Valamikor hangos zajnak voltál kitéve, és nehéznek találtad követni a beszélgetést zajos háttér mellett, vagy csengett a füled?

Ebben az esetben lehet, hogy zaj okozta halláskárosodásod van. Ez a második leggyakoribb típus a korral járó halláskárosodás után.

Mi is az a zaj okozta halláskárosodás?

A zaj okozta halláskárosodást okozhatja, ha túlzott mértékű zajnak vagyunk hosszú ideig kitéve, például zajos munkahelyen, vagy hangos zenehallgatás közben. Szintén okozhatja rendkívül hangos hang is, pl. puskalövés és robbanás amely a fül szerkezetén belül sérülést okozhat. Miután először ki voltál téve a hangos zajnak, évekig nem is veszed észre a zaj okozta halláskárosodás hatásait. Néhány ember fülzúgást tapasztal, ami az első jele annak, hogy zaj hatására a hallásuk kezd megsérülni.

Hogyan állapítom meg, ha a hangok túlságosan hangosak?

A zajszinteket általában decibelben mérjük, a decibel skála megmutatja a különböző szinteken lévő hangok emberi füllel való érzékelésének a mértékét és a hangmagasságát. A 80 decibelen túli hangmagasság rongálhatja a füledet.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a háttérzaj miatt, anélkül, hogy kiabálnál, nem tudsz beszélni az emberekkel két méteren belül, ekkor a zajszint veszélyes lehet. Ha olyan helyen vagy, ahol a zaj sértheti a füledet, érdemes elmenned onnan.

Hogyan hat a hallásodra a zaj?

Ha a halláskárosodásodat az okozza, hogy zajnak van kitéve, akkor a magas frekvenciás hangok beleolvadnak a hallásodba, ami azt jelenti, hogy a többivel ellentétben ezt a hangmagassági szintet nem fogod hallani. Ha továbbra is ki vagy téve ennek a zajnak, ezek a hangok egyre halkabbá és alacsonyabb frekvenciássá válnak. Egyre rosszabb lesz, egyre szélesebb frekvenciatartományt fog érinteni, nehéznek találod majd, hogy háttérzaj mellett kövess egy beszélgetést. Később nehéznek fogod találni azt is, hogy megértsd, ha valaki egy csendes szobában beszél hozzád.

Mit tehetek, ha zaj okozta halláskárosodásom van?

A hallókészülékek hasznosak, mert javíthatják a hallásodat a mindennapi helyzetekben, könnyebb beszélgetéseket kezdeményezni velük, és csökkentik a fülzúgás mértékét is. Ugyanakkor a hallókészülékek nem adják vissza teljesen a hallásodat, ezért fontos, hogy megelőzd a halláskárosodást. Próbáld kerülni a hangos zajokat a munkahelyeden, otthon, és amikor kimozdulsz, akkor is.