Némelyik orvos által felírt vagy recept nélkül kapható gyógyszer hallássérülést okozhat, ezért ha gyógyszeres kezelés alatt állsz, és hallássérülést, egyensúlyzavart vagy fülzúgást tapasztalsz, el kell menned a háziorvosodhoz, hogy megvizsgálja, hogy van-e kapcsolat a két dolog között.

Melyek az ártalmas gyógyszerek?

Az ártalmas gyógyszerek okozhatnak sérülést a belsőfülben, hallássérülést, egyensúlyzavart és fülzúgást . Több mint 100 orvos által felírt és recept nélkül kapható gyógyszer lehet ártalmas. Ezek azonban általában csak nagy dózisban veszélyesek a hallásodra, illetve ha erős hatást kell kifejteniük például rák kezelésére.

Le kell cserélned a gyógyszereidet?

Ha úgy gondolod, hogy a gyógyszer, amit szedsz, okozza a hallássérülésedet, az egyensúlyzavarodat és a fülzúgásodat, vagy a hallássérülésnél is rosszabb történik tőle, beszélned kell az orvosoddal, mielőtt eldöntöd, hogy csökkented a dózist, vagy hogy a gyógyszer szedését teljes egészében abbahagyod. Az orvos felírhat más gyógyszert, ami nem ugyanúgy fog hatni. Ha ez nem lehetséges, el kell döntened majd, hogy a gyógyszer szedése megéri-e ezt a kockázatot.

Mi a helyzet az aszpirinnel?

Ha megfelelő dózist kapsz, az aszpirin valószínűtlen, hogy mellékhatásokat okozzon. Amikor azonban nagyobb dózisban veszed be, az aszpirin néha okozhat ideiglenes fülzúgást, szédülést vagy hányingert. Kevés dolog bizonyítja, hogy az aszpirin végleges hallássérülést okoz.

Mi a helyzet az antibiotikumokkal?

Az antibiotikumok, amelyek aminoglikozidokat tartalmaznak, valószínűleg okozhatnak hallássérülést. Ezek közé tartoznak a következők:

  • gentamicin
  • sztreptomicin

Ezeket az antibiotikumokat gyakran komoly vagy életveszélyes bakteriális fertőzéseknél használják, pl. a tuberkulózisnál. Ha aminoglikozidokat írtak fel neked, hallásveszteségnek vagy kitéve. A mellékhatások mértéke a kórházban általában egy vérvizsgálat alapján kimutathatók. Erre azért van szükség, hogy megbecsüljék, mennyi gyógyszer van a vérkeringésedben.

Mi a helyzet azokkal a gyógyszerekkel, amelyeket a rák kezelésére használnak (citotoxikus gyógyszerek)?

A citotoxikus gyógyszerek olyan gyógyszerek, amelyek elpusztítják a sejteket, megelőzve ezzel a növekedésüket. Ezeket a gyógyszereket főleg kemoterápiában, rák kezelésére használják. A citotoxikus gyógyszerek megtámadják az egészséges sejteket is, így okozhatnak mellékhatásokat.

A citotoxikus gyógyszerek okozhatnak hallássérülést, ezek közé tartoznak a következők:

  • Karboplatin – főleg petefészekrák és tüdőrák gyógyítására használják
  • Ciszplatin – főleg petefészekrák, tüdőrák vagy húgyhólyagrák gyógyítására használják
  • Oxaliplatin – főleg bélrák gyógyítására használják.

A citotoxikus gyógyszereket gyakran más gyógyszerekkel kombinálják, amelyek különböző mértékű halláscsökkenést okozhatnak. Ha citotoxikus gyógyszerrel kezelnek, mellékhatások fordulhatnak elő. Azonnal tájékoztasd az orvosodat, ha ezeket a gyógyszereket szeded, és ha:

  • Fülzúgást tapasztalsz.
  • Bizonytalannak érzed magad.
  • Nehezen hallasz.

Ezek lehetnek az első jelei a halláscsökkenésnek és az ártalmas gyógyszerszedésnek.

Mi a helyzet a vizelethajtó gyógyszerekkel?

A vizelethajtó gyógyszerek azoknak a gyógyszereknek a nagy csoportjába tartoznak, amelyek fokozzák a kibocsátandó vizelet mennyiségét. A vizelethajtó gyógyszerek azt az állapotot kezelik, amely során a folyadék a szövetekben ragad. Ide tartozik a szív és vese elégtelenség és némelyik májbetegség is. A vizelethajtó gyógyszereket magas vérnyomásra is használják.

Rendszeresen használt vizelethajtó gyógyszerek okozhatnak hallássérülést. Ezek a vizelethajtó gyógyszerek általában csak akkor ártalmasak, ha nagy dózisban adják be őket életveszély esetén. Ha halláscsökkenést és egyensúlyzavart tapasztalsz, tájékoztatnod kell az orvosodat, mert jobb lenne, ha olyan vizelethajtó gyógyszereket kapnál, amelyeknél nem jelentkezik ez a mellékhatás.

Mi a helyzet a malária elleni gyógyszerekkel?

A malária elleni gyógyszereknek ismert néhány mellékhatása, pl. fülzúgás, fejfájás, hányinger, szédülés, alvási zavarok, nyugtalanság és depresszió. A malária elleni gyógyszerek (klorokin és kinin) ritka esetben okozhatnak hallássérülést, habár nincs elegendő bizonyíték erre.

A Malária elleni gyógyszerek bármilyen mellékhatását nagy eséllyel felismerheted magadnál, ha maláriában szenvedsz és nagyobb dózist kapsz a betegségre. Ha külföldre mész, egy olyan helyre, ahol előfordul malária, és a malária elleni gyógyszerek mellékhatásait észleled, akkor konzultálnod kell az orvosoddal.