A középfület érintő problémák okozhatnak fülfájást és korai halláskárosodást.

Általában fertőzés útján alakulnak ki, vagy a fül folyadékkal telítődik, miután egy fertőzés, egy sérülés vagy egy idegen tárgy kárt tesz a fülben. Bárkinek lehet középfül gyulladása, de ez inkább a gyermekekre jellemző.

Ez a szekció tartalmaz mindent a középfül problémáról, beleértve azokat a tüneteket, amelyek gyermekeknél alakulnak ki, és azt is, hogy mi okozza őket, kire veszélyesek, és azokat a gyógymódokat, amelyekkel ezek orvosolhatók.

Középfülgyulladás

A füled vagy a gyermekeid füle fájni szokott, vagy kissé halláskárosodott vagy? Tudj meg többet a középfülgyulladásról, a középfület érintő fertőzésekről és a lehetséges gyógymódokról.

A középfülgyulladás akkor alakul ki, amikor a középfül elfertőződik azáltal, hogy egy bakteriális vagy vírusos fertőzés terjed el az orrban vagy a középfülben.

Bárki elkaphat ilyen betegséget, de inkább gyermekekre jellemző.

A fertőzés folyadékkal tölti meg a középfület, amely a dobhártya duzzanatát okozza, ezáltal fülfájdalom jelentkezhet. A folyadék némi halláskárosodást is okozhat, mivel a csont nem lesz képes szabadon mozogni, és hanghullámokat továbbítani a belső fülben.

Néhány esetben a dobhártya felszakadhat, gennyet vagy vért eresztve a külső hallójáratba.

Hogyan gyógyítható a középfülgyulladás?

A legtöbb esetben a középfülgyulladás néhány nap vagy hét alatt felszívódik akár gyógyszerek alkalmazása nélkül is. De tanácsoljuk, hogy fordulj vele a háziorvosodhoz, mert egy fülfertőzés Esetenként akár komollyá is válhat.

Ha néhány nap után sem szűnik meg a fájdalom, vagy nem érzed magad valami jól, az antibiotikumos kezelés segíthet rajtad. Ezesetben teljeskörű kezelést kell végezned.

Ragasztófül

Ha rendszeresen felhangosítja a TV-t, viselkedési zavarai mutatkoznak, vagy lassan tanul meg beszélni, ez arra utalhat, hogy a gyermekednek ragasztófüle van.

A ragasztófül, ismertebb nevén a savós középfülgyulladás gyermekekre jellemzőbb, és gyakran egyszerű  középfülgyulladással (fertőzéssel) kezdődik, de felnőtteket is érinthet.

A folyadék összegyűlik a középfülben, és belekerül a fülkürtbe, majd a keskeny csövön keresztül átfolyik a gége hátsó részébe. Ez okozhat enyhe halláskárosodást az egyik vagy mindkét fülre. Ha azonban ez gyermeknél fordul elő, könnyen siketséghez vezethet, viselkedési zavarokat okozhat, és lelassíthatja a beszédfejlődést.

Hogyan gyógyítható a ragasztófül?

A legtöbb esetben a ragasztófül három hónap alatt magától megszűnik. Ha nem lesz jobb a helyzet, olyan beavatkozás javasolt, amely során ideiglenesen dobüregi szellőztető tubust helyeznek el a dobhártyában. Ez levegőt enged a középfülbe, és visszajuttatja a folyadékot a fülkürtbe.

Abban az esetben hallókészüléket javasolnak, ha a beavatkozás egészségügyi okok miatt nem hajtható végre, vagy más okból kifolyólag nem lehetséges a dobüregi szellőztető tubust beültetése, például a dobüregi szellőztető tubus korábban nem használt, és a ragasztófül újra kialakult.

Krónikus középfülgyulladás

A gyakori fülfertőzések kényelmetlenséget, halláskárosodást okozhatnak, és ritkább esetekben krónikus fülgyulladáshoz is vezethetnek.

A krónikus középfülgyulladás a rendszeresen ismétlődő savós középfülgyulladás, amely általában a középfülgyulladás (fertőzés) gyakran ismétlődő sorozatának eredménye. A dobhártyád nem gyógyul meg, állandóan kilyukad.

Koleszteatóma

Ez a lyuk a dobhártyádon keletkezik, és nagy problémát okozhat, mert a dobhártyád hamarosan annyira károsodik, hogy a szövet bejuthat a középfülbe. Ez még a fülzsírral és más anyagokkal is összekeveredik, és cisztás halmot hoz létre. Ezt a halmot nevezzük koleszteatomának, mely ha nem szívódik fel, megnövekedhet, és károsíthatja a középfület a dobhártyánál és a csontoknál. Ez az állapot kellemetlen szagot okozhat a füledben, halláskárosodást kaphatsz tőle, fülzúgásod lehet, és ha az egyensúlyi rendszer a belső fülben megsérül, nagy valószínűséggel szédülni is fogsz.

