Barista szakma leírása

A barista a kávé főzésének és felszolgálásának szakértője. Ez egy új szakma, mely számos országban – többek között Lengyel­országban is – egyre fontosabbá válik.

A szakma Olaszországból eredeztethető, ott nagy respektusa van.

Egyre többen szereznek barista szakképesítést, tudásukat a képzés alatt megerősítik a kávé felszolgálásában és főzésében. A baristának kiterjedt ismeretei vannak a kávébabok fajtáiról, minőségéről, az előkészítés módszereiről, felszolgálásáról. Arról is ismeretekkel kell rendelkeznie hogy hogyan kell megfelelően összeállítani a hozzávalókat, de a kávéfőzés különböző módszereit is tudniuk kell.

Ki kell képezni őket a különböző tej típusok terén, képesnek kell lennie számos ital felszolgálására.

A baristának ki kell tudni választani a megfelelő típusú kávét hogy az előkészített italok teljes mértékben megfeleljenek a fogyasztók elvárásainak és passzoljanak a felszolgált ételhez. A barista felelősséggel tartozik a kávé olyan nemű felszolgálásáért hogy annak aromája és íze elragadó legyen.

Számos érdekes művészi kávét is készítenek számos hozzáadott anyaggal – például tejszínhabbal – díszítve. Egy egyszerű kávé számos módon felszolgálható, megváltozik azáltal, ha a kávét tejszínnel, tejhabbal díszítjük ezzel művészi hatást is keltve az ízélmény mellé.

A barista feladata, mint ahogy a definíció is mutatja: a termékek kombinációja, az egyes kávé alapú italok elkészítése, felszolgálása művészi színvonalon.

A barista választja ki a megfelelő típusú kávébabot, a hozzávalók adagjait, és a főzés módszerét a fogyasztók kívánságai, igénye szerint. A barista az a személy aki egy kávézóban vendéglőben vagy egyéb más helyen dolgozik ahol ételt szolgálnak fel, Ő a kávégépet kezeli, illetve egyéb eszközöket a kávé főzésére, előkészítésére.

Aki elsajátította a kávékészítést művészi színvonalon, különböző tréningek, tanfolyamok elvégzésével, s akinek ezáltal alapos ismeretei vannak a kávékészítés complex folyamatáról: baristának nevezzük.

A barista a karrierjét képzésekben kezdi el, gyakran egy kávét árusító boltban, házi-képzéseken belül, gyakran a bolt a saját tulajdona. A barista ismereteit szakmabeli emberektől is ellesheti, készségeit a tippek és trükkök alkalmazásával kísérletezve készségeit bővítheti.

Az elméleti ismeretek fontos részét képezik a barista tudástárnak: mindent tudniuk kell a kávé betakarításáról, fogyasztásáról, pörköléséről is.

Munkakörnyezet

A munkakörnyezet lehet kávézó, vendéglő, pub, hotel, music club, művész kávézó, könyvtár, bevásárló galéria, turista komp, mélytengeri hajójárat, különböző szabadtéri eseményeken vendéglátás, stb.

A barista foglalkozás a könnyű szakmák osztályába sorolandó, a munkaidő függ a nyitvatartás idejétől és a helytől ahol foglalkoztatják őket. A legtöbb barista nappali és éjszakai műszakban váltva dolgozik, de munkaszüneti napokon, vasárnap és ünnepnapokon is 9–12 órában számít rá munkáltatója.

Önálló, elkészíti a kávét de együttműködésben a pincérrel segítheti a fogyasztót az ételválasztásban is.

A munkája során a barista konfliktusba kerülhet a kollégáival és az elégedetlen fogyasztóval.

A legtöbb helyen a baristának a kávégépen kívül tudnia kell működtetni egyéb gépeket is: daráló, mosogatógép, üveg és porcelán mosó, juice készítő, jégcsináló, jégdaráló,  fagyasztó, hűtő, mikrohullámú sütő, mixer, shaker, pohár mixelő keverő, elektromos kanna, gyümölcs kések csokoládé rácsok, vagy gesztenye és tejeskancsó.

