Ha úgy érzed, fülzúgásod van, első lépésként keresd fel a háziorvosodat, aki megvizsgálja ennek kezelhető okait, és beutalhat további vizsgálatokra egy specialistához, ha szükséges.

Mi történik az orvosnál?

Az orvos fel fog tenni néhány kérdést a tünetekkel kapcsolatban:

  • Milyen hangot hallasz?
  • Ez a hang időszakos vagy állandó?
  • Ezt a hangot csak az egyik-, vagy mindkét füledben hallod?
  • Befolyásolja a fülzúgás a mindennapi életedet?
  • Észleltél más tüneteket is, mint például a halláskárosodás vagy az egyensúlyi problémák?

A háziorvos azt is meg fogja kérdezni, szedsz-e valamilyen gyógyszert, mert bizonyos gyógyszerfajták okozhatnak fülzúgást.

Magyarázd el pontosan, milyen hatással van rád a fülzúgás, pl. nyugtalanná tesz? Nem tudsz tőle aludni, vagy nehéz vele megbirkóznod?

A háziorvosod meg fogja vizsgálni a füledet, hogy talál-e olyan problémát, amit ő is kezelhet, ilyen lehet pl. a felgyülemlett fülzsír. Egy egyszerű hallásvizsgálatot is elvégez, ezenkívül vérvizsgálatot, mert olyan betegséget keres, ami kötődhet a fülzúgáshoz, pl. a cukorbetegség vagy a pajzsmirigy probléma.

Ha a fülzúgásnak nincs nyilvánvaló oka, a háziorvosod hallásszakértőhöz utalhat be további vizsgálatokra. Előfordulhat, hogy 6-18 hétig kell várnod ezekre a vizsgálatokra.

Mit tegyek, ha nem kaphatok beutalót?

Ha nem kapsz beutalót hallásszakértőhöz, a háziorvosod valószínűleg nem ismeri a fülzúgás hatásait, sem az elérhető segítséget. Ezért nagyon fontos, hogy elmondd neki, milyen hatással van a fülzúgás a mindennapi életedre. Hasznos lehet, ha a Fülzúgás megértése c. szóróanyagunkat is  magaddal viszed a háziorvosodhoz.

Ha így sem kapsz beutalót, menj el egy másik háziorvoshoz. Ne feledd, hogy jogod van egy második véleményhez.

Mi történik, ha beutaltak?

Egy audiológus (hallásszakértő) vagy fül-orr-gégész szakember vizsgál majd meg. Megvizsgálják, hogy van-e valami alapja a fülzúgásodnak. Hallásfelmérést is végeznek.

Ha a fülzúgásod zavar téged, beutalhatnak egy ezzel foglalkozó klinikára, ahol terápiás úton segítenek a kezelésében. Néhány kórházban van fülzúgási klinika, de nem mindegyikben  – talán kicsit többet kell majd utaznod, hogy találj egyet.