A fülzúgás pontos oka még nem ismert, de több különböző dologhoz köthető. Legtöbbször a hallórendszerben lévő probléma egyik tünete. Legtöbb esetben a fülzúgás a belső fülben keletkezett kárból eredő hallássérüléshez köthető. Ezt a típust idegi hallássérülésnek nevezik. A másik gyakori ok a hangos zajnak való kitettség.

Kevésbé gyakori, amikor a fülzúgás oka egy elzáródás, vagy fertőzés okozta halláskárosodás, mely a külső- vagy középfület érinti, és megakadályozza a hanghullámok továbbhaladását. Ezt konduktív hallássérülésnek nevezik.

Néhány fülprobléma és fertőzés, melyek fülzúgást okozhatnak:

 • Ménière-betegség
 • Fülgyulladás
 • Otoszklerózis
 • A fülzsír felhalmozódása
 • Perforálódott (szakadt) dobhártya

Olykor – nem gyakran – a fülzúgás ezekhez is köthető:

 • Fülfertőzések
 • Fül, fej- vagy nyaksérülések
 • Érzelmi stressz
 • Bizonyos ototoxikus gyógyszerek, melyekkel súlyos betegségeket kezelnek
 • Neurológiai rendellenességek, mint az akusztikus idegdaganat, mely egy jóindulatú daganat, ami a hallóideget érinti
 • Anyagcserével kapcsolatos rendellenességek, többek között a pajzsmirigy-alulműködés, pajzsmirigy-túlműködés, vagy a diabétesz

Ugyanakkor sok ember esetében nincs felismerhető kapcsolat.

Mi köti össze a fülzúgást és a hallássérülést?

A hallás folyamata során hanghullámok jutnak a fülcsigába, amely a belsőfülben elhelyezkedő hallószerv. A fülcsigát ezernyi piciny hangérzékelő sejt hálózza be, melyeket szőrsejteknek neveznek. Ezek a szőrsejtek a hanghullámokat elektromos jelekké alakítják, majd a hallóideg továbbítja ezeket a jeleket az agy hallással foglalkozó részébe, mely elemzi, majd hangként ismeri fel őket.

Ha a fül, vagy hallóideg egy része megsérül, vagy nem megfelelően működik, az agy felé továbbított elektromos jelek száma csökken. Ez időszakos, vagy állandó halláskárosodást eredményez.

Kutatások kimutatták, hogy a kevesebb elektromos jel érzékenyebbé teheti a neuronokat (idegsejteket) az agyban, mert olyan jeleket keresnek, melyeket nem is kaptak meg a fülből, és ez hiperaktivitáshoz vezet. Úgy hiszik, ez a hiperaktivitás eredményezi azt, hogy az agy jobban összpontosít a neuronok felől érkező elektromos „zajra”, melyet fülzúgás formájában hallunk.

Hallássérülés esetén ráadásul jobban észlelheted a fülzúgást. Ez azért van, mert nem hallasz annyi, a környezetedből érkező hangot, melyek egyébként segítenének elfedni azt. Ebben az esetben a hallókészülékek a fülzúgással és a hallássérüléssel kapcsolatban is segítséget nyújthatnak.

A fülzúgással élők kétharmadának van hallássérülése, de fontos megjegyezni, hogy a fülzúgással élők egyharmada hallása normális, és sok hallássérültet nem érint a fülzúgás.

Hogyan okoz a hangos zaj fülzúgást?

A hangos zajnak való kitettség károsíthatja a fülcsigában lévő szőrsejteket, ami hallássérüléshez és fülzúgáshoz vezet. Sok ember hallása rosszabb, és kellemetlenül cseng a fülük egy zajos klubban, vagy bárban töltött éjszaka után. Azt feltételezik, hogy ez annak az eredménye, hogy a szőrsejtek „kimerülnek”. Ha ezt tapasztalod, ne hagyd figyelmen kívül. Lehet, hogy regenerálódik egy pár óra elteltével, ám ez mindig annak a jele, hogy ha továbbra is hangos zajnak teszed ki magad, hallásod állandó jelleggel károsodhat.

Az Egyesült Királyságban négy millió fiatalt érint a halláskárosodás kockázata a  hangos zenének való kitettség miatt klubokban, bárokban, koncerteken, vagy amiatt, hogy túl hangosan hallgatnak zenét fej- vagy fülhallgatóval.

A zajjal kapcsolatos hallássérülés és a fülzúgás teljességgel elkerülhető, ha egyszerű lépéseket teszel ennek érdekében, mint például a fülvédelem alkalmazása.