Fontos megvizsgálni, hogy a gyermekednek van-e halláskárosodása, így a legjobb lehetőséget biztosíthatod neki a nyelv, beszéd és kommunikáció fejlesztése során.

Mi is az az újszülött hallásvizsgálat?

Az NHS szerint 10,000 esetből egy vagy két gyermek születik állandó halláskárosodással az egyik vagy mindkét fülére. 100 közül egynél fordul elő, hogy az intenzív osztályon kell töltenie legalább 48 órát.

Az NHS újszülött hallásvizsgálat program célja, hogy minél előbb azonosítja az állandó halláskárosodást, hogy biztosak legyenek abban, hogy a gyermekedet halláskárosodás a következőkben nem befolyásolja:

  • a beszélt nyelv és a kommunikációs képesség fejlődése
  • iskolai teljesítmény, bizalmi és szociális képességek

A hallásvizsgálatot rögtön el kell végezni a születés utáni első néhány kórházban, otthon, az orvosi rendelőben vagy a helyi klinikán eltöltött hét alatt. Ha a gyermeked hallását nem vizsgálták meg, kérd meg az egészségügyi foglalkoztatót, a szülésznőt, a helyi audiológus osztályt vagy a háziorvosodat, hogy tegyék ezt meg minél előbb.

Mit tartalmaz az újszülött hallásvizsgálat?

Az újszülött hallásvizsgálat nem fájdalmas, és általában altatásban végzik el. A gyermekeddel maradhatsz, amíg a vizsgálat el nem készül.

A vizsgálat, amelyet automatikus otoakusztikus emissziós tesztnek neveznek, felméri a fülcsiga működését a belső fülben. Csak néhány percet vesz igénybe, és hamar meglesznek az eredmények is. Mindkét fület ellenőrzik.

Néha egy második vizsgálat is szükséges, amelyet automatikus agytörzsi válasz (AABR) vizsgálatnak  nevezünk. A gyermekednek aludnia kell a vizsgálat során, mely 5 és 15 perc közötti időt vesz igénybe. Biztonságos, fájdalommentes és hamar meglesznek az eredmények. Te is jelen lehetsz a gyermekeddel.

Ha a második vizsgálat nem ad megfelelő választ az egyik vagy mindkét fülről, a gyermekedet audiológushoz utalják be négy hétre.

Mi történik, ha a gyermekednek halláskárosodása van?

A helyi gyermekgyógyászati audiológus szolgálat gondoskodik arról, hogy a gyermeked megkapja a hallókészüléket, olyat, amilyet te szeretnél igénybe venni számára.

Ha a gyermekednek erős vagy mély halláskárosodása van, akkor beutalják őt egy speciális cochleáris implantátumos központba, ahol megállapítják, hogy van-e előnye annak, ha cochleáris implantátumot ültetnek be.