz, az okozza a hallássérült, az egyensúlyzavart, és a fülzúgást, vagy a hallássérülésednél is rosszabb történik, akkor beszélned kell az orvosoddal, mielőtt eldöntöd, hogy csökkented a dózist, vagy, hogy a gyógyszer szedését abbahagyod teljes egészében. Az orvos felírhat más gyógyszert, amely nem ugyanúgy fog hatni. Ha ez nem lehetséges, akkor el kell döntened majd, hogy vajon a gyógyszerszedése ezt a kockázatot megéri-e az ideiglenes hallásveszteség lehetősége ellen.

Mi van az aszpirinnal?

Amikor megfelelő mennyiségű dózist kapsz, akkor az aszpirin valószínűtlen, hogy mellékhatásokat fog okozni. De amikor nagyobb dózisban vagy túl sok adagot kapsz, akkor az aszpirin néha okozhat ideiglenes fülzúgást, szédülést vagy hányingert. Kevés bizonyíték van rá, hogy az aszpirin végleges hallássérülést okoz.

Mi a helyzet az antibiotikumokkal?

Az antibiotikumok, amelyek aminoglikozidok, valószínűleg okozhatnak hallássérülést. Ezek közé tartoznak:

  • gentamicin
  • sztreptomicin
  • neomicin.

Ezeket az antibiotikumokat gyakran komoly vagy életveszélyes bakteriális fertőzéseknél használják, mint pl.: a tuberkulózisnál. Ha aminoglikozidokat írtak fel neked, akkor hallásveszteségnek ki vagy téve. A mellékhatások általában kimutathatók, egy vérvizsgálat alapján, amikor a kórházban vagy. Erre azért van szükség, hogy megbecsüljék, hogy mégis mennyi gyógyszer van a vérkeringésedben.

Mi a helyzet azokkal a gyógyszerekkel, amelyek rák kezelésére használnak (citotoxikus gyógyszerek)?

Citotoxikus gyógyszerek olyan gyógyszerek, amelyek elpusztítják a sejteket, megelőzve ezzel a növekedésüket. Ezeket a gyógyszereket főleg rák kezelésére használják, kemoterápián keresztül. Citotoxikus gyógyszerek megtámadják az egészséges sejteket, és a rákos sejteket, szóval ők okozhatnak mellékhatásokat.

Citotoxikus gyógyszerek okozhatnak hallássérülést, beleértve:

  • Karboplatin – főleg petefészekrák és tüdőrák gyógyítására használják
  • Ciszplatin – főleg petefészekrák, tüdőrák vagy hugyhólyagrák gyógyítására használják
  • Oxaliplatin – főleg bélrák gyógyítására használják.

A citotoxikus gyógyszereket gyakran más gyógyszerekkel kombinálják, amely különböző halláscsökkenést okozhat. Ha felírt citotoxikus gyógyszered van, a mellékhatások kimutathatók. Azonnal mondd el az orvosodnak, hogyha szeded ezeket a gyógyszereket, és ha:

  • Fülzúgást tapasztalsz.
  • Bizonytalannak érzed magadat .
  • Nehezen hallasz.

Ezek a jelek lehetnek az első jelei a halláscsökkenésnek és az ártalmas gyógyszerszedésnek.

Mi a helyzet a vizelethajtó gyógyszerekkel?


A vizelethajtó gyógyszerek azoknak a gyógyszereknek nagy csoportjában tartoznak, amelyek fokozzák a vizelet mennyiségét, amelyet kibocsátasz magadból. A vizelethajtó gyógyszerek azt az állapotot javítják, amelyiknél a folyadék a szövetekben töltődik fel. Ezekhez hozzátartozik a szív és vese elégtelenség és némelyik májbetegség. A vizelethajtó gyógyszereket magsavérnyomásra is használják.

Rendszeresen használt vizelethajtó gyógyszerek okozhatnak hallássérülést. Ezek a vizelethajtó gyógyszerek általában csak akkor ártalmasak, amikor nagy dózisban adják be életveszély esetén. Ha már halláscsökkenést és egyensúlyzavart tapasztalsz, akkor ezt el kell mondanod az orvosodnak, mert jobb lenne, ha olyan vizelethajtó gyógyszereket kapnál, amelyeknél nincs mellékhatás.

Mi a helyzet a malária elleni gyógyszerekkel?

A malária elleni gyógyszereknek van néhány mellékhatása, pl.: fülzúgás, fejfájás, hányinger, szédülés, alvási zavarok, nyugtalanság, és depresszió. A malária elleni gyógyszerek (klorokin és kinin) ritka esetben okozhat hallássérülést, habár nincs elegendő bizonyíték erre.

Malária elleni gyógyszerek bármilyen mellékhatását nagyobb eséllyel megkapod, ha maláriában szenvedsz és nagyobb dózist kapsz a betegségre. Ha külföldre mész, egy olyan helyre, ahol malária előfordul, és a malária elleni gyógyszerek mellékhatásait észleled, akkor konzultálnod kell az orvosoddal.

Még több információért (a malária elleni gyógyszerek és a fülzúgás kapcsolata között), nézd meg a tájékoztatónkat a „Stressz és a fülzúgás” résznél.

Hogyan tehetjük az ártalmas gyógyszereket biztonságossá?

Az „Action on Hearing Loss” kutatásokat folytat, hogy mely ártalmas gyógyszerek okozhatnak halláscsökkenést és hogy hogyan lehet megelőzni őket. Még több információért, nézz körül az „orvosbiológiai kutatások” résznél.

Hol értesülhetek több információról? Ha többet akarsz megtudni az ártalmas gyógyszerekről, akkor nézd meg a gyógyszerekről és a halláscsökkenésről a tájékoztatónkat.