Tudtad, hogyha zajos munkahelyen dolgozol, akkor a munkáltató kötelessége, hogy megvédje a hallásodat?

Hogyan óvd meg a hallásod a zajos munkahelyen?

„A zaj ellenőrzése a munkában” (2005) szabályzat szerint a munkáltatóknak kötelességük, hogy megvédjék a hallásodat, amikor zajos munkahelyen dolgozol.

A szabályzat kimondja, hogy ha hangos zaj van a munkahelyeden, a főnöködnek kötelessége figyelembe vennie ezt, és értékelést készítenie róla. Tudnod kell, hogy ez az értékelés akkor szükséges, ha kiabálnod kell, hogy kommunikálni tudj valakivel, aki két méterrel odébb áll tőled.

Ha a zaj meghaladja a 80 decibelt, a munkáltatóknak jogszerinti kötelességük intézkedéseket tenni.

Ha zajos környezetben dolgozol, például építkezésnél, gyártásnál vagy egy zenés klubban, vagy ha úgy dolgozol, hogy a hangos hangokat meghallod a fejhallgatón vagy füldugón keresztül, a munkáltatódnak biztosra kell vennie, hogy megvéded a hallásodat a károsodástól.

Kaphatsz kártérítést olyan zajért, ami veszélyezteti a hallásodat?

Ha úgy érzed, hogy a jelenlegi vagy a korábbi munkáltatód nem járt el megfelelően abban, hogy megvédjen a munkahelyen, és legalább részben ez volt az oka a hallásod romlásának, megpróbálhatsz kártérítést igényelni. Ehhez szükséged lesz egy eredményes kárigényre a személyi sérülés okán a polgári bíróságon keresztül. Erősen ajánljuk, hogy menj el előtte jogi tanácsadásra.

Az IIDB kártérítést ad azoknak az embereknek, akik rokkantságba kerültek egy betegség vagy munkahelyi baleset okán. Ezt akkor is igényelheted, ha dolgozol, de ezek korlátozottan elérhetőek azokon a munkahelyeken, amelyek zajosak.

Mi a helyzet a katonasággal?

Ha abban az időben lett halláskárosodásod, amikor a katonaságban szolgáltál, igényelhetsz kártérítést a „Katonasági kártérítési rendszer” szerint. Ez a rendszer helyettesíti a “Háborús rokkantsági nyugdíjat’, és azoknak az embereknek jár, akik rokkanttá váltak (beleértve a halláskárosodást is), mialatt a katonaságnál szolgáltak 2005 áprilisa előtt.