A belsőfül tartós károsodása okozta fülzúgásra még nincs gyógymód. A kezelésére azonban sok lehetőség érhető el, hogy ne zavarja a mindennapi életedet.

Ebben a részben a fülzúgásterápiákról és az önsegítő technikákról olvashatsz. Sokan érzik úgy, hogy a fülzúgásuk idővel csak erősödik.

Ha fülzúgással küzdesz, beszélj a háziorvosoddal vagy audiológusoddal (hallásszakértőddel). A neked ajánlott segítség és terápia a fülzúgásod mértékétől függ, és attól is, hogyan hat rád, valamint hogy van-e egyéb hallásproblémád.

Hangterápia

Ha lágy, nyugtató hangokat hallasz, ez eltereli az agyad figyelmét a fülzúgás hangjairól, így jobban alszol, és kevésbé észleled az állapotot.

Valószínűleg jobban észleled a fülzúgást csendes környezetben, például éjszaka, miközben épp aludni próbálsz. A hangterápia célja a csend kitöltése semleges hangokkal, elterelve ezzel a figyelmed.

A hangterápia abban is segíthet, hogy idővel az agyad „kiszűrje” a fülzúgást, így többé már nem figyelsz rá. Ezt a folyamatot hozzászoktatásnak nevezik.

Audiológusod vagy fülzúgás specialistád lehet, hogy támogatja, hogy hangterápiát alkalmazz, de kipróbálhatod professzionális támogatás nélkül is. Különböző dolgokat használhatsz hangterápiára, többek között:

  • Hétköznapi hangokat
  • Hordozható hanggenerátorokat
  • Ágyban használható, vagy asztali hanggenerátorokat
  • Hangpárnákat, vagy párnahangszórókat, melyek segítenek az elalvásban
  • Cd-ket vagy fülzúgás appokat

Hétköznapi hangok

Egyszerű hangok a ház körül, vagy az irodában elterelhetik a figyelmed a fülzúgásról. Próbálkozhatsz:

  • A ventilátor berregésével
  • Az óra ketyegésével
  • Rádióval, vagy tv-vel alacsony hangerőn
  • Zenehallgatással fej- vagy fülhallgatóval
  • Nyitott ablaknál alvással, hogy halld a kintről érkező zajokat

Hordozható hanggenerátorok

Ezek a kis eszközök hasonlítanak kissé a hallókészülékekre, és a fülben vagy a fül mögött viselhetők. Fehérzajgenerátoroknak hívják őket, melyek folyamatosan fehérzajt generálnak, ami egy halk susogó hang, mint amit akkor hallasz, ha egy rádió nincs egy adott állomásra hangolva.

Az országos egészségügyi rendszeren keresztül ingyenesen juthatsz hordozható hanggenerátorokhoz, ha a fülzúgás gondot jelent. Privát egészségügyi szolgáltatást nyújtóktól is megveheted. Egy fülzúgás specialistának kell beállítania.

Ágyban használható és asztali hanggenerátorok

Ezek a hordozható hanggenerátorok fülzúgás relaxációs eszközökként is ismertek. Sok változatban megtalálhatók különböző nyugtató, természetes hangokkal, mint a madárdal vagy az esőcseppek hangja, melyek nyugodt atmoszférát teremtenek, és elterelik a figyelmed a fülzúgásról.

Széles skálájuk érhető el, néhány éjszakai használatra tervezett, és időzítővel rendelkezik, így kikapcsol, ha elalszol, mások extra funkciókat tartalmaznak, mint az aromaterápiás illatok és a színes fények, melyek segítenek a pihenésben.

Hangpárnák és párnahangszórók

Ezeket arra tervezték, hogy eltereljék figyelmed a fülzúgásról, mikor aludni próbálsz. A hangpárna egy párna, melybe hangszórókat építettek, a párnahangszórók pedig beleillenek egy párnahuzatba.  A hangpárnákat vagy párnahangszórókat csatlakoztathatod fülzúgás relaxációs eszközödhöz, vagy a zenelejátszódhoz. Hasznosak, mert anélkül hallgathatsz bármit az ágyban, hogy a fülhallgató okozta kényelmetlenséggel kellene küzdened, és ha nem egyedül alszol, anélkül hallgathatsz bármit, hogy a másikat zavarnád.

Cd-k és hangterápiás appok

Vehetsz relaxációs hang- vagy zene Cd-ket. Appokat is vehetsz (szoftveres alkalmazások okostelefonra vagy tabletre), melyek több hanggal segíthetnek elterelni a figyelmed a fülzúgásról. Sok közülük ingyenes. Az „App Shop”-ban találod őket az eszközödön, ha rákeresel a „fülzúgás”-ra.”

Hallhattál már a Tinnitus Retraining Therapy módszeréről is(trt), mely intenzív, kombinált hangterápiából és hosszútávú tanácsadásból áll. Akkor utalhatnak be TRT-re, ha más terápiák nem eredményesek.