Tehát a barista munkája könnyű szakmának minősül, ugyanakkor álló munka, mely jó fizikumot igényel, munkájához jó konfliktustűrő képességre is van szüksége van. A jó kommunikációs készség a kollégákkal és vendégekkel való együttműködéshez fontos.

Felelősségek

A fogyasztó kiszolgálása mellett a barista gondoskodik a munkájához használt felszerelésekről (eszpresszó gép), a legjobb minőségű alapanyagokról csakúgy mint azok megfelelő raktározásról.

Naponta előkészíti, ellenőrzi a munkaállomást, a kávé minőségét is naponta ellenőrzi: meggyőződik arról hogy a kávébabok mindig frissek és fajtájuknak megfelelő kinézetűek.

A munkaállomás előkészítéséhez tartozik a felszerelésekről való gondoskodás amelyek szükségesek a kávé előkészítésére.

A barista tevékenységek teljes köre

Kávéfőzés és felszolgálás legyen tekintettel a házon belüli szokásokra, menüre, kávéfőzés és felszolgálás kövesse a barista-kódokat és szabályokat. Feladat továbbá a helyben szokásos technológiák használata és az általános standerdek követése, a végeredmény értékelése is.

Kávékészítés

A baristának tudnia kell elkészíteni a vendéglátóhely specialitásait, kevert, kávé alapú italokat is. Adott esetben művészi kávék elkészítésére is kérhetik.

A művészi kávék azok az italok amelyek teljes (gasztronómiai) élményt nyújtanak: az elvárás szerinti ízélmény mellett biztosítják a látvány élvezetét is.

A kávék elkészítése és értékesítése

  • A baristának a pénztárgép üzemeltetéséhez is értenie kell. Bizonytalan vendégnek adjon tanácsot, a megfelelő kávé kiválasztásához.
  • Információk, ajánlások nyújtása, magyarázatok a kávékészítés folyamatairól.
  • Kávéfőzés a megadott szabályok alapján.
  • Felelős a gondjaira bízott felszerelésekért.
  • Tisztán tartja a felszereléseket, a technikai feltételeket munkájához állandóan biztosítja.
  • Beszámol munkáltatójának a meghibásodásokról és egyéb nem működő funkciókról a felszerelésekben.

A bár tisztántartása és karbantartása

  • A barista ügyel a jó image-re, azon a helyen, ahol dolgozik. A barista folyamatosan képzi magát, jártasságát csiszolja pl. kurzusokon, tanfolyamokon vesz részt az egész életen át tartó tanulás jegyében). A kávékészítéssel kapcsolatos tudását fejleszti. Az újdonságokat követi a szakirodalomban, netes újságcikkeket olvas, részt vesz bemutatókon, vásárokon is.
  • A barista feladata a kávék  megrendelése, szakszerű tárolása, raktározása. A munkájához szükséges egyéb termékek fogyásának figyelése, szükség esetén megrendelése.
  • Gondoskodik a kávé és egyéb más termékek megfelelő feltételekkel történő tárolásáról.
  • A belső dokumentumok pontos vezetése, tekintetbe véve a vállalat belső szabályait.

Feladatok a műszak megkezdése előtt

–   átöltözés munkaruhába

–   a bárfiókok és hűtők üzembe helyezése

–   a tisztaság ellenőrzése

–   a mosogatógép bekapcsolása

–   a szükséges üvegáruk ellenőrzése

–   az üveg- és ezüstáruk tisztaságának ellenőrzése

–   az eszpresszógép hőmérsékletének, nyomásának ellenőrzése

–   kávédaráló ellenőrzése

–   a kávédaráló feltöltése kávébabbal

–   kávé darálása, két eszpresszó kávé lefőzése

–   a főzet minőségi ellenőrzése

–   a kávéőrlemény megfelelő finomságának ellenőrzése

–   győződjön meg arról, hogy minden szükséges eszköz és kellék rendelkezésre áll: tej, aromák, szirupok, csokoládé szósz, cukor, cukorszirup, kakaópor, fahéj, alkoholos összetevők – whisky, konyak stb.