Néha a krónikus Koleszteatóma megsértheti a csontokat, egy olyan ideget érintve, amely az arcoddal áll kapcsolatban, és legyengítheti az arcizmaidat. Néhány esetben a koponyádat is elérheti, agyhártyagyulladást vagy agyi fertőzést okozhat. A tünetek közé tartozik a szédülés, az arcizmok gyengesége és a fejfájás.

Hogyan gyógyítható a krónikus középfülgyulladás?

Ha krónikus középfülgyulladástól szenvedsz, akkor a háziorvosod javasolni fog egy fül-orr-gégészt a kezeléshez. Ha Koleszteatómád alakult ki, műtétre lesz szükséged, hogy eltávolítsák a rendellenes bőrkinövést és a hozzá kapcsolódó fertőzéseket, megelőzve ezzel, hogy a középfülben és belső fülben sérülés keletkezzen. A sebész megpróbálja rendbe hozni a sérült középfület és a dobhártyaveszteséget, és ezzel a hallásod visszaszerzése is lehetségessé válik.

Otoszklerózis

Húsz-harminc éves korodban kezdted elveszíteni a hallásodat? Tudj meg még többet az otoszklerózisról és annak lehetséges gyógymódjairól.

Az otoszklerózis esetében a középfül állapota problémás, és vagy az egyik, vagy mindkét fület érinti. Legfőképp a húszas és harmincas éveikben járó felnőtteket fenyegeti.

Az egyik csont rendellenessége, hogy fokozatosan megnövekedik, és összenő a kengyelcsonttal, amely az apró csontok egyike a középfülben. Ez lelassítja a kengyelcsont mozgását. Ennek eredményeképpen a csontok nem lesznek képesek rezegni, és hanghullámokat küldeni a belsőfülbe (amit eddig gond nélkül tettek), és ez halláskárosodáshoz vezet. Végül a kengyelcsont annyira stabillá válik, hogy egyáltalán nem tudnak a csontocskák mozogni többé.

A legtöbb esetben az otoszklerózis csak a kengyelcsontokra hat, de ritkán a belső fül kérgére és a szőrszerkezetre is kiterjed.

Hogyan gyógyítható az otoszklerózis?

A hallókészülék nagyon hasznos, ha otoszklerózisod van, de nem képes megfékezni a halláskárosodás súlyosbodását. Az orvos felajánlhat majd egy beavatkozási lehetőséget, ahol a sebész kicseréli a kengyelcsontodat egy fémből vagy műanyagból készült mesterséges csontra, amelynél a hang újra tovább utazhat a belső füledbe. Ez a műtét azonban nagyon nagy kockázattal jár.

Csontocska sérülése

Ha az apró fülcsontok, melyeket csontocskáknak nevezünk, a belső füledben megsérülnek vagy nem alakulnak ki megfelelően, ez az eset halláskárosodáshoz vezethet.

A komoly fertőzések és a fejsérülések kárt tehetnek a csontocskákban. Ez aztán megakadályozza, hogy a dobhártyától a belsőfülbe áramoljanak a hanghullámok, ami halláskárosodással jár. Néha a csecsemők „formátlan” csontocskával születnek.

Mivel gyógyítható a csontocskák betegsége?

A megsérült csontocskát mesterséges csonttal lehet helyettesíteni, vagy jobb esetben rendbe lehet hozni. Hogy mennyire fog a hallásod fejlődni a műtét után, attól függ, hogy hányszor sérült a csontocska és a középfül, és hogy milyen típusú a mesterséges csont (amely a sérült részt helyettesíti).

Kilyukadt dobhártya

Középfül fertőzés vagy sérülés után fáj a füled, vagy kezded elveszíteni a hallásodat? Váratlanul hangos zajokat és légnyomáscsökkenést tapasztalsz?

Kilyukadt dobhártyát (szakadást vagy sérülést) okozhat:

  • komoly középfül fertőzés, pl. gyógyíthatatlan középfülgyulladás
  • Sérülés is okozhatja, pl. néhány a fülre mért ütés, vagy nem oda illő tárgyak jelenléte
  • váratlan hangos zaj, pl. nyomásváltozással járó robbanás
  • gyors légnyomásváltozás, pl. amikor a repülőn vagy búvárkodás közben a magasság változik

A kilyukadt dobhártya fülfájást okoz. A halláskárosodás többnyire átmeneti, és a hallásod vissza fog térni, ha végül a dobhártyád meggyógyul.

Fontos, hogy ne eressz vizet vagy más folyadékot a füledbe, amikor a dobhártyád ki van lyukadva, mert ez fertőzést okozhat a középfülben.

Hogyan gyógyítható a lyukas dobhártya?

A kilyukadt dobhártya alapesetben két hónap alatt önmagától meggyógyul. Ha komolyabban megsérül, és ha gyakori középfülgyulladást okoz, akkor alá kell vetned magad a miringoplasztika nevű műtétnek, amely során egy szöveti anyag felhasználásával lezárják a dobhártyád kilyukadt részét.