Ha ez az első alkalom, hogy hallókészüléket kell beszerezned, bizonyára szeretnéd tudni, hogy hogyan és hol szerezheted be őket.

Ha halláskárosodásod van, és a háziorvosod nem talál rá egyszerű okot, mint például a fülzsírt, látnia kell egy audiológusnak, hogy megvizsgálja, milyen hallókészülékre van szükséged. Az országos egészségügyi szolgálattól ingyen kaphatsz hallókészüléket, vagy elmehetsz egy magán hallásközpontba.

Kiválaszthatom a hallókészülék típusát, amit meg fogok kapni?

Nem mindig választhatod ki azt a fajtát, amelyet az NHS-től kapsz, de a típusnak kényelmesnek kell lennie, és a halláskárosodásod szintjéhez kell igazodnia. Ezenkívül az audiológus be fogja állítani, hogy megfeleljenek a hallási szintednek. Ha magánkezelésre mész, választhatsz az alap, közepes és magas igényű hallókészülékek között, ez függ attól, hogy mire van szükséged, és hogy mennyi pénzt akarsz erre költeni. Néhány magánkezelés csak egy bizonyos hallókészülék márkát ad ki, vagy csak a sajátját, ezért a választási lehetőségeid itt is korlátozottak. Légy biztos abban, hogy nem csak drága termékeket mutatnak be neked. Vannak olcsóbbak is, amelyek kielégítik az igényeidet. Azt is érdemes tudni, hogy nem muszáj pénzt kiadni ilyen készülékre, ha megkaphatod ingyen az NHS-től.

Hogyan találhatsz hallásközpontot?

A szerződéses rendszer szerint néhány magánközpont Angliában ingyen kaphat az NHS-től felnőtt-audiológiai szolgáltatásokat. Ezért ha ez elérhető nálad, és ezzel találkozol, több lehetőséged lesz választani a szolgáltatások közül, amelyekre szükséged van.