A halláskárosodás leggyakoribb oka a korral járó fülcsiga sérülés. A környezeti és a genetikai tényezők együttese eredményezi.

Mi is a korral járó halláskárosodás?

A legtöbbünk akkor fogja megtapasztalni a halláskárosodást, amikor öregek leszünk. Ez a halláskárosodás általában hatással van mindkét fülre, és változó, hogy hány éves korban alakul ki.

A korral járó halláskárosodás fő oka, hogy szőrsejtek növekednek a fülcsigában (a belsőfül hallószervében), de a genetikai tényezők is szerepet játszhatnak benne.

Hogyan hat a kor a hallásodra?

Ahogy idővel a hallásod romlik, a  magas frekvenciájú hangokat, pl. a nők és a gyermekek hangjait, nehezebben hallhatod. Nehezebbé válik hallani a mássalhangzókat (s, f, th stb.) is. Egyre nehezebb megértened, hogy mit mondanak az emberek háttérzaj mellett.

Nincs gyógymód a korral járó halláskárosodásra, de a modern hallókészülékek segíthetnek, hogy könnyebben kommunikálj, és így is teljes életet élj.

A korral járó halláskárosodás jelei:

  • Úgy tűnik, mintha mások motyognának.
  • Az embereknek gyakran meg kell ismételniük a mondanivalójukat.
  • Nehezen érted meg, hogy mit is mondanak a zajos helyeken.
  • Nehéz fenntartanod a beszélgetést egy csoporttal, és gyorsan elfáradsz, mert túl erősen kell koncentrálnod.
  • Mások úgy gondolják, hogy a tévéd vagy a zenéd túlságosan hangos.
  • Gyakran nehezen hallasz a telefonban.

El kell menned a háziorvosodhoz, ha úgy gondolod, hogy halláskárosodásod van, ő ugyanis felderítheti a lehetséges okokat, pl. a fülzsírt vagy a fülfertőzést. Ha nincs a halláskárosodásodnak ilyen oka, akkor audiológushoz (hallás-specialistához) fog küldeni.