Feladatok a műszak végén, zárás előtt

–   a váltás  előtt a pénztárgép lezárása, a műszak alatti számlázás nyomtatása,

–   a pénzügyi dokumentumok átvizsgálása: készpénz, kártyák, stb.,

–   a pénzügyi elszámolást a managernek leadni, vagy biztonságba helyezni,

–   az eszpresszó gép külső-belső tisztítása,

–   a kávégép szakszerű lezárása,

–   a mosogatógép, üvegmosó, egyéb használatos eszközök, kisgépek tisztítása, fertőtlenítése,

–   a munkaterület fertőtlenítő tisztítása.

–   az egyes tartozékok, szűrők stb. tiszítása,

–   a hiányzó termékek megrendelése (különböző kávék, tej, fahéj, sütemény, cukor, méz stb.),

–   a szekrény és hűtő bezárása,

–   felmosás.

Foglalkozási ártalmak, veszélyek

A szerteágazó tevékenység, a sokféle gép használata többféle veszélyforrást jelent. A leggyakoribb veszélyforrás a forró italok nem megfelelő kezeléséből, az egyes eszközök nem megfelelő működéséből fakadhat.

Az alábbiakban felsorolunk néhányat a leggyakrabban előforduló ártalmak, veszélyek közül:

–   a forró tej (forralt italok) odaéghetnek,

–   áramütés érheti a baristát a sokféle elektromos eszköz használata közben,

–   a kávégép használatakor megéghet a karunk,

–   mosószer kerülhet az italunkba, ami mérgezést okozhat,

–   ízületi sérülések előfordulhatnak,

–   alsó végtagi betegségek alakulhatnak ki (viszér),

–   zajártalom (egyes gépek magas szintű zajjal működnek).

Szükséges iskolai végzettség, fizikai, pszichológiai elvárások

  • A baristának alapszakképzéssel vagy szakközépiskolai végzettséggel kell rendelkeznie. Ha a jelentkező szakmai előéletében a vendéglátásban a fogyasztókkal szerzett tapasztalat szerepel, az előnyt jelent. Nagyon fontos, hogy a jelölt tudjon a csapatban dolgozni, a munkáját jól megtervezni, megszervezni. Az válhat baristává, akinek bizonyítványai és tudása lefedik a gyakorlati és eméleti ismereteket.
  • Szükséges információval rendelkeznie a kávékról, a kávé termelésének folyamatáról is.
  • A barista felelős felszerelések szakszerű használatáért, a főzési módszerek pontos betartásáért, az előkészítés szakszerűségéért.
  • A barista karrier megfelelő fizikai és egészségügyi követelményekhez, megfelelő képzéshez kötött.

A baristával szemben támasztott elvárások, szükséges jártasságok:

–   ügyesség,

–   találékonyság,

–   tehetség a művészethez,

–   fejlett színlátás,

–   pontos szag és íz érzékelés,

–   fejlett esztétikai érzék,

–   jó reflexek,

–   egyszerre több feladatra figyelés, azok megoldása,

–   rendszerezés képessége,

–   tudjon nagy nyomás alatt dolgozni, időlimiten belül teljesíteni,

–   stressztűrőképesség,

–   tudjon a csapattagokkal jól együttműködni,

–   emberközpontú személyiség,

–   nyitottság az újdonságok iránt,

–   feddhetetlenség, lojalitás,

–   jó modor,

–   pontosság, tisztaság,

–   jó szervezőkészség.

Ellenjavallatok:

–   gerinc és térdproblémák

–   térd és boka problémák,

–   felső extremitások és csukló sérülések,

–   bőrallergia a kézen és arcon,

–   allergia azokkal az anyagokkal szemben, melyekkel a barista dolgozik,

–   vakság,

–   keringési rendellenességek,

–   fertőző, járványos betegségek.

Annak aki baristaként kíván dolgozni, rendelkeznie kell érvényes egészségügyi alkalmassági kiskönyvvel, és munkaorvosi alkalmassági szakvéleményt is be kell szereznie.

