Halláskárosodásod van, és először kapsz hallókészüléket? Rengeteg típus közül választhatsz, különböző méretben és alakban, a halláskárosodás szintednek megfelelően. Az audiológus együtt fog dolgozni veled, hogy felderítse a halláskárosodásod egyéni típusát és az annak megfelelő eszközt.

A fül mögötti hallókészülékek

Sokan, akik az országos egészségügyi szolgáltatástól kapják a hallókészüléket, fül mögötti hallókészüléket viselnek. Ezek a füleid mögött helyezkednek el, és három különböző módon továbbítják a füledbe a hangokat.

  1. Egy hajlékony csövön keresztül kapcsolódnak a fülillesztékhez, ami a füleden belül található meg.
  2. Nagyon vékony csövön keresztül kapcsolódik egy kicsi kupolához, ami a fülcsatornádon belül helyezkedik el. Ezt nyitott illesztésűnek nevezzük, mivel ez kevésbé blokkolja a fület, mint a fülilleszték, természetesebb zajokat továbbít, és kevésbé látványos. Ez azonban csak akkor működik, ha enyhe vagy közepes halláskárosodásod van. Valószínű, hogy nem megfelelő számodra, ha gyakran van fülfertőzésed, vagy ha nehézkes feladatokat már nem tudsz elvégezni.
  3. A drót, amely a hallókészülékedtől fut egészen az apró hangszóróig, tartja a füledben a kis kupolát. Ennek sok fajtája van, pl. ha a vevő a füledben van, vagy ha a vevő a csatornában és a hangszóró a füledben van. Ahogy a nyitott illesztésű, ez sem alkalmas arra, hogy alkalmazd, ha erős halláskárosodásod van. Valószínűleg arra sem képes megfelelően, hogy segítsen, ha félig siket vagy, ha nehézkes feladatokat már nem tudsz elvégezni, vagy ha gyakran van fülfertőzésed.

A fül belsejében és a csatornában elhelyezett hallókészülékek

A fül belsejében és a csatornában elhelyezett hallókészülékeknek az egyik fajtája a fülillesztékben található, a másik a csatornában kerül elhelyezésre. A fül belsejében elhelyezett hallókészülékek különböző méretben és erősségben léteznek, és ezek csak oldalról láthatók a fülben. A csatornában hordott hallókészülékek kisebbek és kevésbé láthatók, mivel beleilleszkednek a hallójáratodba.

Ha erős halláskárosodásod vagy nagyon szűk hallójáratod van, vagy gyakran kapsz el fülfertőzést, a csatornában hordott hallókészülékek valószínűleg nem fognak neked segíteni. Ha kisebb esélyed van arra, hogy bármit is meghallj, ezek a hallókészülékek nem fognak illeszkedni hozzád, hacsaknem távirányítású vezérléssel vannak ellátva.

Teljes csatornában elhelyezett hallókészülékek

A teljes csatornában hordott hallókészülékek mélyebben vannak elhelyezve a füledben, mint a fül belsejében elhelyezettek. Ezek kevésbé láthatók, hacsak valaki meg nem vizsgálja közelebbről a füledet. Ezek a hallókészülékek kicsik, nem valószínű, hogy hallókészülék beállításokat kell végezni rajtuk, és a szervizben sem tudnak módosítani a beállításokon. Ez a hallókészülék típus nem érhető el az országos egészségügyi szolgálatnál.

Parányi csatornában hordott hallókészülékek

A parányi csatornában hordott hallókészülékek újdonságot jelentenek, és magánúton elérhetőek számodra néhány hallókészülék szolgáltatónál. Nagyon mélyen vannak elhelyezve a hallójáratodban. Néhány típus akár néhány hónapig is bennmaradhat a füledben, és csak az audiológusod tudja eltávolítani belőle, aki aztán karbantartja és kitisztítja a készüléket számodra. Ezenkívül másik típust is választhatsz. A parányi csatornában hordott hallókészülékek csak  akkor megfelelőek számodra, ha enyhe vagy közepes halláskárosodásod van, és ugyanúgy, mint a megelőzőknek, ezeknek is vannak hátrányaik.

Ha érdekelnek az olyan hallókészülékek, amiket a füleden belül hordhatsz, egy audiológus segíthet eldönteni, hogy melyik a legmegfelelőbb típus számodra. Ez függ a halláskárosodásodtól, a hallójárataid méretétől, az életmódodtól, és hogy mennyi pénzt szánsz erre.

Egyéb hallókészülékfajták

A testre erősíthető hallókészülékekhez tartozik egy kis doboz, amelyet fel tudsz helyezni a ruhádra, vagy a zsebedbe is teheted. Ez kapcsolódik közvetlenül a fülillesztékhez vagy a vevőhöz. Ez a hallókészülék típus akkor felel meg neked, ha látásproblémád is van, vagy ha a kis gombokat nehezen tudod kezelni. Némelyik típus nagyon erős.

CROS/BiCROS hallókészüléket csak az kaphat, aki csak az egyik fülére hall. A CROS hallókészülékek azon az oldalon rögzítik a hangokat, amelyikről nem hallasz, és közvetítik aztán a másik fülbe. A BiCROS hallókészülékek felhangosítják a hangokat mindkét oldalon, és közvetítik azokat a jobb hallás érdekében. Jelenleg csak a vezetéknélküli variáció szerezhető be az országos egészségügyi szolgálattól.

A csonton átvezető hallókészülékek azok számára alkalmasak, akik nem viselhetnek konvekciós hallókészüléket vagy vezetéses halláskárosodásuk van. Ez a hallókészülék típus a hangot közvetlenül a fülcsigához küldi rezgések formájában a koponyán keresztül. Az egyik szemüveg vagy hajpánt formájában viselhető, így vezeti a hangot a csonton át, a másik típus fülmögötti alakban elérhető, amely a csontba épül,  és szükségtelenné teszi a fejpántot. Ehhez tartozik egy kis adó készülék, amely összekapcsolódik a felhelyezett alkatrésszel.