A fülünk a hallás és az egyensúly érzékszerve. 3 része van: külső, közép, és belső fül.

Külső fül:

A külső fül fülkagylóból (az a rész, amelyet a fejed oldalán láthatsz), és külső fül csatornából áll. A fülkagyló továbbítja a hanghullámokat (rezgéseket) a külső fül csatornájába, míg el nem érik a dobhártyát, ezzel rezgésre késztetve azt.

Középfül:

A középfül egy levegővel teli hely, mely a dobhártya mögött található, és vékony csontok sorozatából áll. Ezeket a csontocskákat kalapácscsontnak, ülőcsontnak és kengyelcsontnak hívjuk. Ezek a csontok a dobhártyától a fülcsigáig (a belső füledben lévő halló érzékszervedig) érnek. Amikor a dobhártyád rezeg, a csontocskákat mozgásra készteti. Ez a mozgás továbbítja a hanghullámokat a belső fülön keresztül.

A középfül kis csőként az orr hátsó részéhez is csatlakozik, ezt fülkürtnek nevezzük. Amikor nyelsz, ásítasz vagy kifújod az orrodat, a fülkürt kinyílik és levegőt továbbít a középső fülbe.

Belső fül:

A belső fül két részből áll.

  • a fülcsigából, amely a hallásért felelős
  • a fültornácrendszerből, amely az egyensúlyozásról gondoskodik.

A fülcsiga egy folyadékkal teli kamra, amely egy csigaházra hasonlít. Többezer apró szenzoros sejt található benne, melyeket szőrsejteknek nevezünk. Amikor a hanghullámok belépnek a fülcsigába, a szőrsejtek elektromos jelzéseket küldenek a hallóidegnek. A hallóideg ezeket a jelzéseket közvetíti az agynak, amely így felismeri a különböző hangokat – például az emberek beszédét vagy a lépéseket.

A fültornáchoz tartozó rendszer szintén folyadékkal telített, és három kis szenzoros sejteket tartalmazó kamrából áll. Amikor a fejedet mozgatod, a belső folyadék ezeket a kamrákat mozgásra készteti. Ez érzékeli tehát a mozgást, majd a szenzoros sejtek elektromos jelzéseket hoznak létre, melyek mindegyikét továbbítják az agyba. Az agy ezeket az ingereket arra használja fel, hogy információt nyerjen belőlük a tested mozgásáról és a fejed állapotáról, a látásodról és az azzal kapcsolatban álló érzékszerveid működéséről, ez segít megőrizned az egyensúlyodat.