A hangos zajokból származó halláskárosodás kockázata két dologtól függ: hogy milyen hangos a hang, és milyen hosszú ideig vagy annak kitéve.

Hogyan mérik a hangot?

A hang erejét vagy intenzitását a decibel (dB) skála használatával mérik, ahol a 0 dB jelenti azt a legcsendesebb hangot, melyet az egészséges emberi fül érzékelni képes. Innentől kezdve minden 3 dB-s növekedés esetén a hang intenzitása megduplázódik. Tehát egy 85 dB értékű hangot alapul véve egy 88 dB értékű hang kétszer olyan intenzív, még akkor is, ha a hang nem lesz kétszer olyan hangos.

Mi az a zajszint, ami már nem biztonságos?

A 85 dB alatti hangok biztonságosan hallgathatók, hallásvédelem alkalmazása nem szükséges. Ha azonban zajos környezetben dolgozol, és a hangszint eléri a 80 dB-t, a munkaadódnak figyelembe kell vennie a hallásodat érő kockázatot, és információt kell adnia ezzel kapcsolatban.

A 85 dB az a szint, amelytől kezdve a hallásod idővel károsodhat. Az időtartam, ami még biztonságos ilyen hangszint mellett, attól függ, milyen hangos zajról van szó.

A biztonságos kitettségi idő 85 DB-nél nyolc óra. Ahogy a hang intenzitása 3 dB-enként megduplázódik, úgy feleződik a biztonságos kitettségi idő. Így például 88 dB esetén a biztonságos kitettségi idő négy óra. (Az útmutatót lásd lejjebb)

110, 120 dB-s hangok esetén a nagyon rövid kitettségi idő is halláskárosodáshoz vezethet.