Csengést, zümmögést, sziszegést vagy más hangokat hallasz a füledben, vagy a fejedben? Erre az orvosi szakszó a fülzúgás.

Az emberek különbözőképp tapasztalják meg a fülzúgást. Legtöbben „fülcsengésként” írják le, de más hangokat is hallhatsz, pl.:

  • Fütyülés
  • Dörgés
  • Zümmögés
  • Csipogás
  • Dübörgés
  • Berregés
  • Süvítés

Akár olyan hangot is hallhatsz, mint mikor egy rádió nincs egy bizonyos állomásra hangolva (ezt nevezzük „fehér zajnak”.)

Lehet szó egy vagy több hangról is, és a hangmagasság lehet alacsony, közepes vagy magas.

A hangot hallhatod egy füledben, mindkettőben, vagy a fejedben; lehet, hogy állandóan hallod, vagy csak jön és megy.

Fülcsengés hangos zene után

A fülzúgás különböző dolgokhoz köthető, ide tartozik a belső fül károsodása, amit a hangos zajnak való kitettség okoz.

Ha cseng a füled vagy tompa a hallásod például egy szórakozással töltött éjszaka után, ne legyints rá. Habár a hallásod a régi lehet ismét pár óra elteltével, ez annak a jele, hogy ha továbbra is hangos zajnak teszed ki magad, a hallásod állandó jelleggel károsodhat. A zaj általi fülzúgás és hallássérülés teljességgel elkerülhető, ha véded a füleid.

A fülzúgás ritka típusainak jelei

Ha más típusú hangokat hallasz a füledben vagy a fejedben, ez a fülzúgás egy ritka típusának a jele is lehet. Ha dallamot, vagy daltöredékeket hallasz akkor, mikor valójában a zene nem is szól, ez a fülzúgás egyik ritka típusának jele lehet, melyet zenei hallucinációnak hívnak. Ha ritmikus vagy pulzáló hangot hallasz, mely a szívdobbanásaiddal egy időben jelentkezik, az pulzáló fülzúgásra utalhat. A fülzúgás ezen ritka típusa általában a vér áramlásának változására utal a fülben található vagy a fülhöz közeli véredényekben, vagy a vérkeringés tudatosabb megfigyelésének növekedésére.

Menj el orvoshoz

Menj el a háziorvosodhoz, ha cseng a füled, vagy bármilyen más hangot hallasz. Az orvosod megnézi, mi lehet az oka, ami aztán kezelhető, vagy beutal egy specialistához további vizsgálatokra és kezelésre, ha szükséges.