Voltál valaha olyan koncerten, ahol azt érezted, hogy a füleid csengenek? Érezted úgy valaha, hogy a hang egy kicsit eltorzul, miután zenét hallgattál az okostelefonodon vagy más eszközön? Ha a válaszod igen, ki vagy téve annak a veszélynek, hogy zaj okozta halláskárosodásod vagy állandó fülzúgásod alakul ki.

Milyen hangerőt nevezhetünk biztonságosnak, amikor a mobiltelefonodat vagy más eszközt használsz?

Erre a kérdésre nem létezik egyszerű válasz. Függ az eszközöd fajtájától, a fejhallgató típusától és attól, hogy mennyire vagy érzékeny a halláskárosodásra. A zene akkor túl hangos, ha:

  • kényelmetlennek érzed, amikor hallgatod azt.
  • Nem hallasz külső hangokat, amikor a fejhallgatódat viseled.

Ez azonban még nem a teljes kép, mert 2 tényezőből áll a zajosság veszélye: azon is múlik, amilyen hangerőn hallgatod, és azon is, hogy milyen hosszan teszed azt. Amikor az idő hosszán változtatsz, egyszerűen tekerd alacsonyabbra a hangerőt, és rövidítsd az időt, ha hangos zenét hallgatsz.

Egyéb tippek:

  • Tegyél be legalább öt perc szünetet minden órában, hogy a füleid pihenni tudjanak.
  • Ha az eszközödön van hangerőkorlátozás, használd: ez azt jelenti, hogy nem leszel képes túlzottan feltekerni a hangerőt.
  • Ha valamivel alacsonyabb erősségre kapcsolod a hangerőt, hosszabban hallgathatod a zenét.

Mi a helyzet az élő zenével és eseményekkel?

A hangos zene a klubokban, a koncerteken és fesztiválokon, az okostelefonodon és más eszközökön keresztül veszélyezteti a hallásodat. Ez okozza az állandó fülzúgást vagy az enyhe halláskárosodást.

A sérülés kockázata attól függ, hogy milyen hangos a zene, hogy milyen hosszan hallgatod, és hogy mekkora a zajérzékenységed.

A legjobb megoldás, hogy megvédd a füledet, ha a zenehallgatásra alkalmas füldugót használsz. Ezek nem tompítják a hangot, csak a hangerőt csökkentik. Sok különböző füldugó létezik a legolcsóbbtól kezdve a legdrágábbig. Választhatsz egy jó minőségű füldugót, amely megfelelően megvédi a hallásodat.

További tippek:

  • Ne légy túlságosan közel a hangfalhoz: minél közelebb vagy, annál károsabb lesz a füleidre.
  • Tarts szüneteket: ha van lehetőséged egy csendesebb helyre visszavonulni a klubban, tedd meg.

Hozzá fognak szokni a füleid a hangos zenéhez?

Röviden, nem. A hangos zene mindenki hallására hatással van. Néhány ember érzékenyebb a veszélyekre mint mások, de ez csak akkor derül ki, ha egyszer már átélted.

Ezért is fontos, hogy lépéseket tegyél a veszély megelőzésére.

Mi történhet, ha károsodik a hallásod?

Ha ki vagy téve a hangos zenének, valószínű, hogy a füleid zúgni fognak. Ez gyakran átmeneti, és huszonnégy órán belül elmúlik.

Ha továbbra is kiteszed magad a hangos zenehallgatásnak, az állandó fülzúgáshoz vagy enyhe halláskárosodáshoz vezet. Ez hatással van az emberek életére, az alvásukra és a koncentrációjukra. Enyhe halláskárosodással is szembesülhetsz. Noha nem veszed észre azonnal, évek múltán elő fog jönni.