Mi a fülzúgás?

A fülzúgás azt jelenti, hogy hangokat hallunk az egyik, vagy mindkét fülünkben, vagy a fejünkben, amelyeknek nincsen külső forrása. A hangok inkább a testünkből érkeznek, mintsem kívülről.

Mi okozza a fülzúgást?

A fülzúgás pontos oka nem ismert, folyamatosan kutatják. Általában hallórendszeren belüli problémáról van szó, amely több dologhoz is köthető, beleértve a korral kapcsolatos hallássérülést és a hangos zajoknak való kitettséget is.

Mennyire gyakori a fülzúgás?

A fülzúgás gyakori. A felnőttek 10%-át érinti az Egyesült Királyságban. Ez körülbelül 6 millió embert jelent.

Kinél jelentkezik a fülzúgás?

A fülzúgás bármilyen korúakat érinthet, beleértve a gyerekeket is, de gyakoribb 60 éven felülieknél.

Milyen hatással van a fülzúgás az emberekre?

A fülzúgás eltérően hat az emberekre. A legtöbb fülzúgással élőnek nem okoz különösebb bajt, enyhén bosszantónak találhatják, hallhatják alkalmanként, vagy csak jön és megy.

Az Egyesült Királyságban azonban körülbelül 600.000 ember életminőségére jelentős hatással van a fülzúgás. Nehéznek találják a koncentrációt és az alvást, ami idegességhez, stresszhez és néha depresszióhoz vezet.

Hogy mennyire hosszútávú a fülzúgás, vagy hogyan hangzik, nem jelent különbséget abban, hogy problémát okoz-e vagy sem.

Gyógyítható a fülzúgás?

A fülzúgásra még nincs gyógymód, a kutatás ezzel kapcsolatban folyamatos. Természetesen ha a fülzúgásnak könnyen kezelhető oka van, mint például egy fülzsír miatt keletkező elzáródás vagy fülfertőzés, ennek kezelésével megszabadulhatunk a fülzúgástól.

A legtöbb ember azt tapasztalja, hogy egy idő után a fülzúgás elviselhetőbbé válik. Ez azért van, mert az agy fokozatosan megtanulja „kiszűrni” a fülzúgást, és nem figyel rá többé. Ezt a folyamatot nevezik rászoktatásnak, és ez a célja a legtöbb fülzúgással foglalkozó terápiának.

Mi segíthet fülzúgás esetén?

Mindig menj el háziorvoshoz, ha fülzúgást észlelsz. Meg tudja ítélni, ha olyan probléma áll fenn, ami kezelhető, és ha nem, beutal egy specialistához támogatásért.

A felajánlott támogatás a fülzúgás típusától és attól függ, milyen hatással van rád. Ajánlhatnak hangterápiát vagy tanácsadást, ha a fülzúgás gondot jelent. Beutalhatnak egy speciális fülzúgás terápiás központba a kezelésekre, ha ezek nem elérhetők az audiológiai részlegeden.

Vannak önsegítő technikák is a fülzúgás kezelésére, például a relaxáció elsajátítása és nyugtató hangok használata az elalváshoz.

Mi a kapcsolat a fülzúgás és a hangérzékenység között?

Néhány ember, aki érzékeny a hangokra, fülzúgást is észlelhet, de az egyik probléma megléte nem feltétlenül jelenti azt, hogy a másik is kifejlődik.

A hangérzékenységnek két fő típusa van:

  • Hiperakúzis, amikor a hangokat általában, vagy bizonyos hangokat kényelmetlennek, fájdalmasan hangosnak találsz.
  • Misophonia, vagy hangirritáció, amikor bizonyos hangokat különösen irritálónak találsz, még akkor is, ha egyébként általában nem vagy különösebben érzékeny a hangokra. A phonofóbia szót abban az esetben használjuk, ha félsz a hangos zajoktól.

Milyen fülzúgással kapcsolatos kutatást támogat a hallásvesztést megakadályozó tevékenység?

A kutatás, melyet támogatunk, arra fókuszál, hogy megértsük, mi zajlik a testünkben, ami a fülzúgást okozza, így ez a tudás felhasználható arra, hogy új kezeléseket fejleszthessünk és tesztelhessünk.