Sok gyakori probléma létezik, amely hatással lehet a külső fülre. Érezheted, hogy a füled be van dugulva, be van gyulladva vagy fertőzést kapott. Lehet, hogy nem megfelelően működik a hallókészüléked, vagy az orvosoknak meg kell vizsgálniuk a füledet. Szerencsére a legtöbb külsőfülprobléma ma már könnyen diagnosztizálható és gyógyítható.

A fülzsír szerepe

A Kevés fülzsír egészséges, de ha túl sok van belőle, akadályt képezhet, amelyet el kell távolítanod.

Mit is jelent a fülzsír?

A fülzsír egy természetes, zsíros anyag, amely fertőtlenít, segít megvédeni és kitisztítani a füledet. Gyakran az állkapocs mozgatásának hatására magától kijön a füledből. Azonban tudnod kell azt is, hogyan lehet eltávolítani.

  • Ha hallásprobléma, fülfájás, fülzúgás jelentkezik nálad, vagy szédülsz (forogsz), vagy esetleg viszket a füled, ezeket a fülzsír is okozhatja.
  • Ha a fülzsír elzárja a fülcsatornát, megakadályozva az orvost a füled megvizsgálásában, ezen segíteni lehet hallásvizsgálattal vagy hallókészülék használatával.
  • Ha hallókészüléket használsz, a fülzsír hatással lehet annak működésére

Hogyan szabadulhatsz meg a fülzsírtól?

Látogasd meg a háziorvosodat, ha úgy gondolod, hogy nem tudod eltávolítani a fülzsírt. Fülcseppet fognak tenni a füledbe, amitől az feloldódik, és kijön a füledből. Ha ez az akadály így nem tisztítható, tudnod kell, hogyan lehet azt mégis eltávolítani. Ehhez egy olyan melegvizes eszközt használnak, amely kimossa a zsírt a füledből. Ha ez a módszer sem válik be – ha például átlyukadt a dobhártyád –egy szakember (fül-orr-gégész szakorvos) eltávolíthatja, vagy kiszívhatja a zsírt a füledből egy speciális eszköz használatával.

Ne próbáld meg egyedül eltávolítani a zsírt a füledből. Sose használj fültisztító pálcikát, és ne használd soha az ujjaidat vagy bármi mást, amivel ki lehet piszkálni a zsírt a füledből, mert még mélyebbre nyomhatod vele a fülzsírt, a dobhártyádat veszélyeztetve ezzel.

Külső fülgyulladás

Begyulladt a füled, vagy esetleg elkaptál egy fertőzést? Fájdalmas tünetek gyötörnek, vagy enyhe halláskárosodásod van?

A külső fülgyulladás a szakszerű orvosi kifejezés a gyulladásra (pirosság és duzzanat) és a fertőzésre a külső hallójáratban. A tünetekhez sorolhatjuk a fülfájást, a levedzést és az enyhe halláskárosodást.

Külső fülgyulladást okozhat:

  • bakteriális és gombás fertőzés
  • bőrelváltozás, pl. az ekcéma vagy a pikkelysömör (sérült bőr, amely valószínűleg be van gyulladva)
  • allergia, pl. antibiotikumot tartalmazó fülcseppek vagy olyan hajápolási termékek, amelyek irritálják a hallójáratodat

Könnyebben ki vagy téve ennek a veszélynek, ha:

  • a hallójáratod megsérült, pl. fültisztító pálcikát használsz, vagy bármi mással felsérted a bőrödet
  • úszás közben túl sok folyadék kerül a füledbe (főleg, ha piszkos vízről van szó), izzadsz, vagy ha párás/nedves környezetben vagy

Hogyan gyógyítható a külső fülgyulladás?

A külső fülgyulladás néhány hétig tart, ha ennyi idő után nem múlik el, és kellemetlenül érzed magad, mindenképp el kell menned a háziorvosodhoz. Ott majd felírnak neked egy orvosi javaslattal kapható fülcseppet, hogy minél előbb meggyógyuljon a füled. Ha szükséges, felírnak erősebb fájdalomcsillapítókat vagy antibiotikumokat is, hogy a seb véletlenül se fertőződjön el.

Hogy megelőzd a komolyabb beavatkozásokat és az egyre rosszabb tünetek kialakulását, próbáld elkerülni, hogy nedves legyen a füled. Vásárolhatsz speciális füldugókat, amelyek fürdéshez és úszáshoz lettek kialakítva, hogy megakadályozzák, hogy a füledbe víz kerüljön.

Eltávolíthatsz bármilyen folyadékot vagy törmeléket a füledből, mégpedig úgy, hogy a külső hallójáratodat gyengéden kitisztítod, de vigyázz, hogy ne sérüljön meg, és ne rakj bele olyan dolgokat, mint pl. a fültisztító pálcika.

Gyógyszeres kezeléssel a külső fülgyulladás két-három nap alatt megszüntethető. Ha mégsem múlna el, irány a háziorvos.

Csontkinövés

Ha úszol vagy szörfözöl, biztosan hallottál már a csontkinövésről, ismertebb nevén a „szörffül”-ről. Ha sokat vagy a vízben, füldugóval kell védeni a füleidet.

Akkor alakul ki a csontkinövés, ha a hideg víz hatására a csont rendellenesen fejlődik a füledben. Általában fokozatosan tűnik fel két csontos duzzanat (csontkinövés) a mélyebb hallójáratodnak az alsó falánál, gyakran egy harmadik kisebb dudorral együtt a felső részen. Az úszóknál vagy szörfösöknél, akik sokat tartózkodnak a hideg vízben, gyakran kialakul ez a jelenség. A hideg szél és a hideg víz hatására a csontkinövés egyre rosszabb lesz.

Ha túl nagy a duzzanat a hallójáratodban, a fülzsír és a víz beragadhat a füledbe, amely fertőzést és halláskárosodást eredményez.

A hideg vizes érintkezést elkerülhetjük, ha nem úszunk, vagy ha úszás közben füldugót használunk, ezzel megakadályozva a duzzanat további növekedését.

Hogyan gyógyítható a csontkinövés?

A rendellenes csontkinövést műtéttel kell eltávolítani. A műtét szükségessége függ a hallójáratod állapotától. A műtét után beletelhet néhány hétbe, míg a hallójáratod meggyógyul.