Szükséges ismeretek:

–   a baristának tisztában kell lennie a kávékészítés elméletével, gyakorlatával,

–   ismernie kell a fogalmakat, legendákat, melyek a munkájához kapcsolódnak,

–   tűzvédelmi, biztonsági képzésben kell részt vennie, tisztában kell lennie a munkájához kapcsolódó ergonómiai tényekkel, egyes munkáltatók ezekből vizsgáztathatják is alkalmazottaikat,

–   a kávékészítés technológiáját ismeri, a kávék és a hozzávalók tárolási szabályait ismeri és ezen szabályokat betartja,

–   ismeri a minőségi előírásokat is.

Latte cappuccino alapjai

A barista ismeretekkel rendelkezik a kávé eredetéről, aromájáról felismeri az egyes kávétípusokat, ismeri munkáltatója házi szokásait, tisztában van, ismeri, kiszolgálja vendégköre igényeit. Ismerős a kávézókban, bárokban szokásos kávékészítési szokásokat. az előkészítés módjáról,

Érti és tudja az alap folyamatokat, elveket, tényeket általános fogalmakat és mechaniz-musokat az üzlet működéséről, alapvető eladási technikákkal is tisztában van. Munkahelye különleges kínálatát, a menü-típusokat felismeri, el tudja készíteni. Részben  tisztában van az egészségügyii és biztonsági szabályokkal, tűz és környezetvédelemmel is.

Tisztában van a kávébab pörkölésének folyamatával, annak típusaival, a pörkölés hatásával a kávé ízére A darálási és főzési módszereket ismeri, tisztában van az egyes főzési módszerek hatásával a kávé ízére, aromájának érvényesülésére.

Képességek

Alapszintű idegen nyelv ismeret előnyös, az egyes országok eltérő kávéfőzési szokásait tolerálja, igyekszik alkalmazkodni, úgy variálni az összetevőket, hogy a vendég elégedett legyen.

–   munkája közben betartja a biztonsági előírásokat, a tűzvédelem és egészségügyi szabályzat mellett,

–   a környzetvédelem szempontjait is maximálisan figyelembe veszi, amikor kávékat készít,

–   a szükséges hozzávalókat maga választja ki, megfigyeli, ellenőrzi a kávék szakszerű tárolását,

–   tisztában van az aromák kombinálsának szabályaival, eszerint egyedi megrendeléseket is képes megvalósítani,

–   kreatív, képes önálló, saját kávékombináció megalkotására is,

–   a számára biztosított gépeket és berendezéseket biztonságosan üzemelteti, karbantartja,

–   a változó feltételekhez jól alkalmazkodik, követi az új biztonsági, egészségügyi előírásokat munkahelye és saját érdekében is,

–   kérésre képes bemutatni a vendégeknek a teljes menusort is, képes tanácsadásra a vendégkör ismeretében, felszolgálásra is képes,

–   figyeli, és megérti a vendégek elvárásait, igyekszik azokhoz alkalmazkodni, választani képes a vendég igényei szerint a menüből,

–   kérésre a vendégeknek elmondja a rendelkezésre álló kávék eredetét, a kávébabok előkészítésével tisztában van, kiválasztja a megfelelő darálási és főzési módot,

–   az eladási technikákkal tisztában van, alkalmazza azokat.

Néhány szó a kávé eredetéről

A kávé őshazája Afrika, a kávé ott még ma is vadon terem. Etiópiában Kr. I. században a kávé egy forralt bab volt kombinálva sóval és vajjal. Ott nem voltak kávéültetvények, csak vadon termő kávé volt elérhető, mely az erdőben termett.

A XII. és XIV század között Jemenbe importálták, ahol az előkészítés és főzés folyamatait kitalálták, felfedezték fantasztikus élvezeti értékét, ennek megfelelően főztek belőle kávéitalt. A beduinok terjesztették el Arábiában.  A kávé a XV. sz. végén rendkívül népszerű volt egész közép-keleten de Törökországban fontos értékmérő termékké vált. Európába a XVIII. század elején került.

