Ha a munkahelyeden vagy az otthonodban elkerülhetetlen zajnak vagy kitéve, elgondolkodhatsz azon, hogy melyik füldugót érdemes választanod, amelyik segít a jelen körülményeidet elviselhetőbbé tenni, és még kényelmes és könnyen használható is.

Milyen eszközök képesek a hallás védelemre??

A fülvédők – füldugók, fülvédő és csatorna sapkák – a fülünket érő hangszint csökkentésével megvédheti a hallásodat. Ha végképp elkerülhetetlen a zaj forrása, használj füldugót vagy fülvédőt. A kifejezés a fülvédők által csökkentett zajszint meghatározására szolgál. A mérséklést decibelben (dB) vagy egy egyszerűsített zajszintcsökkentő (SNR) értékben mérjük. Például a legtöbb ipari szabványú füldugó esetében 25 és 32 dB között mérhető SNR.

Milyen esetekben érdemes füldugót, vagy hallásvédőt használni?

Hallásvédelemre van szükséged, ha zajnak vagy kitéve:
• munkában
• amikor zenét hallgatsz
• ha nagy zajjal járó sportot – vagy hobbi tevékenységet végzel, például versenyszerűen motorozol, és ehhez kapcsolódó rendezvényeken veszel részt, fafeldolgozást végzel, vagy vadász puskát használsz.
Hogyan működnek a hallásvédő eszközök?

A választható fülvédők elégséges zajcsökkentést biztosítanak a hallásod védelme érdekében. Általában a csomagoláson  fel van tüntetve a zajcsökkentés mértéke, amellyel különböző frekvenciák érhetők el. A legtöbb típus nagyobb védelmet nyújt a potenciálisan káros magasabb frekvenciákkal (4-8 kHz) szemben. Ne felejtsük el azonban, hogy valós környezetben a zajcsökkentés valószínűleg kisebb, mint ahogy írtuk, mert ideális körülmények között teszteltünk olyan vadonatúj hallásvédőket, melyek jól működtek.

A hallásvédő eszközök kényelmesek?

A füldugók valószínűleg hosszú távú használatra a leghatékonyabbak, de ha a zajszintek magasak, komolyabb hangtompítót kell viselned. A füldugókat és a bélelt sapkákat könnyebb fel- és levenni, így kényelmesebb a használatuk, ha újra és újra zajos környezetbe kerülsz. Nagyon magas zajszint esetén fülvédő és füldugó együtt is viselhető. Ez általában 10-15 dB-vel  több védelmet nyújt, mint ha csak az egyiket használná az ember.

Hogyan érdemes fülvédőt választani?

Annak érdekében, hogy a füldugók elegendő védelmet biztosítsanak, válassz olyat, amely legalább 20 dB SNR-zajcsökkentést biztosít. Ügyelj arra, hogy a füldugók hallásvédelemre legyenek tervezve. Számos füldugót, amelyet a gyógyszertárak és sportüzletek árulnak, úszásra vagy az irritáló háttérzaj csökkentésére terveztek, és nem véd meg téged hatékonyan a káros zajszintektől.
Eldobható füldugók

Az eldobható füldugóknak lágynak kell lenniük, és kényelmesen kell, hogy illeszkedjenek a fülbe. Általában habból, ásványi gyapotból, vagy puha szilikonból  készítik őket. A legtöbb eldobható füldugót az ujjak közé csippentve a fülbe kell helyezni, és addig bent tartani, amíg a hallójárat kellően ki nem tágul. A szokásos pamutgyapot nem ajánlott erre a célra.

Újrafelhasználható füldugók
Az újrafelhasználható füldugók habból, lágy műanyagból vagy gumiból készülnek. Mosás után újra használhatóak. Az újra öntött , újrahasznosítható füldugók nagyon időtállóak, de nem feltétlen az a szerepük, hogy  tökéletesen illeszkedjenek a füledbe. Amellett, hogy nem olyan könnyen illeszkednek, mint az egyedi füldugók, nem is valószínű, hogy annyi védelmet nyújtanak, mint azok.

Fülvédők a vendéglátó iparban

Ha a vendéglátóiparban dolgozol, olyan füldugókat kaphatsz, amelyek fémdetektorral észlelhetőek, ha beleesnek az ételbe.

Egyedi füldugók

A füldugók testreszabhatóak, ezért jobban illeszkednek a füljáratba. Ezek általában drágák, de a személyre szabott illesztés miatt a zajokat hatékonyabban csökkentik, és ráadásul kényelmesebbek is. Ezek több évig is kiszolgálnak, ezért hosszútávon mindenképp olcsóbb befektetést jelentenek, mint az egyszer használatos füldugók.

Zenészek füldugói

A zenészek füldugói akusztikus szűrőket tartalmaznak, hogy a szükséges mennyiségű hangsávot csökkenteni tudják, így a zenét kellemes, de még biztonságos jelszinten hallják. Ez azt jelenti, hogy a füldugók védik a használót a hangok káros hatásaitól, ugyanakkor megőrzik az eredeti hangminőséget is. A zenével és a zajszintekkel kapcsolatosan bővebb információkért fordulj a Zenészek szövetségéhez, vagy a Brit orvostudományi és gyógyszerészek Egyesületéhez.

Sportlövészek füldugója

Kaphatsz olyan füldugókat, amelyek megvédenek a hirtelen robbanó hangoktól, például a lőfegyverekétől. Ezek lehetővé teszik a normál hallást, normál szinten, de az összes nagy intenzitású hangot elviselhető szintre csökkentik. Számos közülük elektronikus, míg mások speciális anyagokat és szűrőket tartalmaznak.

Mi a helyzet a fülvédőkkel?

A füldugók és a fülvédők a nagy fejhallgatókhoz  hasonlítanak. A fül párnák a füledhez illeszkednek, és a pántok a fejtetőn párnázottak. A szabványos modellek ugyanolyan védelmet nyújtanak, mint a szabványos füldugók, de magasabb feszültségcsökkentést is kaphatnak. Néhány fülvédőt úgy terveztek, hogy minden frekvencián hasonló csökkentést hajt végre, ami lehetővé teszi a beszéd és a figyelmeztető hangok tisztább felismerését. A fülvédő is könnyedén hordozható és tárolható, összehajtható fejpántokkal és fülvédőkkel, és nyakpántokkal van felszerelve, amelyek arcvédőkkel és sisakokkal együtt is viselhetőek. Az is lehetséges, hogy olyan fülvédőhöz  jutunk, amely a sisakhoz kapcsolható, nem pedig egy fejpánthoz. Néhány fülvédő csak akkor aktiválódik, ha hangos zaj van jelen. Ezek általában elektronikusak és a sportlövészek füldugóihoz hasonlóan működnek. A füldugókban beépített rádióhullámok hangrendszerei is segítik a könnyebb kommunikációt a könnyebb megértés érdekében.

Mi a bélelt sapka?

A bélelt sapkák egy fejsálhoz vagy szalaghoz vannak csatolva, amelyet a nyak köré tekerve lehet hordani, így a fülre helyezhető, amikor csak szükség van rá. A bélelt sapkák hasznosak lehetnek a közeledő és távolodó zajok esetén.