A hallásvizsgálat gyors, és nem okoz kényelmetlenséget, és ha halláskárosodást diagnosztizáltak nálad, ez legyen az első megtett lépés a jobb hallás érdekében.

Hogyan fogják megvizsgálni a hallásodat?

Akár elmész ingyenes hallásvizsgálatra, akár privátban, ki fogja mutatni a vizsgálat, hogy milyen típusú és súlyosságú halláskárosodás észlelhető nálad. Meg fognak kérdezni a hallásodról, ugyanakkor egy vizsgálatot is végeznek majd. Ez körülbelül húsz percet vesz igénybe, és nem kényelmetlen.

Mi tartozik bele a vizsgálatokba?

Többnyire fejhallgatón keresztül fogsz hallgatni különböző frekvenciájú hangokat, és ezeket különböző hangerőn is hallod majd, és arra kérnek téged, hogy nyomd meg a gombot vagy intsél a kezeddel, ha hallasz valamit.  A hangok fokozatosan válnak halkabbá, ez azért van, mert meg akarják találni azt a leghalkabb hangot, amit még hallasz, és végül az eredményeket rögzítik egy diagrammon.

Kaphatsz egy hajpántot vibrációs paddal együtt.  Ez a pad elküldi  a csontokon keresztül a hangokat a fejedbe közvetlenül a fülcsigáig mindkét füledben.  Újra meg fognak kérni, hogy jelezz, amikor hangot hallasz. Ez a vizsgálat ellenőrzi, hogy vajon a fülcsiga és/vagy a hallóideg jól műkődik-e, vagy megsérült.

Egy bizonyos ponton az audiológus erőteljes zajt játszhat le az egyik fülbe, ami elrejti a hangokat, miközben a másik fület vizsgálják.

A vizsgálatok különbözőek lehetnek, és megkérhetnek, hogy jelenj meg újra még több vizsgálaton, hogy többet tudjanak meg a füledről és a hallásodról.

Mi történik, ha a vizsgálat során kiderül, hogy halláskárosodásod van?

Ha halláskárosodást állapítottak meg nálad, az audiológusod el fogja magyarázni neked a halláskárosodásod típusát és annak súlyosságát (enyhe, mérsékelt, erős vagy mély). Több információt találhatsz erről a halláskárosodás és siketség részben.

Az audiológus ismertetni fogja veled, hogy milyen hallókészülék segíthet a problémádon, vagy milyen kezelésre van szükséged. Több információt találhatsz erről a hallókészülékek és más kezelési módok részben.