Munkavégzés kávégéppel

A barista alapeszköze az eszpresszógép, ezek szűrővel ellátott gépek, amelyek közvetlenül a vízvezetékre kötöttek. Konstrukciójuknak köszönhetően a megfelelő hőmérsékleten, nyomáson készül segítségükkel a kávé, biztosítják a megfelelő kávéfőzési minőséget.

A tej habosítása többnyire egy időben történik a kávéfőzéssel.

A gép részei (részek és funkciók)

–   szűrő ahová beteszel egy adag kávét,

–   tölcsérek (van egyszerű és dupla), itt folyik ki a kávéfőzet,

–   az alakzat ahova a szűrő be van illesztve,

–   csepetgető tálca, az ahova a folyadék folyik,

–   a gombok a gép ellenőrzésére használandók a panelen,

–   gőzfúvóka /cső mellyel a tejet habosítjuk, (ez forró gőzt hoz létre, felmelegíti a tejet és habosítja azt), emelő karral működik

–   egy fuvóka/cső a víz forralására, ez is karral működik

–   a nyomást és a víz hőmérsékletét műszerek jelzik,

–   a használt kávézacc tárolására szolgáló konténer,

–   egy szerszám (törő henger), amivel a szűrőből kiverheted a használt zaccot,

–   daráló, mely a kávébabok megdaralására használatos,

Az eszpresszógép az eszpresszó kávé készítésére használandó. A többi típusú kávénak szintén eszpresszó kávé az alapja.

A kávékészítés lépései:

  1. Az első lépés a kávé darálása. A kávét megdaráljuk a darálóban, majd közvetlenül a szűrőbe töltjük.
  2. A szűrőben a kávét egy speciális szerszámmal egyenletesen, megfelelően tömörítjük. A szűrőnek egyszerű vagy dupla tölcsére lehet. A dupla tölcsérben egy időben 2 kávé készíthető az egy tölcséresben csak egy.
  3. A szűrő helye, ahová  beilleszthető kávégépbe. Ezután megnyomva a megfelelő gombot, a kávéfőzés elkezdődik.
  4. A tejeskancsó a meleg tej tárolására szolgál. Beletöltjük a megfelelő mennyiségű tejet, majd habosítjuk a habosító cső alá tartva. (Lásd még a tejhabosítás leírását.)
  5. Ne felejtsük el a nap végén a kávégépet megtisztítani! (lásd a gép tisztításáról írottakat)

A kávégép megtisztítása

Az utolsó kávé elkészítését követően minden műszak után a kávégépet meg kell tisztítani! A tisztításhoz használjunk megfelelő szivacsot, a szűrő tisztítására alkalmas kefét és egy olyan szűrőt, melynek nincsenek lyukai. Fontos, hogy a tisztítás során kevés mosószert, vegyszert használjunk.

A tisztítás folyamata:

  • Ürítsük ki a kávézaccot és a darálékokat az ezek gyűjtésére szolgáló konténerbe, veregesd ki a zaccot a szűrőből, majd vízzel tisztítsd meg!
  • Zárjuk el a vizet, majd a csöpögtető tálca tisztítása következik.
  • A megtisztított szűrőt tegyük be a helyére, nyomjuk meg a megfelelő gombot, amely létrehoz egy zárt cirkulációt, melynek során a mosószeres víz megtisztítja az egész gépet.
  • 10 másodperccel a tisztítás megkezdése után nyomd meg ismét a gombot és zárd el a vizet.
  • Távolítsd el a szűrőt a gépből és öntsd ki a koszos vizet.
  • Illeszd be ismét a szűrőt nyitsd meg a vizet és ismételd meg a korábbi lépéseket.
  • A szűrő helyének megtisztítása után, töröld át az egész gépet.
  • Az egész folyamat végén ürítsd ki, és tisztítsd meg a használt konténert, és a kávéhabosításra szolgáló csövet is!

Tejhabosítás

Sok kávé hozzáadott tejjel készül. Mielőtt beletennéd a kávéba a 3-5 °C-ra hűtött tejet, habosítani szükséges. A melegítéshez-habosításhoz szükséges egy megfelelő tölcséres tejeskancsó.

Önts megfelelő mennyiségű a tejet a kancsóba és helyezd a gőzfúvókához.

