A belsőfül tartalmazza a fülcsigát, amely egyaránt része a hallás és az egyensúly rendszerednek, és az egyensúlyodért felel.

Fülgyulladás és egyensúlyi problémák

Egyensúly problémáid vannak, szédülsz, és ez együtt jelentkezik egy vírusfertőzéssel vagy náthával?

A szédülés általában rövid ideig tart, de bizonyos embereknél hosszabb ideig Is fennáll, és egyensúlyproblémákat okoz. A legtöbb esetben egy a belső füledet érintő, egyszerű vírusfertőzés okozza. Habár az immunrendszered elég gyorsan megszabadul a vírustól, a szervezeted egyensúlya (a fültornáchoz tartozó rendszeré) valószínűleg megsérült. Addig fogsz szédülést érezni, ameddig az agyad le nem küzdi a fertőzést.

A fültornácra kialakított rehabilitációs fizioterápia segíti elő Ennek a gyógyulását, melybe beletartoznak különböző fej és egyensúly gyakorlatok is.

Ha a szédülés mellett más egészségügyi probléma is jelentkezne nálad, feltétlenül látogasd meg a háziorvosodat.

Jóindulatú helyzeti szédülés

Forgó jellegű szédülést szoktál érezni, amikor a fejedet elmozdítod, ha felnézel vagy amikor ledőlsz az ágyra?

A jóindulatú helyzeti szédülés egy belsőfül betegség, amely rövid ideig tartó szédülést okoz (forgó jellegű szédülést), különösen, ha a fejedet mozgatod, például ha felnézel az égre, vagy amikor először ledőlsz vagy ráfekszel az ágyra. Ha jóindulatú helyzeti szédülésed van, úgy fogod magad érezni, mintha a fejed mozogna, amikor teljesen mozdulatlan. Általában a szédülés harminc másodpercnél rövidebb ideig tart, de néhány percig, legfeljebb néhány óráig szétszórtnak és bizonytalannak érezheted magad.

A jóindulatú helyzeti szédülés során a kis kalciumkristályok összegyűlnek a belsőfül egyik részében, tehereltolódást képezve ezzel, és a fül egy másik része felé mozognak, hírt adva ezzel a fej állapotáról.

A jóindulatú helyzeti szédülés ismeretlen okból alakul ki nagyrészt idősebb embereknél, de fejsérülés, fülműtét, hosszabb pihenés, belsőfül fertőzés vagy betegség után is kifejlődhet. Emellett más egyéb fülproblémákat okozhat, pl. Méniére féle betegséget.

Hogyan gyógyítható a jóindulatú helyzeti szédülés?

A legtöbb ember néhány hét alatt gyógyszerek nélkül leküzdi, de a tünetek néha sokkal hosszabb ideig is eltarthatnak, és újból előjöhet a betegség. A legtöbb esetben szakember egy egyszerű eljárást alkalmazva enyhítheti a tüneteket. Ez az eljárás az Epley-féle módszer, amelynél néhány különböző fejmozdulatot kell végrehajtanod. Ettől a mozgástól a kristályok a helyükre kerülnek, ahol nem okoznak neked többé egyensúlyproblémákat.

Ménière kór

Úgy érzed, hogy a halláskárosodás mellett még hányinger, fülzúgás és hangérzékenység is gyötör?

A Ménière kór egy olyan különös állapot, amelynél a folyadék nyomást fejt ki a belsőfülre. Ez súlyos szédüléshez vezethet, amely húsz perctől egészen huszonnégy óráig is eltarthat.

Ezzel együtt tapasztalhatsz:

  • szédülést
  • A hányinger mellett belső nyomást a füledben
  • halláskárosodást
  • fülzúgást
  • hangérzékenységet
  • egyensúlyzavart

A Ménière kór oka ismeretlen, de a belsőfül egyik folyadékkal teli kamrájához kapcsolódik, amelyben megemelkedik a nyomás.  A tünetek és a betegség súlyossága emberenként eltér. Ideiglenesen halláskárosodáshoz vezethet.

Mivel gyógyítható a Ménière kór?

Diétával vagy gyógyszerekkel csökkentheted vagy kontrolálhatod a Ménière kór tüneteit. Ritkán sebészeti beavatkozásra lehet szükség. A legtöbb ember gyógyszer segítségével gyógyul ki belőle.