A gőzfúvókának el kellene merülnie a tejben. Aztán nyomd meg a kart kapcsold be a gőzt. A tej habosítása elkezdődik, a tej felmelegszik.

Folytatsd a habosítást, amíg a tejhab el nem éri a megfelelő hőmérsékletet, majd zárd el a gőzt. Az ideális hőmérséklet 60–65 °C.

A habosított tejet beleöntjük a csészébe/pohárba amelyben már benne van az előkészített eszpresszó kávé az alábbi receptek szerint.

Kávétípusok

A kávék a kávéültetvényről származnak, a kávék a trópusi és szubtrópusi klímát kedvelik. Körülbelül 500 féle különböző kávét ismerünk, de ezek közül 3 a leginkább kedvelt: az Arabica, Robusta, Liberica.

A kávé a tengerszint felett 2500 méter feletti magasságban terem. A termőterület fekvése, klímája, elhelyezkedése hatással van a kávé ízére. Minél magasabban terem a tengerszint felett, annál magasabb minőségű a kávé. Ennek az az okat, mert a termés érésideje hosszabb. Az alacsonyabb hőmérsékletű, magasabb hegyekben, jobb aromájú, testesebb kávébabot szüretelnek. A bazil kávé a piacon elérhető kávémennyiség 1/3-a, termelnek kávét Vietnámban, Indonéziában és Columbiában is.

Kávé típusok: az arabica és a robusta

Arabica típusú kávét ültetnek a világon 900 méterrel a tengerszint felett, a termőterület 70%-án, A legnagyobb ültetvények Brazíliában, Etiópiában Indonéziában vannak. Az arabica érzékeny a különböző növényi betegségekre, de rovarkártevők is nagy pusztítást végezhetnek az ültetvénybben.

Az íze teltebb mint a robustáé, és nagyon aromás. A babok hosszúkásak. Kevesebb kávét koffeint tartalmaz mint a robusta.

A robusta a világ kávéültetvényeinek 30%-át adja. Kevéssé igényes és ellenállóbb az arabicánál. A tengerszint felett 200–600 méteren termesztik. A legnagyobb robusta ültetvények Vietnámban, Ugandában, Barzíliában, Kamerunban stb. vannak. A babok kisebbek és gömbölyűbbek mint az arabica. Sokkal keserűbb ízű, kevésbé nemes fajta, de több, és erősebb kávét tartalmaz.

Eszpresszó kávé készítése

Az eszpresszó kávé kávégéppel készül. Elkészítés után rögton szervírozzák, vagy alapanyagként használják fel különböző típusú kávék elkészítéséhez. Egy eszpresszó kávé 25-35 ml.

Kávékészítés előtt készíts elő egy kanalat, ha a vendég cukrot is kér bele.

A presszó kávét (eszpresszó kávét) vízzel szolgálják fel. A vizet a kávé ivás előtt kell meginni.

A kávéőrleményt a darálóból kivéve, behelyezünk megfelelő mennyiségű kávét a szűrőbe, azt megfelelő szerszámmal lenyomjuk, elegyengetjük.

A kávéval teli, elegyengetett kávét elhelyezzük a kávégépben a helyére, majd a gépet bekapcsoljuk. Egy jó presszókávé 25-30 másodperc alatt készül el, a víz 90 °C-os, 8-10 bar nyomás szükséges.

A presszókávé lehet egyszerű (szimpla) vagy dupla is. A duplát az olaszok “eszpresso doppio”-nak nevezik.

Amerikai kávé készítése

Az amerikai kávé eszpresszó kávé (feketekávé) forró vízzel. Tulajdonképpen az eszpresszó kávét felöntjük forró vízzel. helyes elkészítése a kávénak expresszo felöntése forró vízzel.

Ne folytatsd addig a főzést amíg a csésze megtelik az általános mennyiségű folyadékkal, mert ez komponensek károsodását okozza.

Amerikai kávé készítése is a kávédarálással kezdődik. Kapcsold be a darálót és a babokat daráld bele közvetlenül a szűrőbe, egyengetsd el benne.

Helyezd el a szűrőt a helyére, tegyél a tölcsér alá egy csészét, majd nyomd meg a gombot és főzz egy dupla eszpresszó kávét.

Adj hozzá 75 °C-os vizet. A víz mennyisége pontosan nem  határozható meg, a szokások (hagyományok) országonként változnak.

Capuccino készítése

A capuccino egy eszpresszó kávéból és tejhabból áll, melyet 150-180 milliliteres csészében szolgálnak fel. Daráld meg a kávét a darálóban és töltsd közvetlenül a szűrőbe, majd szokás szerint egyengetsd el a kávét a szűrőben. Helyezd el a szűrőt a helyére a kávégépbe és a tölcsér alá kerüljön egy csésze.

A megfelelő gomb megnyomásával készíts egyszerű eszpresszó kávét.

Szükség van meleg tej készítésére is. Önts megfelelő mennyiségű a tejet a kancsóba és helyezd a gőzfúvókához, így habossá válik. A tejhabot add hozzá az eszpresszó kávéhoz.

A habnak kb. 2 cm vastagnak kell lennie a kávé tetején.

Tartsd észben hogy midnen adag tej melegítése után töröld le, tisztítsd meg a gőzfúvókát.

Latte macchiato készítése

A latte macchiato egyszerű eszpresszó kávéból készül meleg tejjel, hasonlóan, mint a capuccino, de annál tejesebb, a csésze nem lehet kisebb, mint 250 ml űrtartalmú.

Kávédarálással kezdünk. Az elegyengetett kávét a kávégépbe helyezd el, a tölcsér alá tegyél kisebb kancsót. Nyomd meg a megfelelő gombot és készíts egyszerű eszpresszó kávét.

Készíts meleg habosított tejet, s öntsd ki egy magas pohárba, de hagyj egy kis habot még a kancsóban.

Az eszpresszó kávét öntsd rá a tejre, ez eredményezi a hozzávalók két rétegét a macchiato-ban, amely a hőmérséklet különbségek miatt jelenik meg.

A kb. 60 °C-os tej és az eszpresszó kávé 80-90 °C közötti hőmérséklete hozza létre ezt a rétegződést.

Az utolsó lépésben a tejhab maradékát a kancsóból egy kanállal rétegezd a kávéra. Ezt a kávét hosszú kanállal szokásos felszolgálni.

Capuccino art készítése

A capuccino art is egy eszpresszó kávé meleg tejjel, de a hozzáadott tejhabbal díszítik a tetejét, különböző kreatív mintákat létrehozva, az ízélményen túl esztétikai élményt is nyújtva..

A kávédarálással kezdünk. A darált kávét közvetlenül a szűrőbe daráld, majd egyengesd el. Helyezd el a kávégépben szokás szerinti helyére, majd tégy egy csészét a tölcsér alá, így főzz egy egyszerű eszpresszó kávét.

Közben melegíts-habosíts tejet. Ha helyesen csinálod, láthatóan olajszerűen folyékony. Adj kis tejet az eszpresszó kávéhoz, majd kis öntésekben add hozzá a maradékot.

Minden öntés után  billentsd fel a tölcsért. Az utolsó öntés töltse meg teljesen a csészét, látható legyen a megalkotni kívánt szív forma. Sok gyakorlással, a mozdulatok “ellesésével” sokféle formát hozhatunk létre vendégeink örömére.

Latte art készítése

AA latte art is eszpresszó kávéból és meleg tejből készül. A kávé tetején különböző, esztétikus mintákat alkotunk

tejhabból, hasonlóan a capuccino art készítéséhez.

Kávédarálás után a szűrőben elengetjük a kávét, belehelyezzük a gépbe, főzünk egy egyszerű eszpresszó kávét.

Melegítsd meg a tejet. Töltsd tele a csészét kb. félig tejjel, keverve kávéval és billentsd meg a tölcsért. Öntsd ismét amíg fehér hab nem jelenik meg a kávén. Az utolsó öntés után gyorsan billentsd meg a tölcsért és mozdítsd át a fehér habon. Ha ügyesen csináltad, tulipán forma jelenik meg a kávé tetején.